Skoro jasno
11°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Tajomná diera v antarktickom ľade má veľkosť takmer ako Slovensko
Zdielať na

Tajomná diera v antarktickom ľade má veľkosť takmer ako Slovensko

Archívna reportáž

BRATISLAVA / V ľadovom príkrove pri Antarktíde sa vytvorila tajomná diera, ktorá je veľká ako celé Slovensko. Teraz sa pokúšajú zistiť, ako nový útvar ovplyvňuje morské prúdenie a či môže mať v budúcnosti vplyv na globálne otepľovanie.

Tento nezvyčajný jav prvýkrát vedci objavili v roku 1974, keď sa v ľade objavil záhadný otvor, ktorý mal rozlohu 255 tisíc kilometrov štvorcových. Teraz sa záhadný otvor objavil opäť, a to po viac ako štyridsiatich rokoch minulý rok v zime a na satelitných snímkach ho vedci uvideli aj tento rok, píše server Quartz.

Polynie sú plochy bez ľadu, ktoré sú obklopené ľadovocami a môžu vzniknúť niekoľkými spôsobmi. Napríklad pôsobením katabatických vetrov fúkajúcich od antarktickej pevniny. Vetry odtláčajú ľadové polia od pobrežia. Ďalšou alternatívou je prenos tepla hlbinnou konvekciou, kedy teplejšia voda stúpa nahor a rozpúšťa ľad.

https://twitter.com/TenneyNaumer/status/914681383343329280

Rozsah polynie, ktorá je hlboko v ľadovcovej kruste Antarktídy je obrovská. Len na porovnanie diera v ľade má rozmer až 41 tisíc kilometrov štvorcových a Slovensko má celkovú rozlohu 49 tisíc kilometrov štvorcových. Vedec a klimatológ Torge Martin z centra GEOMAR v nemeckom Kieli hovorí, že dierar funguje ako pomyselné okno . "Uniká ním teplo z morskej vody a otepľuje okolité atmosféru. Tepelnou výmenou sa zároveň ochladzuje voda," tvrdí vedec. 

https://twitter.com/lavergnetho/status/912588524880310272

"To, čo sa teraz deje v Antarktíde, je pre nás trochu záhadou. Z globálneho prúdenia vieme, ako hlboko by sa mala antarktická spodná voda formovať. Teraz nám ale časť tejto vody chýba. Možno, že na tom má podiel práve táto polynia," povedala oceánografka Céline Heuzéová z univerzity vo švédskom Göteborgu.

Súvisiace články