Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Slnečné búrky sú pre Zem vážnou hrozbou. Ochrániť nás má obrovský štít
Zdielať na

Slnečné búrky sú pre Zem vážnou hrozbou. Ochrániť nás má obrovský štít

Archívna reportáž

BOSTON / Približne raz za sto rokov príde na Slnku k takej silnej erupcii, že na Zem vyšle intenzívnu vlnu nabitých častíc. Kým v minulosti to nebol problém, aktuálne ja pretechnizovaná spoločnosť na podobné úkazy veľmi citlivá. V nových štúdiách vypočítali ekonomické riziko, ak by došlo k silnej erupcii a vypadli by elektronické systémy.

Pod pojmom "slnečná búrka" sa ukrývajú rôzne úkazy, ktoré sa dejú na povrchu našej životodarnej hviezdy, najmä erupcie vysielajúce nabité častice alebo zmagnetizovanú plazmu, píše portál gizmodo.com. V roku 1859 zasiahla našu planétu séria silných erupcií, nazvaná Cearringtongská udalosť. Ak by nás taká silná vlna zasiahla dnes, znefunkčnila by satelity a elektrické okruhy, tým pádom globálnu komunikáciu, dopravu aj zásobovanie. Straty by sa rátali v biliardách a obnovenie fungovania sietí by trvalo veľa rokov.

Solárne búrky sú pomerne časté, no ich sila fungovanie na Zemi nijako zvlášť neovplyvňuje. Môžeme zaznamenať len krátkodobý výpadok vysielania a nadchýnať sa krásnou polárnou žiarou. Je len otázkou času, kedy našu planétu opäť zasiahne mimoriadne silná vlna, ako v prípade Carringtongskej udalosti. Je zhruba 10 percentná pravdepodobnosť, že sa niečo také udeje už v nasledujúcej dekáde. Ak by sme hľadeli ešte do vzdialenejšej budúcnosti, škody by mohli dosiahnuť 20 biliárd dolárov.

Napriek obrovskej investícii sa preto oplatí vybudovať akýsi ochranný štít Zeme. Mal by byť vyrobený zo sto tisíc ton medi. Štít magnetickým poľom vytvorí tzv. Lorentzovu silu. Tá mení smer pohybu nabitých častíc a ochráni Zem pred ich ničivým účinkom. Štít by mal byť umiestnený zhruba 330 000 kilometrov od Zeme. "Celkové náklady na vynesenie 100 000 tonového objektu do vesmíru budú okolo 100 miliárd dolárov,  za predpokladu, že čo kilo, to tisíc dolárov," napísali v štúdii autori z Harvard-Smithsonian centra pre astrofyziku. Hodnota je porovnateľná s celkovými nákladmi na medzinárodnú vesmírnu stanicu ISS. Druhou možnosťou je, že štít vytvoria konštruktéri priamo vo vesmíre s použitím materiálov vyťažených v pásme asteroidov.

Lingam a Loeb 2017, gizmodo.com

Súvisiace články