Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Martin z Travelistanu: Mal som 6 dní a 300 €, aby som videl to najlepšie z Balkánu
Zdielať na

Martin z Travelistanu: Mal som 6 dní a 300 €, aby som videl to najlepšie z Balkánu

Zdroj: Poštová banka/Traveltistan

Poznáte to, nájdete výhodné letenky do zaujímavej destinácie a potom začnete plánovať. Dôležité je ako dlho v danej krajine či ceste plánujete zostať a podľa toho si zostavíte itinerár. Ja som mal na cestu 6 dní. Prilietal som do Skopje a odlietal zo Sarajeva. A tu pri plánovaní prišla otázka. Mám málo času, ale chcem spojiť to najkrajšie do jednej cesty, aby to malo nejaký význam. Viem, že si poviete, že všade by sa dalo zostať dlhšie, ale mesiac voľna je priveľký luxus? Ak zvažujete cestu na krásny Balkán, takto vyzerala moja cesta s podporou Poštovej banky. Inšpirujte sa. Itinerár je vhodný najmä pre tých, ktorí chcú stihnúť čo najviac, nevadí im ranné vstávanie a túlanie sa do noci. <!-- (c) 2000-2017 Gemius SA version 2.0 Impressions: campaign: PostovaBanka_DobryUcet, placement: /JOJ , creative: webSlovProdukcie_PRclanok_6_7_FREE --> <i id="_gde_isndwl_knokgwflgc" style="display: none !important; visibility: hidden !important"></i> <script type="text/javascript"> (_gdeaq = window._gdeaq || []).push(['hit', 'gdesk', 'p9LgJ.LIPwSE6SWkaeJMo8PJnDQWT4vnOPXD.KItwsn.R7', 'nmhedjmghh', 'lavmwenhzvhnoyjpixzjbewjzjnp'], ['viewable', 'gdesk', 'p9LgJ.LIPwSE6SWkaeJMo8PJnDQWT4vnOPXD.KItwsn.R7', 'knokgwflgc', '_gde_isndwl_knokgwflgc']); </script> <script type="text/javascript" src="//gdesk.hit.gemius.pl/gdejs/xgde.js"> </script>

1.deň: Odlietam leteckou spoločnosťou z Budapešti do Skopje. Let trvá približne hodinku. Pristávam na novom letisku v Skopje, kde mením peniaze na miestnu menu a nastupujem na autobus do centra mesta za asi 2 eurá. Cesta trvá asi 30 minút.

Skopje vás prekvapí nielen modernosťou, ale aj obrovským množstvom sôch. Mne sa tieto sochy veľmi nepáčili, pretože sú v rôznych štýloch, ale to je iba subjektívny pohľad. Na sochy narazíte na každom kroku. Sú na námestiach, mostoch, domoch, ale aj pred reštauráciami. Jednoducho všade. Skopje je asi mesto s najviac sochami v centre mesta. Vedeli ste, že najviac sôch tu má Alexander Macedónsky, ktorého miestny považujú za svojho „rodáka“? Neďaleko moderného mesta je staré mesto s pevnosťou, odkiaľ je vskutku dokonalý výhľad na krajinu. Skopje by som pokojne označil za mesto na jeden deň, a to nie je urážka.​

2.deň: Skoro ráno, o 6:00 hod., nastupujem na miestny autobus na hlavnej stanici a idem smer Priština. Čo ma prekvapuje, je že všetky autobusové stanice na celom Balkáne sú veľmi prehľadné a dobre organizované. Cesta do hlavného mesta Kosova trvá necelé 2 hodiny. Prechod hranicou medzi Kosovom a Macedónskom trvá sotva 10 minút. Inak vedeli ste, že aj napriek tomu, že Slovenská republika Kosovo neuznáva vám stačí ako cestovný doklad občiansky preukaz? Super, nie?

Priština vás veľmi neočarí. Mesto vyzerá ako zmes panelákov, mešít a jedného trhoviska. Čo ma však prekvapilo bola socha Billa Clintona. Miestni obyvatelia tu bývalému americkému prezidentovi postavili nie príliš vydarenú sochu. Pred obedom vyrážam z panelákovej Prištiny do Prizrenu a cesta trvá necelých 90 minút. A to je už iná káva. Krásne historické mesto so stredovekými uličkami, starými mostami, hradom, krásnymi mešitami... jednoducho radosť sa stratiť. Som tu celé poobedie a keďže historické centrum je „pokope“, všetko stíham bez väčšieho naháňania sa. Večer nasadnem na autobus smer Albánsko – Tirana. Cestujem 3 hodiny po kvalitnej diaľnici. Neskoro večer sa ubytujem v centre mesta vo veľmi slušnom 3 hviezdičkovom hoteli za 20 eur. Ak tu budete večer, určite zájdite na ulicu Ibrahima Rugova, kde nájdete štýlové reštaurácie. A verte, že sú skvelé!

​​3.deň: Akú máme predstavu o Albánsku? Nejdem z Tirany robiť najkrajšie mesto sveta, ale určite na mňa pôsobí lepšie ako povedzme Bukurešť. V meste je cítiť silnú ruku komunistických vodcov z predchádzajúcich časov. Uprostred mesta je veľké Skanderbegovo námestie s krásnou mešitou, ktoré nebolo počas komunizmu zničené ani napriek tomu, že sa Albánsko počas vlády Envera Hodžu vyhlásilo za prvý ateistický štát. Veľmi príjemne ma prekvapilo obrovské množstvo parkov. Tirana je „cool“ a určite sa sem vrátim. O 16:00 hod. som nastúpil do autobusu a ani nie za 3 hodiny som v meste Kotor v Čiernej hore. Po ceste stihnem pozrieť ostrov Svätý Štefan, ktorý je však prístupný len pre tých, čo tu bývajú.

Pre mňa však najkrajším mestom po ceste je Kotor. Boli si v Dubrovníku? A viete si predstaviť, že je niečo ešte krajšie? Kotor si pod svoje krídla zobralo UNESCO a podľa historikov je to najkrajšie stredoveké mesto. Ak by tu mali natáčať nejaký historický film, kulisy sú tu skvelé. Kamenné budovy, ktoré by mohli rozprávať nejeden príbeh z čias benátskej republiky. Žasnem nad krásou a ubytujem sa v centre mesta v starom meštianskom dome. Malá rada. Kotor je večer a ráno úplne prázdny a vy máte ulice len pre seba. Je tu mnoho štýlových pivární, kde si môžete dať skvelé domáci zlatistý mok.

4.deň: Doobeda ešte blúdim po meste Kotor. Vyjdem na hradný vrch a ten pohľad... Keby som vám ukázal výhľad, mali by ste pocit, že sa pozeráte na miesto niekde v Nórsku. Som vyslovene nadšený a Kotor u mňa víťazí ako najkrajšie mesto Európy. Na obed som nastúpil do super luxusného autobusu a za 7 hodín som v Mostare. Mostar je známy hlavne svojim historickým mostom. Samotné mesto prejdete do 2 hodín, ale aj tak tu ostávam na noc. Nevynechal som samozrejme perfektnú kávu a miestnu špecialitu čevapčiči.

5.deň: Ráno káva, čerstvý chlieb z pekárne a na obed autobusom do Sarajeva, čo je asi 90 minút cesty. Poslednou zástavkou je hlavné mesto Bosny a Hercegoviny, ktoré vám bude veľmi silno pripomínať Istanbul. Aspoň jeho centrum. V Sarajeve už necítiť také stopy po vojne v 90. rokoch ako v Mostare. Mňa ako historika zaujíma hlavne miesto, kde zabili Ferdinanda d´Este - arcivojvodu a korunného princa Rakúska, Uhorska a Česka, od roku 1896 dezignovaného následníka trónu Rakúsko-Uhorska. Dnes sa na týchto miestach nachádza múzeum a každý sa tu zastaví a pripomenie si, čo spôsobil tento atentát. Sarajevo je cestovateľská „pecka“ so svojimi bazármi, mešitami a rôznymi historickými kaviarničkami.

6.deň: Doobeda ešte v Sarajeve a na obed odlietam domov.
Páči sa vám predstava Balkánskeho výletu a radi by ste vyrazili hoci aj okamžite, avšak nemáte peniaze nazvyš a do výplaty je ešte ďaleko? Zároveň si však uvedomujete, že zadlženie sa kvôli dovolenke nie je najzodpovednejšie? Existujú možnosti, ako si dopriať zaujímavý výlet tak, aby ste prípadnú "pôžičku“ nepreplatili.

Banky svojim klientom bežne ponúkajú povolené prečerpanie alebo "mínus“ na účte. Treba si však dať pozor, aby ste tieto rýchle peniaze nepreplatili na úrokoch, ktoré sa priemerne pohybujú tesne pod 14 %. Poštová banka, ktorá je užitočná pre všetkých a vychádza svojim klientom v ústrety, prináša novinku pre každého, kto si v banke otvorí bežný účet. S Užitočným účtom od Poštovej banky získate totiž možnosť využiť prečerpanie na bežnom účte vo výške až 300 eur a to úplne ZADARMO! Bez poplatkov a úrokov si tak môžete dopriať, čo práve potrebujete alebo po čom túžite, napríklad aj výlet na Balkán, a nebude vás to stáť ani o cent viac. Navyše si k účtu môžete vybrať až 4 platobné karty pre seba a svojich blízkych. Viac sa o Užitočnom účte dozviete na www.postovabanka.sk alebo na každej pobočke Poštovej banky či Slovenskej pošty.

Súvisiace články