Jasno
21°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Aj v zime sa dá cestovať. Pozrite sa, kde všade
Zdielať na

Aj v zime sa dá cestovať. Pozrite sa, kde všade

Zdroj: SITA

BRATISLAVA / Myslíte si, že zimné obdobie je sezónou len pre lyžiarov? Omyl. Vybrať sa môžete pokojne aj na tropickú exotickú dovolenku.

Áno, čítate dobre, aj počas najtuhších mrazov v našich zemepisných šírkach si môžete dopriať exotickú dovolenku. Ak máte chuť zostať v našom podnebnom pásme, nemusíte ísť nutne len lyžovať. Viacero krajín či miest v Európe počas zimného obdobia priam láka na návštevu rôznych zaujímavých miest alebo pamiatok. Cestovať môžete skrátka hocikam, stačí si len vybrať cieľ!

Smer more 

Nie je nič lepšie, ako vypadnúť do teplých krajín. Toto vám povie každý cestovateľ, kto sa už aspoň raz za život vybral k moru. Áno, aj dovolenka v zime môže mať príchuť teplého počasia, samozrejme, pokiaľ sa vyberiete na opačný koniec zeme. Letieť môžete napríklad z Viedne, Prahy alebo z Budapešti a za niekoľko hodín vymeníte uzimenú strednú Európu za slnečné pobrežie oceánu.

Najčastejšími destináciami pre cestovanie v zime sú Kuba, Dominikánska republika, Maledivy, Seychely, Maurícius, Reunión, Keňa, Thajsko, Mexiko, Dubaj, Bali, Karibik, Bahamy, Spojené arabské emiráty, Dubaj a mnoho iných miest či krajín v oblasti blízkeho východu či severnej Afriky.

Ísť v zime k moru má viacero praktických výhod. Prvou je, že v obvykle preplnených turistických destináciách je viac voľného miesta. Druhou výhodou sú ceny, ktoré sú obvykle lacnejšie ako za klasické letné zájazdy. Tretia výhoda súvisí s prvými dvoma a to väčší výber. Keďže viac ubytovacích zariadení je voľných a ceny sú príjemnejšie, môžete si vybrať aj to, čo by ste si v lete nemohli.

Poznávacie zájazdy po Európe aj svete

Okrem klasických dovoleniek na jednom mieste na jeden alebo dva týždne sa dostali do kurzu počas zimy aj poznávacie zájazdy. Tie môžete absolvovať "doma v Európe“, alebo sa vybrať niekam do exotických a ďalekých krajín. Kým na našom starom kontinente sú veľmi obľúbené napríklad víkendové poznávacie zájazdy, do sveta môžete ísť pokojne aj na 5 či 8 dní.

Na rozdiel od klasických dovoleniek si prídu pri takomto cestovaní viac na svoje najmä ľudia, ktorí milujú zmenu a radi trávia čas aktívne. Pochodiť sa dajú prírodné aj kultúrne pamiatky, navštíviť môžete rôzne zámky, hrady alebo známe údolia.

Počas zimy nie je problém vyskúšať napríklad ani výletné platby okolo sveta, ktoré sa zastavia na všetkých kontinentoch. Navyše, keďže zima je časom Vianočných sviatkov skoro po celom svete a osláv príchodu nového roka, môžete si spraviť zájazd presne pre tieto príležitosti. Kým u nás v Európe sú populárne návštevy rôznych Vianočných trhov, do exotických destinácií sa chodí oslavovať nový rok aj s ohňostrojom!

Pozor na sviatky

Keď sme už pri tých sviatkoch, toto je jediná väčšia nevýhoda zimného cestovania. Ak nemáte v pláne navštíviť typické Vianočné trhy alebo nemáte radi preplnené veľkomestá, zimné cestovanie by ste si mali po Európe posunúť až na január. Inak riskujete, že bude problém s dopravou, ubytovaním a tým pádom sa vymažú aj predošlé výhody, ktoré sme pri zimnej dovolenke spomínali.

Rovnako to platí aj v prípade Silvestra a v tomto prípade aj vo svete. Exotická dovolenka v pokojnom rezorte sa môže na Silvester premeniť na nekonečnú žúrku a ak toto nie je „vaša šálka kávy“, opäť si dajte pozor na lepšie časové naplánovanie. Počas Vianoc a Silvestra treba tiež všeobecne počítať s väčšou vyťaženosťou leteckých dopravcov.

Máme pre vás ale aj jednu dobrú správu. Ak si raz vyskúšate dovolenku alebo cestovanie v zime, určite si ho obľúbite oveľa viac, ako to letné. Platí to najmä v prípade prímorských a exotických destinácií, kde je v zime oveľa príjemnejšie počasie ako u nás alebo ako v lete. Táto zmena je doslova na nezaplatenie!