Jasno
14°
Bratislava
Rady pri nosení kontaktných šošoviek
Zdielať na

Rady pri nosení kontaktných šošoviek

BRATISLAVA / Očná klinika NeoVízia na vzorke 745 nositeľov kontaktný šošoviek zisťovala, aké najčastejšie chyby sa pri ich nosení veľká časť Slovákov dopúšťa.

"Vzťah človeka k noseniu kontaktných šošoviek sa za ostatných desať rokov šialene zmenil. Pred pätnástimi rokmi ľudia ešte rešpektovali názory očného lekára. Šošovky neboli jediným dioptrickým riešením. Predstavovali iba alternatívu korekcie videnia," upozorňuje za tím kolegov očná lekárka a chirurgička MUDr. Adriana Smorádková.

Nosili ich pár hodín počas dňa, večer a cez víkendy si ich vybrali. Vysoké nároky na výkon a na to byť za každú cenu a v každej oblasti v dnešnom svete perfektný. Namiesto 6 – 8 hodín denne ich v očiach nechávajú 12 – 14 hodín denne.

Bez lekárskej kontroly

Občas s nimi zaspia a nevyberú si ich ani počas víkendov. "To môže spôsobiť katastrofu, v niektorých prípadoch aj oko natrvalo poškodiť,“ dodáva Smorádková. Jej tézy výskum dokonale potvrdil. Denne ich nosí 58% všetkých nositeľov kontaktných šošoviek. 

Za najvážnejší prečin považujú oční lekári nosenie kontaktných šošoviek bez pravidelnej lekárskej kontroly. "Človek, ktorý dlhodobo nosí kontaktné šošovky a s dioptrickými okuliarmi ich takmer vôbec nestrieda, by mal podstúpiť kontrolu zraku každé tri mesiace,“ vystríhajú lekári.

39% ľudí však na varovný prst zabúda a šošovky si kúpi aj bez toho, aby boli poučení s rizikami nosenia kontaktných šošoviek pri kúpe prvého balenia.

Infekcia končí aj transplantáciou

Až 76% nositeľov kontaktných šošoviek s nimi pokojne skočí do bazéna či v sychravom období pokojne aj do teplých bazénov vo welness. „Práve pri vode a vo vlhkom prostredí prežívajú baktérie, vírusy, chlamýdie, plesne a akantaméby.

Pre nositeľov kontaktných šošoviek predstavujú výraznejšie riziko – oko pod kontaktnou šošovkou trpí nedostatkom výživy. Rohovke chýba kyslík, doslova sa nemá ako nadýchnuť. Baktéria sa na oslabenej rohovke cíti ako doma. Vďaka kontaktnej šošovke sa lepšie nalepí na oko a drobnými trhlinkami si ľahšie vytvorí prístupové cesty do ostatných štruktúr v oku.

Môže ho kontaminovať a vyvolať vážne zápaly rohovky spojené s bolesťami, svetloplachosťou, začervenaním, slzením, vredmi či zjazvením rohovky. "Infekcia môže skončiť transplantáciou rohovky a v kritických prípadoch až slepotou,“ vystríha očná lekárka a chirurgička MUDr. Miriam Záhorcová.

Kritické welness a bazény

Chlamýdiové očné zápaly môžu vzniknúť aj týždne či mesiace po pobyte vo vode. Navyše, často sa šošovkami nemusíte ani kúpať či ponárať. Zdrojom akantaméb bývajú aj nádoby s roztokmi a puzdrá na kontaktné šošovky.

V „suchu“ nie sú nositelia kontaktných šošoviek ani pod sprchou. Prieskum odhalil, že sa s nimi bežne sprchuje 88% všetkých opýtaných. Šošovky môžu pod tečúcou vodou nachytať rovnakú mikroo zoo ako vo welnese alebo vo vode.

Kritické je, že zápaly či komplikácie sa môžu objaviť až niekoľko týždňov po pobyte so šošovkami vo vode. Obľúbeným miestom mikroorganizmov sú aj puzdrá kontaktných šošoviek, ktoré si zriedkavo mení až 64% všetkých nositeľov kontaktných šošoviek.

Hrozí slepota

Obľúbeným teritóriom akantaméb sú aj biofarmy, stajne či chovné stanice. „Riziková je z tohto pohľadu aj láska ku koňom a zvieratám všade tam, kde je zvýšená prítomnosť plesní a mikroorganizmov zo slamy, dreva či z výkalov.

Kontaktná šošovka sa môže napríklad prsknutím do oka pri čistení koňa kontaminovať a po týždňoch vyvolať komplikácie a zápaly. Nebezpečná akantaméba spôsobí každoročne nebezpečnú keratitídu približne šiestim tisícom nositeľov kontaktných šošoviek na svete. Sprevádzajú ju zápaly a jazvenia rohovky, ktoré v extrémnych prípadoch vedú k slepote.

Súvisiace články