Jasno
21°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Art Film Fest ponúkne v Košiciach až 150 filmov
Zdielať na

Art Film Fest ponúkne v Košiciach až 150 filmov

KOŠICE / V Košiciach v polovici júna odštartuje najznámejší slovenský filmový festival Art Film Fest. Okrem skvelých domácich i zahraničných filmov sa môžu návštevníci tešiť i na mnohé zvučné mená. Účasť zatiaľ prisľúbil Alan Parker, ktorý režíroval aj slávny muzikál Evita s Madonnou v hlavnej úlohe.

Nastala zmena

Známy filmový festival sa až donedávna konal v Trenčianskych Tepliciach. No organizátori sa po dlhých úvahách rozhodli pre zmenu. A to aj preto, že mesto Košice podľa nich disponujú variabilnou a prirodzenou kultúrno-spoločenskou infraštruktúrou, ktorá je okrem iného optimálna pre kreovanie medzinárodného filmového festivalu.

Veľmi dôležitým aspektom pre zmenu miesta konania bola aj ústretovosť predstaviteľov mesta Košice a Košického samosprávneho kraja. A to nielen vo formálnej hostiteľskej rovine, ale v aktívnej a priamej pomoci i spolupráci pri organizovaní festivalu. "Chceme, aby sa tradícia Art filmu v Košiciach rozrástla o ďalších 20, možno 25, rokov," povedal producent Art filmu Ján Kováčik.

Hlavná bude hlavná

Prirodzeným centrom Art Film Festu bude historická Hlavná ulica, odkiaľ sa diváci a návštevníci budú môcť presunúť do naplánovaných kinopriestorov festivalu, ktorými sú Kunsthalle, Kulturpark, kinosála Historickej radnice (bývalé Kino Slovan), Kino Úsmev, Kino Tabačka. "Ďalším veľkým premietacím centrom bude Amfiteáter, kde môže sedieť až 6000 ľudí," doplnil generálny manažér Art Film Festu Rudolf Biermann.

24. ročník medzinárodného filmového festivalu sa uskutoční od 17. do 25. júna. Premietnuť by sa malo až 150 filmov. Do Košíc príde množstvo najvýznamnejších slovenských i českých hercov. Zo zahraničia to bude spomínaný Alan Parker.