Jasno
17°
Bratislava
Art Film sa sťahuje do Košíc, Trenčania sú v šoku
Zdielať na

Art Film sa sťahuje do Košíc, Trenčania sú v šoku

KOŠICE / Dejiskom Art Film Festu sa od roku 2016 stanú Košice, pričom 24. ročník medzinárodného filmového festivalu sa uskutoční od 17. do 25. júna. Termín a miesto konania oznámili na tlačovej konferencii zástupcovia festivalu a mesta.

Art Film Fest sa sťahuje do Košíc z Trenčianskych Teplíc. Prezidentom festivalu zostáva aj naďalej Milan Lasica a umeleckým riaditeľom Peter Nágel. Filmový producent Rudolf Biermann sa stal generálnym manažérom a spolu s Jánom Kováčikom budú producentmi festivalu.

Jedným z dôvodov, pre ktoré si organizátori festivalu vybrali Košice ako nové miesto konania, je fakt, že mesto disponuje variabilnou a prirodzenou kultúrno-spoločenskou infraštruktúrou, ktorá je optimálna pre kreovanie medzinárodného filmového festivalu.

Hlavná ulica

Veľmi dôležitým aspektom pre zmenu miesta konania bola aj ústretovosť predstaviteľov mesta Košice a Košického samosprávneho kraja. A to nielen vo formálnej hostiteľskej rovine, ale v aktívnej a priamej pomoci i spolupráci pri organizovaní festivalu.

Prirodzeným centrom Art Film Festu bude historická Hlavná ulica, odkiaľ sa diváci a návštevníci budú môcť presunúť do naplánovaných kinopriestorov festivalu, ktorými sú Kunsthalle, Kulturpark, kinosála Historickej radnice (bývalé Kino Slovan), Kino Úsmev, Kino Tabačka a Amfiteáter. V nasledujúcich dvoch až troch rokoch sa podľa plánov mesta majú postupne zrekonštruovať aj iné priestory - Kino Družba, ďalší objekt v Kulturparku a Záhradné kino.

Slovenské Karlove Vary

"Festival si za viac ako dve desiatky rokov svojej existencie vybudoval hustú sieť medzinárodných kontaktov a dokázal, že vie na Slovensko pozvať a uviesť zaujímavé osobnosti svetovej kinematografie. Aj v Košiciach bude pokračovať vo svojej tradícii a na svojej novej pôde privíta významné herecké a tvorivé osobnosti svetovej i domácej kinematografie. Do festivalových kín opäť prinesieme snímky z najprestížnejších filmových prehliadok a predstavíme aj pozoruhodné talenty svetovej kinematografie,“ uviedol umelecký riaditeľ AFF Peter Nágel.

"Som veľmi rád, že Košice sa môžu stať - ak to trochu preženiem, ale skutočne len trochu - slovenskými Karlovými Varmi, a že najuznávanejší i najnavštevovanejší filmový festival na Slovensku sa sťahuje do Košíc. Verím, že v Košiciach nájdu jeho organizátori, návštevníci, ale aj filmové hviezdy z celého sveta všetko, čo podujatie tohto významu potrebuje. Pre Košice je veľkou cťou, že môžu hostiť Art Film Fest a ja som presvedčený o tom, že môžu byť skvelými hostiteľom po dlhé roky," povedal primátor Košíc Richard Raši.

Téme sa venuje redaktor Jozef Kačmáry:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy