Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Vladimír je génius, ovláda 19 svetových jazykov
Zdielať na

Vladimír je génius, ovláda 19 svetových jazykov

KOŠICE / Žije medzi nami génius. Reč je o Slovákovi, ktorý precestoval svet a nejaký čas strávil v zahraničí. Od malička túžil ovládať mnoho cudzích rečí. Podarilo sa. Dotiahol to tak ďaleko, že sa dorozumie kdekoľvek. Hovorí devätnástimi jazykmi. Dokonca profesionálne prekladá z čínštiny do slovenčiny a angličtiny a chystá sa na ďalší jazyk – perzštinu.

Podľa posledných štatistík ovláda čoraz menej Slovákov aspoň jeden cudzí jazyk. V štatistikách nám pomáha aspoň to, že sme boli kedysi vo zväzku s Českou republikou. Jednou z viacerých výnimiek je aj Košičan Vladimír. Dohovorí sa až 19 jazykmi. Preslávilo ho video na sociálnej sieti, ktoré obletelo celý svet.

Plynule hovorí anglicky, francúzsky, španielsky, taliansky a inými jazykmi. Najväčší profesionál je v mandarínskej čínštine. "Tam som bol na výmennom pobyte, keď som študoval čínštinu na vysokej škole," opisuje Vladimír.

Internet a knihy

"Žil som v Česku, Amerike, Rakúsku, Taliansku a vo Veľkej Británii dlho a potom v Rusku, Francúzsku a na Taiwane 5 rokov," vymenováva polyglot.

Vladimír sa cudzie jazyky neučí zo školských učebníc, používa len internet a klasické knihy. "Musí to byť talentovaný, inteligentný človek, ktorý si uvedomuje a vie ohodnotiť, čo znamená živý kontakt medzi ľuďmi, že jazyk je nástrojom komunikácie," hovorí stredoškolská učiteľka cudzích jazykov Katarína Demjanovičová.

S cudzími jazykmi začal už v materskej škole, kde ho učili po maďarsky. Pre tých, ktorí by sa chceli naučiť aspoň jeden cudzí jazyk, má radu. "Pri učení cudzích jazykov je dôležitá motivácia," hovorí Vladimír.

O nadanom Slovákovi pripravil reportáž redaktor Jozef Kačmáry:

Súvisiace články