Skoro jasno
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Jazyk jazykov. Prvenstvo si má aj o sto rokov udržať angličtina
Zdielať na

Jazyk jazykov. Prvenstvo si má aj o sto rokov udržať angličtina

BRATISLAVA / Z roka na rok zmizne na svete hneď niekoľko jazykov. V praktickom živote ich nemá kto používať. Momentálne existuje okolo šesťtisíc jazykov, no keďže postupne vymierajú najmenšie národy, predpokladá sa, že za sto rokov sa bude na svete hovoriť už len šesťsto jazykmi, píše americký The Wall Street Journal.

Podľa The Wall Street Journal bude prvenstvo patriť angličtine. Hoci Čína má v súčasnosti vyše miliardy obyvateľov a naďalej sa bude rozrastať, angličtina je ale jazykom, ktorým komunikuje najviac národov. Tiež je to dominantný jazyk internetu.

Predpokladá sa, že vyhynutie čaká najmä menšie a zložitejšie jazyky. Tie ľahšie naučiteľné podľa denníka prežiť môžu. Lingvisti ale vravia, že jednoduchosť neznamená neschopnosť učiť sa vážne a dôležité veci.

Otázkou je, či sa predpovede aj naplnia. Pred tisíc rokmi by totiž nikto nepovedal, že napríklad angličtina bude dodnes taká rozšírená. Dopomohlo jej objavenie Ameriky, britská kolonizácia a tiež ekonomická a kultúrna sila Spojených štátov. 

Esperanto a Volapük

Pred angličtinou mal úspech vymyslený jazyk esperanto. V porovnaní so svojim predchodcom - jazykom Volapük - bol oveľa jednoduchší a hravejší.

Volapük vymyslel ešte v roku 1880 bavorský kňaz, ktorý si myslel, že práve týmto jazykom bude hovoriť celý svet. Jazyk sa ale neujal, pretože bol ťažký a podobal sa mŕtvemu jazyku - latinčine.

Pozrite si, ako Američania zvládli slovenské jazykolamy:

Súvisiace články