Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Zbohom angličtina? Ekonomika mení svet jazykov...
Zdielať na

Zbohom angličtina? Ekonomika mení svet jazykov...

Pred stovkami rokov dobýjali svet anglickí moreplavci, dnes ho dobíja čínska elektronika a textil. Čínsky tovar je jednoducho všade. Číňania ho vedia vyrobiť veľa a veľmi lacno. Aj preto sa mnohí svetoví binznismeni učia po čínsky. Je možné, že o pár rokov ju budete potrebovať aj vy. Takže tu je od nás prvá lekcia čínštiny...

How do you do po čínsky?

How do you do? Dnes už po anglicky vie pomaly aj váš pes. Do popredia sa totiž dostávajú nové reči. A práve bohatí biznismeni sa zhodli, že sa v budúcnosti učiť bude pravdepodobne tá čínština. Dokonca v prieskume predbehla medzi milionármi populárnu angličtinu!

"Až 69 percent dolárových milionárov si myslí, že najdôležitejšia reč, ktorú by sa mali budúce generácie učiť, je čínština," potvrdil aj analytik J&T banky Stanislav Pánis. Ekonómia nepustí - kým tá európska tápa, čínska doslova fičí! Podiel Číny a Indie na svetovej ekonomike v roku 2060 stúpne až na 50 percent. Európsky a americký sa pritom prepadne pod 25.

Španielčina a ruština sú tiež "in"

"V poslednom štvrťroku 2012 sme videli oživenie. Ekonomika rastie skoro 8-percentným tempom. Všeobecne sa dá povedať, že je situácia stabilná," informoval šéf čínskeho národného Štátneho úradu Ma Chianťang. "Pokiaľ chcete robiť lokálny biznis, tak angličtina vás pustí po určité dvere, ale nie všetko vám umožní," hovorí aj šéf Saxo banky Praha Karol Piovarcsy.

Angličtina si svoj "prím" ešte istý čas zachová. Len v samotnej Číne sa teší veľkej obľube. Vraj sa tu dokonca učí angličtinu viac ľudí, ako je obyvateľov USA. Slušnú tretiu priečku zase obsadila španielčina. Mnohí Slováci nad 35 by zase mohli oprášiť azbuku. Rastie aj popularita ruštiny.

Téme sa ďalej venuje reportér Richard Juriš. INFORMÁCIE ONLINE TU. 

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy