Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V USA sa zobudili. Obama chce viac chrániť životné prostredie
Zdielať na

V USA sa zobudili. Obama chce viac chrániť životné prostredie

Enviromentalisti z celého sveta plesajú a sú plní optimizmu. Jedna z najväčších ekonomík sveta sa možno konečne začne zaujímať aj o životné prostredie. O veľké prekvapenie sa postaral prezident Spojených štátov Barack Obama. Nikto totiž nečakal, že na oficiálnej inaugurácii bude riešiť globálne klimatické zmeny.

Amerika doteraz ignoruje ekologické normy, ktoré v Európskej únii a teda aj na Slovensku už dávno dodržujeme. Spolu s Čínou sú USA najväčšími producentmi škodlivých látok, najmä emisií oxidu uhličitého. Európska únia, ktorá v tom tiež nie je nevinne, však na rozdiel od Spojených štátov plní Kjótsky protokol o znižovaní škodlivých plynov.

Pre budúcu generáciu

Prezident USA Barack Obama: "Budeme bojovať proti klimatickým zmenám. Nik z nás nesmie sklamať naše deti a budúcu generáciu." Podľa Obamových slov bude cesta k trvalo udržateľným zdrojom energie dlhá a ťažká, no Amerika musí byť lídrom aj v tejto oblasti. Jeho výroky na oficiálnej ingaugurácii boli prekvapujúce a zožali veľký úspech.

Reaguje Martin Valentovič z OZ Priatelia Zeme: "V ich prípade nestačí robiť len malé kroky, ale mali by sa robiť naozaj zásadné veľké kroky, a to mám obavy, že na to nie je americká spoločnosť pripravená." Veľa škodlivín končí práve v oceáne, svoje by o tom vedeli povedať pracovníci najväčšieho prístavu na západnom pobreží USA.

Niektorí nečakajú na príkazy

Elektromobily či hybridné vozidlá majú medzi Američanmi čoraz väčší úspech, stále sa však predávajú veľké traky, ktoré žerú aj viac ako 15 litrov na sto kilometrov. Niektoré americké štáty a mestá ale nečakajú na príkazy Washingtonu. V mestečku Long Beach navrhol tento poslanec normu, podľa ktorej obchody nesmú dávať tovar zákazníkom do igelitových tašiek. Hovorí člen mestskej rady v Long Beach Steven Neal: "Schválil som zákaz používania plastových tašiek. Pre polohu mesta pri oceáne by sme mali byť príkladom."

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Barack_Obama_prísaha

isifa.com

Súvisiace články

Najčítanejšie správy