Polojasno
17°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Obama zložil prísahu a začal druhé funkčné obdobie
Zdielať na

Obama zložil prísahu a začal druhé funkčné obdobie

Barack Obama v pondelok tesne pred poludním miestneho času (približne 17:55 SEČ) zložil verejnú prezidentskú prísahu a oficiálne odštartoval svoje druhé funkčné obdobie.

Robme veci spolu, ako jeden národ

Svetové médiá odhadujú, že jeho druhú inauguráciu priamo vo washingtonskom Kapitole sledujú státisíce ľudí, spravodajská stanica CNN hovorí až o takmer miliónovej účasti. "To, čo nás robí Američanmi, je naša oddanosť ideám," zneli jedny z prvých Obamových slov po tom, ako zložil slávnostný sľub.

Obama sa vo svojom prejave dotkol viacerých tém, postavil ho však na myšlienke "zmierenia" a "zrovnoprávnenia" všetkých Američanov. "Teraz viac ako inokedy musíme robiť veci spolu, ako jeden národ, ako jeden ľud," odkázal svojim obyvateľom novozvolený prezident zo schodov washingtonského Kapitolu za potlesku prítomných. Zároveň vyzval na hľadanie spojencov aj v zahraničí s cieľom vybudovať "svet plný mieru". "Amerika zostane kotvou silných spojenectiev v každom kúte Zeme," vyhlásil. Vyzval aj na zjednotenie v rámci politických strán, pričom prisľúbil, že svoju prísahu nezložil "politickej strane", ale "občanom".

Šéf Bieleho domu však hovoril aj o ďalších témach vrátane boja proti globálnym klimatickým zmenám. Neochota čeliť im bude podľa neho "zradou pre naše deti a budúce generácie". Spomenul pritom takisto potrebu boja za práva menšín, ale napríklad aj žien. V tejto súvislosti narážal na odkaz Martina Luthera Kinga, ktorého označil za "priekopníka hodného nasledovania".

Obamova druhá inaugurácia už nebola tak ostro sledovaná, ako keď zasadal do čela USA v roku 2009, keď trhala divácke rekordy. V rámci internetu išlo dokonca o jedno z najsledovanejších živých prenosov v histórii. Aj tak sa však očakáva, že pondelkovú inauguráciu si nenechali ujsť milióny Američanov.

Obama porazil Mitta Romneyho

Obama zvíťazil v prezidentských voľbách 7. novembra nad svojím republikánskym súperom Mittom Romneym. Jeho viceprezidentom sa stal opäť Joe Biden. Novozvolený prezident by mal krátko po skončení inaugurácie predstaviť aj svoj obnovený vládny kabinet. Súčasťou jeho tímu už nebude ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová, minister financií Timothy Geither ani minister obrany Leon Panetta. Kým Clintonovú nahradí senátor John Kerry a Panettu vietnamský veterán Chuck Hagel, na miesto Geithnera vymenoval Obama šéfa kancelárie Bieleho domu Jacka Lewa. Nového šéfa však bude mať aj CIA, na ktorej čele John Brennan nahradí rezignovaného generála Davida Petraeusa.

Obama sa oficiálne stal staronovým prezidentom ešte v nedeľu večer (miestneho času) na súkromnej recepcii pred pondelkovou verejnou inauguráciou. Ústava Spojených štátov totiž hovorí o tom, že prezidentské funkčné obdobie sa končí o polnoci 20. januára. Svoju prísahu zložil spolu s ním aj viceprezident Biden.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy