Oblačno
15°
Bratislava
Viola
18.5.2024
USA má spasiť jedna minca. V hodnote bilión dolárov!
Zdielať na

USA má spasiť jedna minca. V hodnote bilión dolárov!

Biliónová platinová minca je najnovším hitom v USA! Nie, žeby sa minca s takouto mega hodnotou objavila v obehu, či na nejakej numizmatickej výstave, ale pekne by si trónila v americkej centrálnej banke. Jej úlohou je spasiť ekonomické problémy veľmoci.

Americké finančné problémy možno vyrieši jediná minca. Nebola by však len taká obyčajná, ale platinová a hlavne biliónová.

Američanov trápi vysoký dlh

Amerika žije posledný mesiac sporom demokratov a republikánov ohľadom znižovania zadlženia krajiny. Šarvátky zneisťujú všetkých. "Aj napriek tomu, že naše podniky vytvorili minulý rok 2 milióny nových pracovných miest, spory v kongrese zneisteli podnikateľov a znížili spotrebiteľskú dôveru," upozornil šéf Bieleho domu Barack Obama.

"Udržanie ekonomiky si vyžaduje oveľa ďalekosiahlejšie reformy zdravotníctva a zmeny daňového systému, ktorý by zvýšil úspory USA. Taká Čína usporí 40 percent HDP, Amerika prakticky nič," myslí si ekonóm Uri Dadush.

Zachráni USA biliónová minca?

V tomto kontexte sa objavujú stále bizarnejšie návrhy. Ten posledný znie biliónová platinová minca. Amerika totiž na konci februára môže dosiahnuť dlhový strop 16,4 bilióna dolárov, ak sa demokrati a republikáni nedohodnú. Krajina si tak nebude môcť už požičiavať a dostane sa do platobnej neschopnosti.

Spásonosnú biliónovú mincu by malo dať vytlačiť ministerstvo financií, ktoré by ju potom uložilo na konto vlády.  Jej hodnota by mohla tak splatiť časť dlhu USA. Pre mnohých však ide o šialený nápad, dlh by sa totiž splatil ako keby z ničoho. No a ďalší sa obávajú, ako vždy pri takýchto návrhoch, samovražednej špirály zdražovania.

Téme sa venuje Richard Juriš. INFORMÁCIE ONLINE TU. 

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy