Jasno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
V rodnej Keni predpovedal víťazstvo Obamu býčí zápas
Zdielať na

V rodnej Keni predpovedal víťazstvo Obamu býčí zápas

Tanec a spev znie v africkej rodnej Keni - krajine, kam siahajú korene znovuzvoleného prezidenta Baracka Obamu. Narodil sa tu jeho otec a Obama tu má množstvo príbuzných. Tí s napätím sledovali celú noc vývoj v situácie v prezidentských voľbách. A tešia sa. Hoci víťazstvo predpovedal už začiatkom mesiaca býk Obama. V býčom zápase s býkom Romneym totiž jednoznačne zvíťazil...

Býk Obama zvíťazil

Býčie zápasy ešte začiatkom novembra usporiadala západokeňská dedinka Khayega. Súperenie býkov tu považujú za mnohoročnú tradíciu a zvieratá tu často pomenúvajú po mediálne sledovaných osobách. Do "ringu" vtedy vstúpil býk Mitt Romney a jeho o 50 kg ľahší súper Barack Obama. Ak by už vtedy mal zápas medzi býkmi rozhodnúť voľby, zvíťazil by jednoznačne Obama. Teraz sa víťazstvo keňského favorita stalo opäť skutočnosťou.

Obamománia v Keni

"Sme extrémne vzrušení a šťastní. Boh mu žehnaj, nech pokračuje ďalej vo svojej práci." "Dúfame, že uvidíme nejaké pokroky v našej oblasti. Predtým sme tu nič nemali, ale keď sa Obama stal prezidentom, zmenilo sa tu mnoho." "Dúfame, že Obama bude mať príležitosť sem prísť a pozdraviť nás." Takto reagovali obyvatelia rodnej dedinky otca Baracka Obamu Kogelo, vzdialenej asi 418 kilometrov západne od keňskej metropoly Nairobi.

Romney ako "ten druhý chlapík"

Tí už v roku 2008 držali svojmu rodákovi a "najobľúbenejšiemu synovi Afriky" palce a vkladali doňho veľké nádeje. Za predchádzajúce štyri roky sa však prezident zastavil len raz v Ghane a veľa Afričanov malo pocit, že ich nechal "v štichu". Biely dom ale trvá na tom, že Afrika je prioritou a ministerka zahraničia Hillary Clinton je na kontinente stálym hosťom. To však pre Afričanov nie je to isté.

Zvolenie Baracka Obamu v roku 2008 však malo predsa len vplyv na Kogelo. Vystavali sa tu pevné cesty, veľa domov má elektrinu a stúpol aj počet projektov na zaistenie vody. Obama tak dostal Kogelo na mapu. Každý však držal Obamovi palce aj tento rok a Mitta Romneyho v rozhovorochpre CNN nazývali ako "toho druhého chlapíka".

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy