Jasno
17°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Prvovýstup na Matterhorn sa skončil tragicky
Zdielať na

Prvovýstup na Matterhorn sa skončil tragicky

Zdroj: SITA

ZERMATT / Ako prví dosiahli vrchol Matterhornu (4 478 m.n.m.) šiesti anglickí horolezci. 14. júla si svet pripomína jednu z najväčších tragédií v dejinách horolezectva. Väčšina horolezcov zahynula pri páde do viac ako tisícmetrovej rokliny.

Podobne ako v mnohých prípadoch aj prvému výstupu na Matterhorn predchádzali roky postupného približovania a skúmania hory.

Matterhorn bol považovaný za nedostupnú horu. Iba málo jedincov verilo, že výstup na jej vrchol je v ľudských silách. Jedným z nich bol mladý londýnsky grafik, ktorý pracoval v Alpách - výtvarník Edward Whymper, ktorého meno je s Matterhornom nezmazateľne spojené, píše climbing.com.

Na vrchol bez problémov

Prvé jeho pokusy spadajú do roku 1861, počas ktorého sa začali závody prvovýstupov. Jeho účastníkom bol anglický profesor John Tyndall a taliansky horský vodca Jean Antonie Carrel.

Z Zermattu vyrazila 13. júla 1865 sedemčlenná skupina v složení Whymper, Hudson, Douglas, Hadow, horskí vodcovia Croz a Tangwalder. Skupinu sprevádzali dvaja najatí nosiči, z ktorých jeden bol Tangwalderov syn. Ten na vrchol nevystúpil.

Horolezci prenocovali na ľadovcovom poli vo výške 3 350 metrov a na druhý deň bez väčších problémov dosiahli vrchol, kde zostali hodinu.

"Všade bol pokoj, žiadne mraky, žiadna hmla. Hory v okruhu sto kilometrov sa zdali byť veľmi blízko," spomínal Whymper. Počas odpočinku uviedli svojich talianskych súperov, ktorí výstup vzdali.

Prežili traja

Výstup prebiehal podľa plánu, Whymper a Croz poznali cestu k vrcholu, boli dobre pripravení aj na problémy, ktoré prináša vrcholová pyramída. Títo dvaja dosiahli vrchol hodinu pred výpravou, vybudovali kamennú mohylu a vztýčili improvizovaný prápor.

Problémy nastali pri zosttupe. Celú skupinu, ktorá bola naviazaná na lano, strhol vysilený Hadow do severnej steny. Jediný, ktorý sa dokázal včas zachytiť a vzoprieť pádu, bol Tangwalder spoločne s Whymperom. Tangwalder zostupoval ako posledný. Tí mali šťastie, že lano neudržalo nápor a prasklo.

Reprofoto/Gustave Doré

Dielo ľadovcov

Ostatní spadli na ľadovec o 1 200 metrov nižšie. Z celej skupiny sa vrátili iba Tangwalder so synom a Whymper.

Matterhorn patrí k najkrajším horským štítom sveta. Je obklopený nádhernou scenériou Walliských Álp. Ostro rezaný, osamelý skalnatý ihlan, je klasickým dielom ľadovcov.