Zatiahnuté
13°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Nápadom sa medze nekladú. Na Sahare je požičovňa lyží
Zdielať na

Nápadom sa medze nekladú. Na Sahare je požičovňa lyží

Zdroj: Reprofoto BBC News

AGADEZ / Asi pred 30 rokmi si podnikateľ z Nigeru všimol dieru na trhu, ktorú sa rozhodol zaplniť. Založil obchod na Sahare - požičovňu lyží. Dodnes podnik prevádzkuje, ale v posledných rokoch nemal jediného zákazníka, píše spravodajský server BBC News.

Lyže na púšti

Na policiach trónia lyže, lyžiarky, v obchode sú tiež snowboardy, žlté a červené boby pre tých, ktorí uprednostňujú radšej pohodlné sedenie. Nie sú to však žiadne najnovšie modely.

Väčšina vystaveného tovaru sa sem dostala začiatkom 80. rokov, len snowboardy sú o niečo mladšie. Lyžiarky, ktoré ponúka podnikateľ, sú tak ťažké, že mnohých odradí už len samotná predstava, píše BBC News.

Koniec-koncov ide o Agadez, prašné trhovisko v Nigeri obklopené púšťou, nie o Courchevel vo Franzúskych Alpách. Teplota tu bežne dosahuje viac ako 45 stupňov Celzia. Vietor, ktorý občas zafúka, sa je teplý a nepríjemný.

Od roku 2007

Nič z ponúkaného si v obchode nikto nepožičal od roku 2007. Ani Abdelkader Baba, majiteľ požičovne, si odvtedy lyže neobul. Bez turistov lyžovať nechodí a turisti jednoducho prestali chodiť. Zľakli sa miestneho násilia a únosov.

Nemá ale dôvod dávať dole nápis "obchod s lyžami" z drevenej fasády svojej požičovne. Práve vďaka tomuto nápisu je jeho obchod slávny. Dve červené lyže na ňom mieria každá na opačnú stranu a Tuareg v turbane zlyžováva na lyžiach piesočnú dunu. Požičovňa stojí priamo uprostred rušnej križovatky a nedá sa minúť.

Baba brával turistov do piesočných dún za mestom v púšti. "Chodili sme pred šiestou ráno, pretože akonáhle vyjde slnko, kvôli teplu sa už lyžovať nedá," hovorí. Ako prvý si tu vraj vyskúšali lyžovanie v dunách Angličania, Austrálčania, Švédi, Japonci a Slováci. To ale bolo pred tridsiatimi rokmi.

"Nie je tu neobvyklé vidieť ťavu ako sa kĺže dolu dunou," vysvetľuje. "Keď som to videl v televízií, ako Európani lyžujú, zišlo mi na um, že by sme to tu mohli tiež vyskúšať."

Nebezpečná al-Kaida

Bolo ľahké presvedčiť priateľov, ktorí sa v celej oblasti podieľajú na organizovaní rallye Dakar, aby mu zohnali nejaké lyže. Oveľa ťažšie bolo naučiť sa, ako na nich zlyžovať dolu dunou.

Dúfa, že situácia sa zmení. "Pokým európske veľvyslanectvá neprestanú brániť svojim obyvateľom, aby sem jazdili, tak sa na žiadne z tých lyží nepostavím," ponosuje sa Baba.

"Vinia al-Kaidu a ďalšie džihádistické skupiny, ale to je hanba," dodáva. "Smrť si vás nájde, nech ste kdekoľvek. Aj v Európe predsa ľudia umierajú! Každý by mal mať právo ísť a cestovať, kam sa mu zachce. napríklad lyžovať do Nigeru," uzatvára.

Súvisiace články