Skoro jasno
23°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Spoveď Lewinskej: Vzťah s Clintonom ľutujem
Zdielať na

Spoveď Lewinskej: Vzťah s Clintonom ľutujem

WASHINGTON / Mediálne najznámejšia stážistka v Bielom dome Monica Lewinská po dlhých rokoch mlčania prehovorila o afére s bývalým prezidentom Billom Clintonom. Šéf Bieleho domu ju podľa jej slov využil, píše americký magazín The People.

Obetný baránok

"Hlboko ľutujem to, čo sa medzi prezidentom Clintonom a mnou stalo," píše dnes už štyridsaťročná Lewinská. V čase najznámenšej prezidentskej aféry mala len 22 rokov.

Napriek tomu, že išlo o dobrovoľný vzťah z oboch strán, prezident Clinton ju vraj využil, píše people.com. "Samozrejme, že ma môj šéf využil, ale vždy budem stáť pevne za tým, že išlo o obojstranný vzťah. Akékoľvek zneužitie prišlo až potom, čo zo mňa médiá urobili obetného baránka v snahe ochrániť jeho mocenskú pozíciu," spomína ďalej Lewinská.

Smiešna pokuta

Aféra s názvom Monicagate vyplávala na povrch začiatkom roka 1998 takmer dva roky po tom, čo Lewinská ukončila svoju stáž v Bielom dome. Svetlo sveta uzrela vďaka jej známej. Škandál vyústil do ústavnej žaloby voči Clintonovi, ktorý ako druhý prezident v dejinách USA čelil procesu takzvaného impeachmentu (označenie používané vo verejnom práve pre zvláštnu žalobu na poslancov a vysokých štátnych úradníkov ústavodárnych zhromaždení, pozn.red.).

Clinton počas vyšetrovania pomer s Lewinskou popieral. Posledný deň vo funkcii prezidenta priznal, že v kauze krivo svedčil. Bol potrestaný symbolickým päťročným zákazom právnej praxe v Arkansase a pokutou 25-tisíc dolárov (približne 18-tisíc eur).

Clintonová zvažuje kandidatúru

Lewinská samu seba označila za mediálnu obeť internetovej éry, ktorej meno sa objavuje v médiách prevažne v negatívnych súvislostiach. Sama sa k afére vyjadrila práve preto, aby pomohla druhým v ťažkých chvíľach ponižovania.

Kauza Lewinská sa môže do popredia verejnosti opäť dostať na svetlo v prípade, že sa Clintonova manželka Hillary rozhodne kandidovať v nasledujúcich prezidentských voľbách, ktoré sa v USA uskutočnia za dva a pol roka. V tejto súvislosti odzneli názory, že úprimná spoveď niekdajšej milenky môže prezidentskej kandidátke paradoxne pomôcť.

Lewinská sa v roku 2008 počas prvej kandidatúry Clintonovej snažila spôsobiť čo najmenej škôd. "Médiá na mňa chrlili požiadavky. Stal sa zo mňa samotár," poznamenala v priebehu kampane v roku 2008.

Súvisiace články