Polojasno
20°
Bratislava
Monika
7.5.2024
EXKLUZÍVNE ZÁBERY. Takto to vyzerá v laboratóriu
Zdielať na

EXKLUZÍVNE ZÁBERY. Takto to vyzerá v laboratóriu

KOŠICE / Viete čo sa deje s vašou krvou po odbere u lekára? Chorobu môže totiž určiť až po dôkladnom vyšetrení z krvi. Do laboratória sa nedostane len tak niekto, tu sú exkluzívne zábery...

Ľudská ruka sa skúmavky nedotkne

Potom ako krv príde do laboratória, prevezmú ju laborantky a prechádza špičkovými prístrojmi. "Sa potom ľudská ruka tejto skúmavky nedotkne," hovorí manažérka laboratórnej diagnostiky Anna Kováčová.

Ak ste si mysleli, že každá vzorka putuje pod klasický mikroskop, tak sa mýlite. je to automatická linka, ktorá napríklad pripomína pás na výrobu áut. "Táto linka je nastavená na kapacitu približne 5 až 6 000 denne," hovorí generálny manažér laboratórií.

Až 60 000 výsledkov

To znamená, že ak lekár žiada vyšetrenie viacerých parametrov (napr. cholesterolu, bielkovín, cukrov), pri jednom pacientovi je to asi 10 hodnôt. za deň spracujú v laboratóriách obrovské množstvo údajov. To číslo znie až neuveriteľne. "50 a 60 000 výsledkov," dodáva Bardún.

Z celej linky sa to najdôležitejšie s krvou odohráva v robotických boxoch. "Tu sú ihly, ktoré keď už vedia, že tu príde cholesterol, tak to napipetujú. A už beží reakcia " dodáva Anna Kováčová. A výsledok do počítača k lekárovi... 

Okamžitý výsledok

V laboratóriách je aj také oddelenie, ktoré slúži lekárom z operačných sál. pracujú tu s kúskami ľudského tela. A výsledok musí byť okamžitý. "V týchto nádobách sú jednotlivé orgány, ktoré budeme diagnostikovať," opisuje garant biopsie Peter Bohuš. "Dokážeme určiť orientačnú diagnózu v priebehu desiatich minút. Či áno, či nie. Či operatér môže ukončiť operáciu alebo má operovať ďalej," dodáva Bohuš.

Súvisiace články