Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Ministerstvo zverejnilo platy lekárov a sestier. Tí sa veľmi čudujú...
Zdielať na

Ministerstvo zverejnilo platy lekárov a sestier. Tí sa veľmi čudujú...

BRATISLAVA / Ministerstvo zdravotníctva SR zverejnilo tabuľku s platmi lekárov a sestier. Kým pacienti sa nestačia čudovať, koľko ich lekári zarábajú, lekári sa naopak čudujú, kde sa tieto čísla vzali. Z výplatných pások ich totiž nepoznajú...

Priemerný plat 2 149 €

Podľa dostupnej tabuľky má lekár priemerný plat 2 149 €. "Platy, ktoré sme zverejnili hovoria o tom, že skutočne dodržiavame všetko, čo sme sa dohodli," uviedla ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská.

Lekári však tvrdia, že takéto platy jednoducho nemajú. "Zďaleka sa k tomu drvivá väčšina lekárov ani sestier vôbec nepribližujú," hovorí prezident Slovenskej lekárskej komory Marián Kollár.

1690 € - základ pre atestovaného lekára

Peter Visolajský je odborový predák, ktorý s ministerstvom vyjednával platy pre lekárov. Našiel sa v platovej tabuľke? "Ja mám plat 1690,50 €. Môžem vám poslať svoj platový dekrét," uviedol. To je základný plat atestovaného lekára. je očistený o všetky nadčasy a služby. A práve tieto hodiny navyše dokážu vyčarovať akú takú sumu na výplatnej páske.

"Priemerné platy lekárov prešovskej nemocnice dosahujú hodnotu 2 073 €," uviedla hovorkyňa FNsP J.A. Reimana v Prešove. "2 000 eur môže byť bez problémov hrubá mzda lekára, v ktorom je u niekoho sto, u niekoho 200 a u niekoho ešte viac nadčasovej práce," dodáva Kollár.

Nadštandardne platení ľudia

Ďalším problémom majú byť nadštandardne platení ľudia, ktorí pomáhajú riaditeľom utlmovať na oddeleniach prípadné revolučné vášne. "Po nemocniciach je množstvo lekárov a sestier, ktorí sú vyvolení pre riaditeľa a majú extra platy," hovorí Visolajský. "Jednoznačne každý lekár je v inom postavení. Čísla, ktoré sme zverejnili sú čísla reálne, sú čísla vyplatené daným zdravotníckym pracovníkom a stojíme si za nimi," hovorí Zvolenská.

Najvyšší plat za svoju činnosť dostal lekár v Bratislave. A to presne 6 460 €. Zdravotná sestra má v priemere 1 022 € a najviac zarobila 1 780 €. To je však priemer za všetky štátne nemocnice. V Prešove je táto suma o mnoho nižšia. "Pohybujú sa na úrovni 693 €," dodala hovorkyňa miestnej nemocnice Renáta Cenková.

A nie vždy platí, že riaditeľ berie najviac. "V rámci platové rebríčka sa riaditeľ prešovskej fakultnej nemocnice na 163. mieste," dodala Cenková

Súvisiace články