Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Pribudnú motocyklisti. S vodičákom B na silnejšie stroje
Zdielať na

Pribudnú motocyklisti. S vodičákom B na silnejšie stroje

BRATISLAVA / Od 1. mája pribudnú na slovenských cestách motocyklisti. Nová legislatíva totiž dovolí vodičom osobných áut, aby mohli využívať aj silnejšie motocykle s kubatúrou do 125 centimetrov kubických. Doteraz mohli bez vodičáku na motorku viesť motocykel do 50 kubíkov.

Nezáleží, či ste cyklista, motocyklista, chodec alebo vodič auta - bez vzájomnej tolerancie a opatrnosti na cestách nás môžu čakať  od mája krušné chvíle.

Dostanú do rúk nepoznané...

Nová legislatíva, ktorá vstúpi na Slovensku do platnosti 1. mája, už platí aj u našich českých susedov. Tam odborníci spočiatku dvíhali varovný prst. Hovorí Milan Troška, riaditeľ oddelenia bezpečnosti premávky MDVRR: "Novelou tohto zákona dostanú ľudia, ktorí na motorke možno nikdy nesedeli, k dispozícii stroj, ktorý je silnejší ako doteraz mohli šoférovať. Ktorý dosahuje rýchlosť okolo 100 km/h."

Riešenie? Kondičné jazdy

Závisí teda od ľudského faktora, ako sa bude dotyčný človek na motorke správať . Treba si uvedomiť, že tí ktorí skúsenosti nemajú, sa budú musieť vedieť vyhnúť prekážke alebo v rýchlosti zastaviť. Inak nasleduje bolestivý pád či tragédia. Kondičné jazdy preto určite nie sú hanbou pre začínajúcich motocyklistov. Napríklad brzdná dráha 125-kubíkoveho motocykla pri 90 km rýchlosti  môže byt  až trojnásobne dlhšia než 50-kubíkového.

"Každý má strach používať prednú brzdu, lebo sa zasekne, postavím sa na hlavu, proste boja sa toho pádu. A to je proste kameň úrazu. Kto nepoužíva na motorke prednú brzdu, nedokáže zastaviť," vysvetľuje Ladislav Šnegoň z Centra bezpečnej jazdy.

Prejde aj novela o parkovaní?

Onedlho nás čaká aj ďalšia navrhovaná novela cestného zákona, ktorá sa týka parkovania motocyklov. Súčasná legislatíva určuje pri regulovanom parkovaní v centrách, aby motorkár parkoval na vyhradenom mieste. "Je to úplne absurdné, lebo na také bežné parkovacie miesto auta sa zmestia aj štyri motorky, takže je úplná hlúposť, aby motorky blokovali parkovacie miesta v centre," hovorí poslanec NR SR Juraj Droba.

Návrh zákona preto znie: parkujte v podstate kdekoľvek, kde sa zmestíte, no nezavadzajte a neobmedzujte autá či chodcov. "Či prejde aj ten, to uvidíme. V každom prípade je to pokračovanie iniciatívy, ktorá má urobiť Bratislavu zelenšou, čistejšou a s menej autami," dodáva Juraj Droba.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

Skúter_muž_kvetiny_Holandsko

isifa.com - ilustračné foto

Súvisiace články