Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Motorkári sa chytajú za hlavu. V Bratislave majú povinné parkovné!
Zdielať na

Motorkári sa chytajú za hlavu. V Bratislave majú povinné parkovné!

Pokiaľ ste vymenili auto za motocykel a v hlavnom meste nemáte zaplatené parkovné, môžete sa tešiť - na papuču. Majitelia jednostopových vozidiel sú pobúrení. Podľa nich policajti konajú v rozpore so zákonom. Pýtajú sa tiež napríklad, kam umiestniť parkovací lístok? A načo na motorku celé veľké parkovacie miesto?

Európske mestá to vyriešili inak

Mnohí majitelia motocyklov situáciu považujú za absurdnú. Svoje autá vymenili za motorky z viacerých dôvodov - je to ekonomickejšie, ekologickejšie a malý skúter zaberie v prepchatom meste oveľa menej miesta.

Napríklad vo väčšine európskych miest sú pre jednostopové vozidlá vyhradené parkovacie miesta. Bratislava na rozdiel od nich začala však motorkárom brániť v parkovaní v meste. Respektíve nie brániť, pokiaľ si motorkár zaplatí celý vyhradený box pre auto!

"Motocyklista je takisto účastník cestnej premávky. Je motorizovaný, pre neho platia tie isté predpisy ako pre akéhokoľvek iného motoristu, ktorý má osobné auto," informovala Eva Dohnálová z Mestskej polície Bratislava.

Motorkári krútia hlavami

"Je to určite nezmysel. Pozeral som dnes reakcie všetkých fandov motorizmu, tak sa chytajú za hlavy. Nikto to s nikým nekonzultoval štýlom, vyhraďme miesta pre motorkárov a potom pokutujme tých, ktorí nebudú parkovať, ako majú a budú zavadzať," komentuje majiteľ skútra Juraj Chrenko.

Košice sa napríklad neplánujú takouto formou zamerať na motocyklistov. "Mestská polícia v Košiciach zatiaľ neplánuje používanie papúč na jednostopové vozidlá. S nesprávne parkujúcimi motorkami nemáme v meste veľký problém" povedala hovorkyňa mesta Martina Viktorínová.

Ak parkovací lístok odfúkne vietor?

Ďalší problém je, kam si umiestnia motocyklisti parkovací lístok? Ten má byť podľa pokynov na webovej stránke bratislavskej parkovacej služby umiestnený za predné sklo na palubnú dosku auta. Takže v prípade zlých poveternostných podmienok môže lístok z motorky odfúknuť vietor a potom je ťažké dokazovanie, či motorkár zaplatil alebo nie.

Motorkári preto žiadajú zmenu legislatívy. Osloviť chcú ministra vnútra a ďalšie kompetentné inštitúcie. Údajne plánujú aj protestnú akciu.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy