Zatiahnuté
13°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
VIDEO: Silvestrovské oslavy. Takto vítal rok 2012 svet
Zdielať na

VIDEO: Silvestrovské oslavy. Takto vítal rok 2012 svet

Veľkolepé ohňostroje, delobuchy, tanečné kreácie v uliciach či pripíjanie si šampanským. Aj tento rok vítal svet Nový rok veľkolepo. Niekde boli síce oslavy skomnejšie, no nič to nemení na tom, že po roku prírodných katastrof, ekonomickej nestability či vyčíňaní psychopatov, vkladajú všetci bez výnimky do roka 2012 veľké nádeje...

Polnoc ako prvá nastala na ostrovnom štáte Kiribati, na Samoe a ostrove Tokelau. Keď odbila polnoc, ozýval sa všade po tichomorskom ostrove jasot. Samojčania konečne Nový rok privítali ako prví na svete! Stalo sa tak presne o 11-tej hodine nášho času. Samoa totiž tento týždeň zmenou časového pásma prešla zo štvrtka rovno na sobotu.

Nový Zéland a Austrália

O pätnásť minút neskôr nasledovali oslavy na Novom Zélande. To sa oslovovalo o čosi skomnejšie. Keďže husto pršalo, ohňostroje v mestách Wellington, Palmerston North a na obľúbenej pláži Mount Maunganui zrušili. Svetelnú šou si vychutnali len v Aucklande. V Sydney sa oslavovalo tradične. Veľkolepý ohňostroj rozžiaril nebo nad mostom Harbour Bridge. 

Moskva, Paríž, Berlín či Londýn

Ale to už vítali Nový rok aj Európania. V Moskve sa oslavovalo na Červenom námestí, ani tento rok však prísne bezpečnostné opatrenia nesmeli chýbať. Sarkozy vo svojom novoročnom príhovore povedal, že nový rok bude "plný rizík, ale i možností." Berlínčania tancovali v rytme hudobnej kapely Scorpions, v Paríži si ľudia pripíjali šampanským. V Londýne si zase prišlo štvrť milióna ľudí vypočuť, ako slávny Big Ben odbíja polnoc.

New York a Lady Gaga

V Riu de Janeiro sa tancovalo na plážach, v New Yorku už tradične na Times Square, keď sa pustila na zem veľká krištáľová guľa. Tento rok sa tejto úlohy zhostila speváčka Lady Gaga. Sekundoval jej pri tom starosta mesta.

Lady Gaga_oslavy_Silvester 2011_vo svete

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy