Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Hrdosť na Slovákov! Zneškodnili výbušninu, znemožnili útok
Zdielať na

Hrdosť na Slovákov! Zneškodnili výbušninu, znemožnili útok

Zdroj: ISIFA

Máme byť na čo hrdí! Tímu slovenských špecialistov na zneškodňovanie výbušnín sa podarilo identifikovať a zničiť auto naložené výbušninami (EOD), ktoré chceli povstalci použiť pri útoku proti vojskám na základni v Kandaháre v Afganistane. Osobne sa im za to poďakoval aj veľvyslanec USA Ryan Crocker. Podľa neho tak zachránili mnohých vojakov.

Útok sa odohral 27. októbra a trval niekoľko hodín, vyžiadal si jednu obeť na strane amerických síl. "Podľa veľvyslanca (USA), zásah špecialistov EOD v blízkosti útočiska povstalcov zachránil príslušníkov afganských a koaličných síl pred nebezpečenstvom počas ich odvetnej akcie," povedal hovorca a zástupca veliteľa slovenského kontingentu v misii ISAF v Afganistane Milan Vanga.

Úspešné akcie slovenského tímu

Už druhá rotácia slovenských špecialistov EOD pôsobí v Afganistane od júna tohto roka. Od 15. júla, kedy slovenský tím začal samostatne zasahovať v centre Kandaháru, majú naši špecialisti za sebou desiatky úspešných zásahov, vrátane zneškodňovania nástražných výbušných prostriedkov, ničenia vystrelenej nevybuchnutej munície a pozostatkov uloženej munície z vojny, čím zachránili nespočetné množstvo životov domáceho obyvateľstva a afganských a koaličných bezpečnostných síl.

EOD tím sa podieľal aj na zásahoch, pri ktorých zistili a vyčistili skladiská munície a podomácky vyrobených výbušnín, ako aj pri vyšetrovaní a zbieraní dôkazov po výbuchoch.

Slováci v Afganistane

Trojčlenný slovenský zásahový tím EOD, ako jeden zo samostatných tímov 749 U.S. EOD jednotky, je v 24-hodinovej EOD pohotovosti v centre metropoly jednej z najnebezpečnejších provincií Afganistanu. Slovensko má zastúpenie aj v ich nadriadenom americkom veliteľstve, kde je náš dôstojník. Začiatkom októbra tohto roka ocenili slovenský tím titulom Hrdina bojiska, ktorý mu udelil veliteľ Účelového zoskupenia (Task Force) TF Paladin-South, pôsobiaceho na juhu Afganistanu. Veliteľ americkej jednotky navrhol nadriadenému veliteľstvu slovenský tím ako kandidáta na zisk najvyššej úrovne tohto titulu, čím by sa Slováci stali najlepším tímom EOD v celej operácii ISAF.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy