Jasno
10°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
10 rokov po Dvojičkách. USA varujú pred novým útokom
Zdielať na

10 rokov po Dvojičkách. USA varujú pred novým útokom

Isté napätie. Aj to badať v Spojených štátoch. Dôvodom je blížiace sa výročie útokov na Svetové obchodné centrum či Pentagon z roku 2001. Desiate výročie 11. septembra pripadne na túto nedeľu.

Teroristická sieť al-Kájda je desať rokov po útokoch z 11. septembra 2001 oveľa slabšia, USA však musia napriek tomu zostať ostražité. Krátko pred blížiacim sa okrúhlym výročím tejto tragédie to vyhlásil nový minister obrany  Leon Panetta. Ten vo funkcii nahradil Roberta Gatesa, ktorý obrannému rezortu šéfoval od čias Georgea W. Busha.

"Môžeme byť skutočne hrdí, že od 11. septembra sme dosiahli veľmi významné úspechy v prenasledovaní al-Kájdy, v prenasledovaní jej vedenia," povedal Panetta reportérom v New Yorku. Narážal pritom na dolapenie troch zo štyroch najvýznamnejších lídrov teroristickej organizácie vrátane šéfa skupiny Usámu bin Ládina, ktorého ešte v máji zabilo špeciálne americké komando v pakistanskom meste Abbottabád.

Odišiel zo CIA

Panetta sa funkcie ministra obrany ujal 1. júla, keď odstúpil z kresla šéfa americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA). Tú teraz vedie bývalý šéf amerických ozbrojených jednotiek v Afganistane David Petraeus.

Minister obrany USA varoval, že krajina musí zostať "ostražitá". "Pokračujú v plánovaní útokov a nemyslím si, že môžeme čokoľvek podceniť," dodal.

Toto sa stalo

Presne 11. septembra 2001 sa 19 militantnom podarilo uniesť štyri komerčné lietadlá. 

Pozrite si autentické zábery z New Yorku tak, ako ich pred desiatimi rokmi odvysielala americká spravodajská televízia CNN...

Dve narazili do oboch budov WTC v New Yorku, ďalšie sa zrútilo na budovu Pentagonu vo Virginii a posledné havarovalo v spomínanom pennsylvánskom Shanskville po tom, ako útočníkov premohli pasažieri. Tragédia si vyžiadala celkovo až takmer 3000 obetí.

Pamätník obetiam WTC nedokončili

Nový člen administratívy prezidenta Baracka Obamu tento týždeň navštívil ešte stále nedokončený newyorský pamätník venovaný obetiam pádu Svetového obchodného centra (WTC).

Panetta chcel zájsť aj do pennsylvánskeho mestečka Shanksville, kde sa zrútilo jedno zo štyroch teroristami unesených lietadiel po tom, ako pasažieri premohli militantov a zabránili tak ešte väčšej katastrofe. Pre nepriaznivé počasie však cestu zrušil.

Spojené štáty sa v týchto dňoch intenzívne pripravujú na spomienkové slávnosti pri príležitosti najtragickejšej série teroristických útokov v ich novodobých dejinách.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy