Oblačno
15°
Bratislava
Alojza
23.10.2024
844. deň na Ukrajine: Švajčiarsky summit o Ukrajine je zárodkom mierového riešenia
Zdielať na

844. deň na Ukrajine: Švajčiarsky summit o Ukrajine je zárodkom mierového riešenia

KYJEV / Švajčiarske letovisko Luzern bude od soboty 15. júna hostiť dvojdňovú mierovú konferenciu o Ukrajine. Nemecký kancelár Olaf Scholz mierni očakávania a považuje ju za zárodok mierového riešenia. Spojené štáty poskytnú Ukrajine pomoc vo výške viac ako 1,5 miliardy dolárov, určenú pre ukrajinský energetický sektor a na humanitárne účely. Traja ľudia zahynuli a ďalších päť utrpelo zranenia pri ruskom útoku v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny.

Švajčiarsky summit o Ukrajine je zárodkom mierového riešenia

Švajčiarske letovisko Luzern bude od soboty 15. júna hostiť dvojdňovú mierovú konferenciu o Ukrajine. Nemecký kancelár Olaf Scholz mierni očakávania a považuje ju za zárodok mierového riešenia, kým poľský prezident Andzrej Duda dúfa, že sa počas nej podarí odhaliť skutočnú veľkosť hrozby zo strany Ruska"Konferencia je diplomatickým semenáčikom, ktorý polievame, aby mohol rásť," vyhlásil kancelár Scholz v sobotu (15.6.) ráno neďaleko talianskeho mesta Bari. Nemecký kancelár sa v Taliansku zúčastnil trojdňového summitu krajín G7 a z Talianska sa presunie priamo na konferenciu vo Švajčiarsku.

Svoje očakávania vyjadril aj poľský prezident. "Chceme partnerov upozorniť na rozsah ruských akcií, zvrátené ruské metódy a mieru nebezpečnosti tejto agresie. Dúfam, že prezentovaním situácie v oblasti sa nám podarí jasne vyjadriť to, čo máme na mysli," vyhlásil Duda. Dodal, že medzi uvedené postupy patrí napríklad aj hybridný útok vyvíjaním migračného tlaku na Poľsko, pobaltské krajiny a Fínsko. Scholz dúfa, že summit poslúži ako základ mierových rokovaní s Ruskom, ktoré prídu v budúcnosti. Švajčiarska vláda uviedla, že hoci sa Rusko tejto fázy rokovaní nezúčastňuje, jeho účasť bude pre úspešné zavŕšenie procesu nevyhnutná. Mierový summit sa koná z iniciatívy ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Spolu s ukrajinským prezidentom sa ho zúčastnia delegácie z viac než sto krajín celého sveta. Čína, kľúčový spojenec Ruska, sa ho však nezúčastňuje.

USA ponúkne Ukrajine pomoc vo výške viac ako jeden a pol miliardy dolárov

Spojené štáty poskytnú Ukrajine pomoc vo výške viac ako jeden a pol miliardy dolárov, určenú pre ukrajinský energetický sektor a na humanitárne účely. V sobotu (15.6.) to oznámila americká viceprezidentka Kamala Harrisová, ktorá sa zúčastňuje na mierovom summite o Ukrajine vo Švajčiarsku.  Súčasťou balíka je nová pomoc pre energetiku v hodnote päťsto miliónov dolárov. Na riešenie núdzových energetických potrieb bude presmerovaných aj ďalších 324 miliónov dolárov z pomoci, ktorú v minulosti prisľúbila Agentúra USA pre medzinárodný rozvoj (USAID).

"Tieto financie pomôžu Ukrajine reagovať na najnovšie útoky Ruska na jej energetickú infraštruktúru tým, že podporia opravu a obnovu (jej infraštruktúry), zvýšia odolnosť Ukrajiny proti prerušeniu dodávok energie a poslúžia ako základ pre opravy a rozširovanie ukrajinského energetického systému," informoval Harrisovej úrad. Viceprezidentka zároveň oznámila, že ministerstvo zahraničných vecí USA a USAID poskytnú Ukrajine humanitárnu pomoc vo výške viac ako 379 miliónov dolárov určenú na podporu utečencov a ďalších ľudí zasiahnutých vojnou.

Pri ruskom útoku v Doneckej oblasti zahynuli traja ľudia

Traja ľudia zahynuli a ďalších päť utrpelo zranenia pri ruskom útoku v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, oznámil v sobotu (15.6.) tamojší gubernátor Vadym Filaškin. Ukrajinskú obec Ulakly zasiahla v ranných hodinách kazetová munícia. Pri útoku zahynuli dve ženy vo veku 39 a 32 rokov a muž vo veku tridsať rokov. Poškodené boli aj dve administratívne budovy, dom, obchod a osem áut, napísal gubernátor na sieti Telegram.

V Doneckej oblasti prebiehajú intenzívne boje. Ruské ministerstvo obrany v pondelok 10. júna oznámilo, že jeho sily dobyli v tejto východoukrajinskej oblasti obec Staromajorske. Ruský prezident Vladimir Putin nedávno oznámil, že Rusko tento rok už dobylo 47 ukrajinských miest a obcí. Ruská armáda sa v súčasnosti v Doneckej oblasti zameriava na strategicky významné mestá Časiv Jar a Pokrovsk.

Pri ukrajinských útokoch v ruskej Belgorodskej oblasti zomrelo šesť ľudí

Životy najmenej šiestich ľudí si v piatok 14. júna  vyžiadali ukrajinské útoky v ruskej Belgorodskej oblasti, uviedli tamojšie úrady. Ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie uviedlo, že z trosiek viacposchodového obytného domu, ktorý zasiahlo ukrajinské ostreľovanie v pohraničnom meste Šebekino, boli vytiahnuté štyri telá. Vo vyhlásení ministerstva sa uvádza, že z miesta už bolo odstránených päťdesiat percent sutín.

Gubernátor Belgorodskej oblasti Viačeslav Gladkov uviedol, že ukrajinský dron zasiahol auto v dedine neďaleko Šebekina a usmrtil vodiča. Dodal, že v obci Okťabrskij ďalej na západe zahynula žena vo svojom dome, ktorý zasiahla raketová paľba. Ukrajina v uplynulých mesiacoch často útočí na Belgorodskú oblasť a ďalšie ruské pohraničné regióny. Ruský prezident Vladimir Putin uviedol, že útoky na Belgorodskú oblasť boli dôvodom májového vpádu ruských síl do ukrajinskej Charkovskej oblasti. Ruská armáda uviedla, že jej jednotky obsadili približne tucet obcí, zatiaľ čo ukrajinskí predstavitelia tvrdia, že postup sa im podarilo zastaviť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy