Jasno
Bratislava
Sergej
22.10.2024
Včelár upozorňuje na falošný med na trhu. Ako rozoznáte jeho kvalitu?
Zdielať na

Včelár upozorňuje na falošný med na trhu. Ako rozoznáte jeho kvalitu?

PREŠOV / Dlhoročný včelár upozorňuje na to, že na našom trhu nie je problém dostať sa k medu, ktorý je buď falošný alebo riedený v takom pomere, že ak by ste to vedeli, tak by ste si ho ani nekúpili. Ukážeme vám jednoduchý trik, vďaka ktorému rozoznáte poctivý med od falšovaného. Túto špeciálnu vlastnosť medu poznali ľudia už pred stovkami rokov.

Med našli aj v hrobke Tutanchamona

Kvalitný a nefalšovaný med sa nikdy nepokazí. To vedeli aj ľudia, ktorí chodili po tejto zemi ešte v pradávnej histórii. "Keď otvorili hrobku Tutanchamóna, v drevenej nádobe bol med a bol kvalitný," uviedol včelár Jozef Magač. Najsvetlejší med je agátový. Rozdiel medzi kvetovým a lesným medom je vidieť už pri ich farbe. Ten lesný je na prvý pohľad tmavší. Takýto máte len vďaka včielkam, ktoré majú úle pod lesom. Falošný med od pravého spoznáte aj tak, že originál vám po čase skryštalizuje. Ale môžete vyskúšať aj trik s lyžičkou a pohárom studenej vody.

"Keď naberiete na lyžičku pravý med a dáte ju do studenej vody, tak sa vám veľmi ťažko roztopí a voda sa vôbec nezačína farbiť, až po dlhšom miešaní. A keď zoberiete falšovaný med a dáte ho do vody, oveľa skôr sa začne farbiť voda a med sa rýchlo roztopí, čiže už je tam podozrenie, že ten med nie je pravý," informoval Magač. V dnešnej dobe je to s medom veľmi zložité. Niektorí obchodníci dokážu vyrobiť med, ktorý prejde aj cez laboratórne testy, no s medom od poctivého včelára to nemá veľa spoločného.

​Najistejšie je kúpiť med od včelára

"Jednoducho vyrobia zmes, ako je u nás detská krupica, nalejú vodu a máte hotový med na nerozoznanie voľným okom. A aby ten med ešte aj bol trošku dôveryhodný, tak dokúpia nášho medu, dolejú do jednej tony 100 kg medu a máte hotový med, ktorý obsahuje aj peľové zrná," povedal Magač.
Najistejšou kúpou kvalitného a nefalšovaného medu je nájsť si vo svojom okolí vlastného včelára. Ak je med poctivo urobený a zbavený prebytočnej vody, máte istotu, že ak ho nezjete, tak váš ešte prežije. Ak je med poctivo urobený a zbavený prebytočnej vody, máte istotu, že ak ho nezjete, tak vás ešte prežije. "To je jedna jediná komodita, ktorá nemá záručnú dobu," ukončil Magač.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy