Jasno
Bratislava
Sergej
22.10.2024
Žiak si adoptoval nevidiaceho suseda za dedka. Za svoj čin dostal aj ocenenie
Zdielať na

Žiak si adoptoval nevidiaceho suseda za dedka. Za svoj čin dostal aj ocenenie

KYSUCE / Milan z Kysúc (13) sa každý deň stará o svojho nevidiaceho suseda spolu so svojou mamou, ktorá má tohto zdravotne postihnutého muža v opatere. Tento žiak siedmej triedy si za to vyslúžil ocenenie za detský čin roka a tiež prijatie u prezidentky Zuzany Čaputovej.

Sused predtým býval v zlých podmienkach

Pre tohto chlapca je starostlivosť o staršieho nevidiaceho muža už samozrejmosťou. Denno-denne pomáha 73-ročnému Emilovi pri bežných činnostiach, ktoré on sám už nedokáže zvládnuť. "Dávam mu pitie, jedlo a ešte sa s ním hrám, keď mama nie je doma," uviedol Milan Matejčík, žiak siedmej triedy ZŠ v Rakovej"Keď ide do obchodu, tak sa ma pýta, čo chcem kúpiť a tak," povedal nevidiaci sused Emil, o ktorého sa mladý Milan stará. Aj keď sami žijú v skromných podmienkach, prichýlili Emila, ktorý predtým býval v starej drevenici bez elektriny a vody. A je na ňom vidieť, že u týchto ľudí je veľmi spokojný. "Nám ho bolo ľúto, tak sme si ho zobrali k sebe," poznamenala Milanova mama Štefánia Fabiková. 

Milan sa stretol aj s prezidentkou SR

Pre školáka Milana je ujo Emil viac ako sused. "Beriem ho ako druhého deda, ktorý mi zomrel, bohužiaľ," povedal Milan. "Áno, som ako jeho dedo," priznal aj sused Emil. "Malý mu koľkokrát aj prečíta rozprávku, oni sa majú radi," skonštatovala mama Milana. "Každoročne zapájame žiakov do detského činu roka, žiak Milan je tiež žiak s veľkým srdcom a myslím, že si zaslúžil toto ocenenie," oznámila učiteľka ZŠ M. Mravca v Rakovej Marcela Budošová. A práve preto mal aj možnosť stretnúť sa s prezidentkou Zuzanou Čaputovou"Bolo to tam pekné v tom paláci, prezidentka dobrá, sympatická, pekná," vyjadril nadšenie Milan. "Milan je veľmi pracovitý a strašne rád pomáha, ja ho odmalička učím, že treba pomáhať ľuďom," dodala mama Milana.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy