Jasno
27°
Bratislava
Adolf
17.6.2024
822. deň na Ukrajine: Rusi zasiahli hypermarket, hlásia desiatky zranených
Zdielať na

822. deň na Ukrajine: Rusi zasiahli hypermarket, hlásia desiatky zranených

Zdroj: TASR

KYJEV / Najmenej dvaja ľudia zahynuli a desiatky ďalších sa zranili pri dnešnom ruskom útoku na ukrajinské mesto Charkov. Rusi zasiahli hypermarket, v ktorom mohlo byť v tom čase vyše dvesto ľudí. Na mieste vypukol veľký požiar. Ukrajinským jednotkám sa podľa prezidenta Zelenského podarilo získať bojovú kontrolu nad časťou Charkovskej oblasti, do ktorej vpadli ruskí vojaci. Zelenskyj pred novinármi vyhlásil, že ruské straty boli pri pokuse o prielom v tejto časti frontu oproti ukrajinským v pomere osem ku jednej.

Ruský útok v Charkove trafil hypermarket, hlásia dve obete a 24 zranených

Gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov spresnil, že hypermarket zasiahli dve ruské navádzané bomby. Na ploche 10-tisíc metrov štvorcových v dôsledku útoku vypukol rozsiahly požiar. Na videách zverejnených na sociálnych sieťach vidno hustý čierny dym stúpajúci do vzduchu z predajne siete hypermarketov Epicentr, ktorá sa nachádza v oblasti veľkoobchodov vedľa parkoviska.

Podľa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského sa vo veľkopredajni mohlo nachádzať viac ako 200 ľudí. Druhé najväčšie ukrajinské mesto Charkov, kde stále žije vyše jeden milión ľudí, sa pravidelne stáva terčom raketových útokov ruských síl. Vo štvrtok tam podľa miestnych predstaviteľov pri ruskom ostreľovaní zahynulo najmenej sedem ľudí a viac ako desať sa zranilo.

Na Ukrajine vyšetrujú nedávny vpád ruských jednotiek do Charkovskej oblasti

V rámci predsúdneho vyšetrovania sa zistilo, že dôvodom takého rýchleho postupu ruských jednotiek mohlo byť aj to, že jednotky 125. samostatnej brigády územnej obrany v priestore dedín Strileča, Krasne, Borysivka, Pyľna a Hatyšče opustili svoje pozície. V dôsledku toho musel byť ruský útok odrazený jednotkami na druhej obrannej línii.

Vyšetrovanie ukázalo, že rýchlemu postupu ruských jednotiek mohol napomôcť "nedbalý postoj k vojenskej službe" zo strany velenia 125. brigády a jej podriadených jednotiek vrátane 415. samostatného streleckého práporu, 23. mechanizovanej brigády a 172. samostatného streleckého práporu. Vyšetrovanie sa týka 28 dôstojníkov z týchto útvarov. V dôsledku ruskej ofenzívy začatej 10. mája sa museli ukrajinské jednotky stiahnuť zo svojich predsunutých pozícií a museli evakuovať aj obyvateľstvo niekoľkých dedín.

Ukrajinské jednotky navyše v dôsledku ústupu utrpeli straty na personáli a vojenskej technike. Ukrajinským jednotkám sa medzičasom podarilo spomaliť postup ruských jednotiek, ale ťažké boje na novom fronte pokračujú. Vojenskí experti hovoria, že cieľom nového útoku ruskej armády je pripútať ukrajinské jednotky na obranu jednej časti frontu a paralelne s tým vysunúť vpred ruské delostrelectvo tak, aby malo mesto Charkov na dostrel.

Ukrajina vydala do Poľska pašeráka nelegálnych migrantov smerujúcich ďalej do EÚ

Vydaný muž je občanom jednej z juhoázijských krajín, ktorý prišiel na Ukrajinu začiatkom nultých rokov 21. storočia. Migrantov začal prevádzať vo februári 2022 - po ruskej invázii na Ukrajinu.  Prevádzačská trasa viedla cez územie Ruska a Bieloruska a potom do Poľska, pričom obchádzala oficiálne kontrolné stanovištia. Pašeráci sa následne v rôznych európskych krajinách pokúsili "rozptýliť" až stovku nelegálnych migrantov, ktorí boli rozdelení do niekoľkých skupín. 

Muž bol vydaný do Poľska, kde bol na medzinárodnom zozname hľadaných osôb. V Poľsku sa bude zodpovedať za trestné činy proti európskej bezpečnosti, uviedla SBU citovaná webom Politico.

Miera zamestnanosti medzi utečencami z Ukrajiny bude v Nemecku postupne rásť

Miera zamestnanosti medzi utečencami z Ukrajiny na nemeckom trhu práce dosiahne päť rokov od ich príchodu 45 % a po uplynutí desiatich rokov sa zvýši na 55 %. Ukrajinci by tak dosiahli podobnú úroveň zastúpenia na trhu práce ako migranti, ktorí prišli do Nemecka v rámci utečeneckej vlny z roku 2015, najmä z krajín, ako sú Sýria a Afganistan. Podmienky pre nich však boli priaznivejšie, keďže trh práce dokázal v tom čase absorbovať viac nových účastníkov ako v súčasnosti, upozornil IAB.

Podiel mužov bez rodinných väzieb, ktorí sa nemuseli starať o deti, bol vtedy takisto oveľa vyšší, zatiaľ čo veľkú časť utečencov z Ukrajiny tvoria matky s nezaopatrenými deťmi. V prospech Ukrajincov podľa IAB na druhej strane hovorí pomerne vysoká úroveň vzdelania.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy