Jasno
19°
Bratislava
Blanka
16.6.2024
821. deň na Ukrajine: Ukrajinci zastavili postup ruskej armády v Charkovskej oblasti
Zdielať na

821. deň na Ukrajine: Ukrajinci zastavili postup ruskej armády v Charkovskej oblasti

Zdroj: TASR

KYJEV / Ukrajinským jednotkám sa podarilo zastaviť postup ruskej armády v Charkovskej oblasti. Ukrajinci teraz plánujú protiútok s cieľom oslobodiť časti regiónu. Ruský prezident Putin v piatok 24. mája v Minsku vyhlásil, že Rusko je pripravené na mierové rokovania. No tie vraj musia vychádzať z aktuálnej situácie. Dobytého územia sa teda zrejme vzdať nechce.

​V Charkovskej oblasti prešli Ukrajinci do protiútoku

Ukrajinské obranné sily zastavili postup ruskej pozemnej ofenzívy v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny a teraz prešli do protiútoku, vyhlásila v piatok 24. mája ukrajinská armáda, informuje TASR s odvolaním sa na agentúru AFP. "Ukrajinské obranné sily zastavili ruské jednotky v Charkovskom sektore. Situácia je pod kontrolou, prebiehajú protiofenzívne akcie," uviedol člen ukrajinského generálneho štábu Ihor Prochorenko. "Rusi aj napriek úvodným úspechom plne uviazli v pouličných bojoch o Vovčansk a utrpeli veľmi vysoké straty v radoch útočných jednotiek," uviedol hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Oleksandr Syrskyj s tým, že ruské sily tam teraz posielajú posily z iných oblastí v snahe mesto dobyť. Zelenskyj takisto navštívil Charkov a stretol sa s vysokopostavenými predstaviteľmi armády. Spolu vycestovali na miesto veľkej tlačiarne deň po tom, ako bola zničená pri ruskom raketovom útoku, pri ktorom zahynulo najmenej sedem ľudí. "Dnes som v Charkove. Dostal som tiež aktuálne informácie o obranných operáciách, najmä v oblasti mesta Vovčansk, ako aj o obnove poškodenej energetickej infraštruktúry," napísal na sociálnej sieti.

Pri ukrajinskom raketovom útoku pri Simferopole na Kryme údajne zahynuli dve osoby

Životy dvoch ľudí si v noci vyžiadal ukrajinský raketový útok na okupovaný Krymský polostrov blízko mesta Simferopol. Na platforme Telegram to napísal Ruskom dosadený krymský gubernátor Sergej Axionov. Simferopol je hlavným administratívnym centrom Krymského polostrova. Ukrajina to oficiálne nekomentovala. Ruskí blogeri na Krymskom polostrove uviedli, že podľa nich neboli zachytené všetky prichádzajúce strely, píše Reuters s tým, že informácie nebolo možné bezprostredne nezávisle overiť.

Putin je pripravený uzavrieť vojnu na Ukrajine

Ruský prezident Vladimir Putin je pripravený zastaviť vojnu na Ukrajine a rokovať o prímerí, ktoré by uznalo súčasnú líniu bojov, uviedli v piatok pre tlačovú agentúru Reuters štyri nemenované ruské zdroje. Šéf Kremľa je podľa nich pripravený bojovať ďalej, ak Kyjev a Západ nebudú reagovať. Ruský líder vyjadril malej skupine svojich poradcov frustráciu z toho, čo považuje za Západom podporované pokusy o zabrzdenie rokovaní, ako aj z rozhodnutia ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského vylúčiť rokovania. "Putin môže bojovať tak dlho, ako to bude potrebné, ale Putin je pripravený aj na prímerie, na zmrazenie vojny," povedal vysokopostavený ruský zdroj, ktorý pracuje s Putinom a v Kremli pozná rozhovory na najvyššej úrovni.

Putinov hovorca Dmitrij Peskov v odpovedi na žiadosť o vyjadrenie uviedol, že šéf Kremľa dal opakovane najavo, že Rusko je otvorené dialógu na dosiahnutie svojich cieľov, pričom zdôraznil, že Moskva nechce večnú vojnu. Ukrajinské ministerstvá zahraničných vecí a obrany na otázky neodpovedali. Tri zdroje uviedli, že Putin pochopil, že akýkoľvek nový dramatický pokrok by si vyžadoval ďalšiu celonárodnú mobilizáciu, čo nechce, Putinova popularita po prvej mobilizácii v septembri 2022 klesla. Zelenskyj opakovane povedal, že mier za Putinových podmienok je neuskutočniteľný. Jeden zo zdrojov predpovedá, že k dohode nemôže dôjsť, kým je Zelenskyj pri moci, pokiaľ ho Rusko neobíde a neuzavrie dohodu s Washingtonom. Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken však minulý týždeň v Kyjeve novinárom povedal, že neverí, že Putin má záujem o seriózne rokovania.

USA chcú poslať Ukrajine vojenský balík za 275 miliónov dolárov

Spojené štáty sa chystajú poslať Ukrajine balík vojenskej pomoci v hodnote 254 miliónov eur. Zahŕňať má delostrelecké granáty kalibru 155 mm, presnú leteckú muníciu a pozemné vozidlá. Agentúre Reuters to vo štvrtok 23. mája večer povedali traja nemenovaní predstavitelia americkej administratívy. Nový balík vojenskej pomoci by mal pochádzať z arzenálu americkej armády. Obsahovať má prevažne muníciu, jeho súčasťou však majú byť aj vozidlá určené na odstraňovanie poškodených tankov a inej už nefunkčnej ťažkej vojenskej techniky z bojiska. Na zaslanie takejto dodávky stačí už len ohlásenie zo strany prezidenta USA, Joea Bidena. Išlo by totiž o súčasť balíka vojenskej pomoci pre Ukrajinu v celkovej hodnote 61 miliárd dolárov, ktorý po dlhých sporoch odobril v apríli americký Kongres.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy