Skoro jasno
16°
Bratislava
Blanka
16.6.2024
818. deň na Ukrajine: Rusko spúšťa cvičenia taktických jadrových zbraní v reakcii na západné hrozby
Zdielať na

818. deň na Ukrajine: Rusko spúšťa cvičenia taktických jadrových zbraní v reakcii na západné hrozby

KYJEV / ​Desať ľudí utrpelo zranenia pri ruskom útoku v Charkove. ​Rusi avizujú tvrdú reakciu, ak Francúzsko pošle vojakov na Ukrajinu. Reakciou na kroky Západu sú aj cvičenia s raketovými formáciami ruského Južného vojenského okruhu. Rusko prostredníctvom Kataru odovzdalo ukrajinskej strane šesť ukrajinských detí. Ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila všetkých 24 útočných dronov typu Šáhid, ktoré ruské sily vypustili počas nočného útoku na Ukrajinu.

​Desať ľudí utrpelo zranenia pri ruskom útoku v Charkove

Desať ľudí utrpelo v stredu (22. 5.) zranenia v dôsledku ruského útoku v meste Charkov na severovýchode Ukrajiny, pri ktorom bola zasiahnutá kaviareň a poškodená priľahlá obytná budova. Oznámili to miestni predstavitelia, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters. "Jedna z riadených leteckých bômb zasiahla podľa predbežných informácií kaviareň. Tá je veľmi blízko niekoľkoposchodovej obytnej budovy," uviedol šéf vyšetrovacieho oddelenia miestnej polície Serhij Bolvinov.

Na dvanásťposchodovej obytnej budove, ktorá stojí naproti kaviarni, boli vybité okná. Asi 50 metrov od miesta útoku výbuch vybil okná aj na trolejbuse a podľa miestnej prokuratúry bol zranený jeho vodič a pršiel o obe nohy. Prokuratúra uviedla, že Rusko pri útoku použilo bomby UMPB D-30. V dôsledku útoku vypukol požiar aj na čerpacej stanici a boli hospitalizovaní ďalší traja ľudia, oznámil gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov.

Charkov je druhým najväčším mestom Ukrajiny. Cieľom ruských útokov je od začiatku vojny na Ukrajine vo februári 2022. V posledných mesiacoch sa však útoky v Charkove zintenzívnili a často sa zameriavajú na civilnú alebo energetickú infraštruktúru. Ruská armáda navyše nedávno otvorila v Charkovskej oblasti nový front. Rusko popiera, že by zámerne útočilo na civilistov, no od začiatku vojny už utrpeli zranenia alebo boli zabité tisíce ľudí.

​Rusko avizuje tvrdú reakciu, ak Francúzsko pošle vojakov na Ukrajinu

Ak budú na Ukrajinu vyslaní francúzski vojaci, Rusko prijme odvetné opatrenia nielen v politickej rovine. Varoval v stredu vedúci sekcie pre Európu na ruskom ministerstve zahraničných vecí Arťom Studennikov citovaný ruskou tlačovou agentúrou RIA, ktorej správu prevzala agentúra Reuters. Studennikov nešpecifikoval, aké opatrenia Rusko prijme, ale uviedol, že Moskva pred nimi varovala Paríž. Dodal, že vyslanie francúzskych vojakov na Ukrajinu zvýši riziko stretu dvoch jadrových mocností. Francúzska armáda sa zároveň "stane legitímnym cieľom" pre ruskú armádu.

Ruský diplomat súčasne podotkol, že aj keď "stále bojovnejšia rétorika" francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona nenachádza širokú podporu medzi spojencami v EÚ a NATO a odmieta ju aj väčšina Francúzov, Moskva nemôže nebrať takéto vyhlásenia vážne. Studennikov však súčasne vyjadril nádej, že vo vládnucich kruhoch Francúzska prevládne "ak nie zdravý rozum, tak aspoň pud sebazáchovy". "Tak či onak, sme pripravení na akýkoľvek vývoj udalostí," uzavrel Studennikov.

Prezident Macron začiatkom mája v rozhovore pre týždenník The Economist povedal, že nevylučuje možnosť vyslania vojakov na Ukrajinu, ak Rusko prelomí frontovú líniu a ak takáto požiadavka príde z Kyjeva. S týmto prístupom Francúzska podľa neho súhlasilo "veľa krajín EÚ".

Kremeľ označil tieto úvahy za bezprecedentné kolo eskalácie napätia, ktoré si vyžaduje pozornosť i prijatie opatrení. Podľa hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova Európa vníma, že pomery na fronte sa zmenili a môžu sa pre Ukrajinu skončiť kolapsom, preto situáciu zámerne eskalujú. Reakciou na kroky Západu sú aj cvičenia s raketovými formáciami ruského Južného vojenského okruhu. Očakáva sa, že tieto manévre, ktoré sa začali v utorok, otestujú použitie nestrategických jadrových zbraní.

​Rusko spúšťa cvičenia taktických jadrových zbraní v reakcii na západné hrozby

Rusko začalo prvú fázu cvičení taktických jadrových zbraní v Južnom vojenskom okruhu krajiny. Informovalo o tom ministerstvo obrany. Moskva tvrdí, že toto cvičenie je reakciou na provokatívne vyhlásenia a hrozby západných predstaviteľov voči Rusku. Týmto krokom chcú v Kremli udržať pripravenosť personálu a techniky na prípadné bojové použitie nestrategických jadrových zbraní.

Rusko prostredníctvom Kataru odovzdalo ukrajinskej strane šesť ukrajinských detí

Rusko v stredu odovzdalo Ukrajine šesť detí vo veku od šesť do 17 rokov. Stretnutie s ich rodinami sa uskutočnilo v Moskve na veľvyslanectve Kataru, ktorý sprostredkoval dohodu o vydaní detí. S odvolaním sa na správu agentúry TASS o tom informovala agentúra Reuters. Rusko je dlhodobo obviňované, že počas invázie na Ukrajinu odvlieklo na ruské územie stovky detí. Za tieto nútené deportácie bol dokonca na ruskú ombudsmanku pre práva detí Mariju Ľvovovú-Belovovú aj ruského prezidenta Vladimira Putina vydaný zatykač Medzinárodným trestným súdom (ICC) v Haagu.

Ukrajina tvrdí, že do Ruska bolo od februára 2022 nelegálne odvedených viac ako 19-tisíc detí, ktoré sa tam snažia zbaviť ich ukrajinskej identity. Z tohto počtu ich už ruská strana vrátila približne 400. Rusko tieto tvrdenia odmieta s tým, že deti iba odviezlo z oblasti bojov v záujme ich vlastnej bezpečnosti. Ľvovová-Belovová vlani v júli vyhlásila, že do Ruska bolo z humanitárnych dôvodov privezených 700-tisíc ukrajinských detí.

​Ukrajina: Rusko v noci opäť útočilo na energetickú infraštruktúru

Ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila všetkých 24 útočných dronov typu Šáhid, ktoré ruské sily vypustili počas nočného útoku na Ukrajinu. V stredu to uviedol veliteľ vzdušných síl Mykola Oleščuk, informovala agentúra Reuters. Drony boli podľa neho vypustené z ruského prístavného mesta Primorsko-Achtarsk, ktoré sa nachádza na pobreží Azovského mora, ako aj z okupovaného Krymu a z Kurskej oblasti. Zostrelené boli nad Mykolajivskou, Dnepropetrovskou, Záporožskou, Doneckou, Sumskou a Odeskou oblasťou. Ruské údery boli podľa spoločnosti Ukrenerho cielené predovšetkým na zariadenia energetickej infraštruktúry na severovýchode Ukrajiny.

Pri útokoch na mestá Šostka a Konotop v Sumskej oblasti došlo k zasiahnutiu energetických zariadení. V meste Sumy a priľahlých oblastiach boli prerušené dodávky elektriny, ktoré sa neskôr podarilo čiastočne obnoviť. Ako oznámilo ukrajinské ministerstvo energetiky, v dôsledku nočných útokov sa prerušili dodávky elektriny pre viac ako 500.000 odberateľov. Útoky ovplyvnili aj dodávky v Černihivskej a Charkovskej oblasti, ktoré boli medzičasom obnovené.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy