Oblačno
15°
Bratislava
Alojza
23.10.2024
817. deň na Ukrajine: Výnosy zo zmrazených ruských aktív pôjdu v prospech Ukrajiny
Zdielať na

817. deň na Ukrajine: Výnosy zo zmrazených ruských aktív pôjdu v prospech Ukrajiny

Zdroj: TASR

KYJEV / Zmrazené ruské aktíva v Európe sa použijú na nákup zbraní pre Ukrajinu. Rozhodli o tom štáty Európskej únie. Ročné výnosy z týchto aktív predstavujú až tri miliardy eur. V Bruseli sa okrem iného zhodli aj na tom, že chcú už do konca júna spustiť prístupové rokovania s Ukrajinou a Moldavskom. Problém predstavuje Maďarsko, ktoré budú musieť vyjednávači ešte presvedčiť. Medzičasom sa z Kremľa ozýva, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenský chce od Západu väčšiu angažovanosť v konflikte, pretože ukrajinskí vojaci sa nachádzajú v zložitej situácii na fronte.

EÚ má dohodu, že výnosy zo zmrazených ruských aktív pôjdu v prospech Ukrajiny

Diplomati členských krajín EÚ sa v utorok 21. mája v Bruseli na zasadnutí Rady EÚ pre všeobecné záležitosti zhodli na tom, že výnosy zo zmrazených ruských aktív v Únii sa použijú na nákup zbraní pre Ukrajinu a na jej obnovu. Deväťdesiat percent výnosov by malo ísť na nákup zbraní a zvyšných desať sa použije na projekty týkajúce sa obnovy UkrajinyPrvú miliardu eur by Ukrajina mohla získať už v júli tohto roka. 

Podľa nemenovaných diplomatov EÚ dosiahnutiu zhody o využití výnosov medzi členskými štátmi predchádzali dlhé diskusie, keďže vlády viacerých krajín, najmä Maďarska a Slovenska, naznačovali, že majú problém odsúhlasiť využitie nového finančného zdroja na čisto vojenské účely. Kompromisný návrh, ktorý sa zrodil pod taktovkou belgického predsedníctva v Rade EÚ, nakoniec uspokojil aj krajiny, ktoré chceli byť v tejto otázke neutrálne. Ide o Cyprus, Írsko, Maltu

O využití zmrazených ruských aktív na pôde EÚ v prospech Ukrajiny sa hovorí v podstate od vypuknutia ruskej agresie voči Ukrajine. Únia si je vedomá skutočnosti, že siahnuť na zmrazené aktíva predstavuje komplikácie z pohľadu medzinárodného práva, s výnosmi zo zmrazených aktív však môže nakladať slobodnejšie. Podľa správ Európskej komisie členské krajiny EÚ doteraz zmrazili aktíva ruskej centrálnej banky v hodnote 210 miliárd eur. Predstavitelia Únie odhadujú, že do roku 2027 by mohli výnosy z nich predstavovať pätnásť až dvadsať miliárd eur.

O prijatie do ukrajinskej armády žiada vyše tritisíc väzňov

Niekoľko tisíc ukrajinských väzňov prejavilo záujem o vstup do armády na základe nedávno schváleného zákona. Oznámila to v utorok 21. mája vláda v KyjeveUkrajina zápasí s vážnym nedostatkom munície a vojakov na bojisku, čo umožnilo ruským silám postúpiť na východnom a severnom fronte. Podľa nového zákona môžu do armády nastúpiť niektoré kategórie odsúdencov, ktorým zostáva odpykať menej ako tri roky z trestu. Väzňov v bojoch už od začiatku invázie na Ukrajine využíva Rusko.

"Je to viac ako tritisíc ľudí. Predpovedali sme to pred prijatím tohto zákona," povedala námestníčka ukrajinského ministra spravodlivosti Olena Vysocká o počte väzňov, ktorí podali žiadosť o prijatie do ozbrojených síl. Doplnila, že podľa úradov by v armáde mohlo slúžiť dvadsaťtisíc v súčasnosti väznených osôb, z ktorých dosiaľ 4500 vyjadrilo záujem. Dobrovoľne mobilizovaných väzňov podmienečne prepustia, nedostanú milosť ako v Rusku. Nový ukrajinský zákon neumožňuje nastúpiť do armády okrem iných väzňom odsúdeným za sexuálne násilie, zabitie dvoch alebo viacerých ľudí či za závažnú korupciu, no tiež bývalým vysokopostaveným štátnym predstaviteľom.

Ukrajina naliehavo potrebuje posilniť svoju protivzdušnú obranu, tvrdí Baerbocková

Ukrajina naliehavo potrebuje posilniť svoju protivzdušnú obranu na odrazenie pretrvávajúcich nemilosrdných ruských útokov, uviedla v utorok v Kyjeve nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková. "Situácia na Ukrajine sa opäť raz dramaticky zhoršila v dôsledku masívnych ruských vzdušných útokov na civilnú infraštruktúru a brutálnej ruskej ofenzíve v Charkovskej oblasti," zdôraznila šéfka nemeckej diplomacie po tom, čo v utorok (21.5) ráno vlakom pricestovala do ukrajinskej metropoly.

"Naša podpora je založená na hlbokom presvedčení, že Ukrajina túto vojnu vyhrá," dodala. Ruský prezident Vladimir Putin sa podľa nej domnieva, že Ukrajine a jej spojencom v určitom okamihu dôjde dych, "my však máme kapacitu vytrvať," vyhlásila. Moskva začiatkom mája spustila novú ofenzívu v Charkovskej oblasti. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj opakovane vyzýva západných spojencov na posilnenie vojenskej pomoci a protivzdušnej obrany krajiny v boji proti ruským jednotkám.

Kyjev žiada Západ, aby zvážil možnosť zostreľovania ruských rakiet nad Ukrajinou

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v utorok (21.5.)  požiadal západné krajiny, aby zvážili možnosť zostreľovania ruských rakiet nad ukrajinským územím s cieľom zlepšiť ochranu ukrajinských miest pred ruskými útokmi.Kuleba na tlačovej konferencii so svojou nemeckou kolegyňou Annalenou Baerbockovou odkázal západným spojencom Kyjeva, aby takýto krok nevnímali ako eskaláciu.

"Neexistuje žiadny právny, bezpečnostný, ani morálny argument, ktorý by bránil našim partnerom zostreliť z ich územia ruské rakety nad Ukrajinou," povedal šéf ukrajinskej diplomacie. Podľa jeho slov by západné krajiny mali zvážiť takúto možnosť. "Ak to nechcete urobiť, poskytnite nám na to všetky potrebné prostriedky. Rozmiestnime ich na území Ukrajiny a sami tieto rakety zachytíme," dodal Kuleba. V tejto súvislosti vyzval spojencov na dodanie "systémov protivzdušnej obrany a bojových lietadiel s príslušnými technickými spôsobilosťami".

Ukrajinské útoky v Ruskom okupovanej Luhanskej oblasti spôsobili požiar skladu

Ukrajinské útoky na mesto Dovžansk v Ruskom okupovanej Luhanskej oblasti spôsobili v pondelok večer požiar skladu paliva. Počas mája išlo už o tretí ukrajinský útok tohto typu v regióne. "V dôsledku raketového útoku kazetovou muníciou na Sverdlovsk bol poškodený sklad pohonných hmôt a mazív," napísal na sociálnej sieti Telegram Leonid Pasečnik, Moskvou dosadený predstaviteľ Luhanskej oblasti.

Podľa ukrajinských médií bola pri raketovom útoku zasiahnutá aj ruská vojenská základňa. Videá na sociálnych sieťach ukazujú husté oblaky dymu aj
horiace viacposchodové kasárne. Ruské úrady bezprostredne neinformovali o obetiach alebo zranených. Kyjev v poslednom čase odpaľuje rakety nielen na čisto vojenské ciele, ale aj na továrne na spracovávanie ropy a sklady paliva s cieľom obmedziť logistiku ruskej armády.

Najčítanejšie správy