Zatiahnuté
19°
Bratislava
Vít
15.6.2024
Palestínske organizácie vítajú rozhodnutie európskych krajín uznať Palestínu
Zdielať na

Palestínske organizácie vítajú rozhodnutie európskych krajín uznať Palestínu

GAZA / Palestínska samospráva, militantné hnutie Hamas a Organizácia za oslobodenie Palestíny (PLO) privítali stredajšie (22. 5.) rozhodnutie Nórska, Írska a Španielska oficiálne uznať Palestínu ako štát. TASR o tom informuje podľa správ agentúr Reuters a AFP.

Nórsky premiér Jonas Gahr Störe ako prvý v stredu oznámil, že Oslo 28. mája oficiálne uzná štátnosť Palestíny. Vzápätí podniknutie tohto zrejme koordinovaného kroku potvrdilo aj Írsko a Španielsko. Írsky premiér Simon Harris podľa svojich slov dúfa, že sa v nasledujúcich týždňoch pridajú aj ďalšie krajiny.

Izrael v reakcii nariadil stiahnutie svojich veľvyslancov z Nórska, Írska a Španielska.

​​Störe povedal, že bez uznania palestínskeho štátu nemôže byť mier na Blízkom východe. Prebiehajúca vojna v Pásme Gazy je podľa neho jasným dôkazom toho, že dosiahnutie mieru a stability musí byť podmienené vyriešením palestínskej otázky.

Vysokopostavený predstaviteľ Hamasu Básim Naím uviedol, že podnetom pre uznanie štátnosti Palestíny sa stal "odvážny odpor" Palestínčanov. Hnutie v samostatnom vyhlásení tento krok zo strany troch európskych štátov označilo za dôležitý a vyzvalo aj ostatné krajiny sveta, aby tak učinili. Generálny tajomník výkonného výboru PLO Husajn aš-Šajch na sociálnej sieti X napísal, že rozhodnutia Osla, Dublinu a Madridu predstavujú "historické momenty, v ktorých slobodný svet víťazí za pravdu a spravodlivosť".

Viacero členských krajín Európskej únie v posledných týždňoch naznačilo, že plánujú Palestínu uznať ako štát a argumentovali tým, že dvojštátne riešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu je nevyhnutné na dosiahnutie trvalého mieru v regióne. Nórsko, ktoré nie je členom EÚ, ale reflektuje kroky Bruselu, takéto riešenie dlhodobo podporuje.

​Podľa Störea je cieľom vytvoriť politicky súdržný palestínsky štát, ktorý by vychádzal z Palestínskej samosprávy. "Teror pácha Hamas a militantné skupiny, ktoré nie sú zástancami dvojštátneho riešenia a štátu Izrael," povedal nórsky premiér s tým, že Palestína má fundamentálne právo na nezávislý štát.

Španielsky premiér Pedro Sánchez, ktorý mesiace cestoval po Európe a Blízkom východe, aby pre uznanie Palestíny získal podporu, opakovane uisťoval, že je tomuto kroku odhodlaný. "Vieme, že táto iniciatíva nevráti minulosť a životy stratené v Palestíne, ale veríme, že Palestínčanom poskytne dve veci, ktoré sú veľmi dôležité pre ich súčasnosť a budúcnosť: dôstojnosť a nádej," povedal Sánchez v stredu v španielskom parlamente. Dodal, že tento krok nie je zameraný proti Izraelu ani jeho obyvateľom, hoci uznal, že pravdepodobne spôsobí diplomatické napätie. "Je to čin v prospech mieru, spravodlivosti a morálnej dôslednosti," zdôraznil.

Palestínska samospráva vznikla na Izraelom okupovanom západnom brehu Jordánu v roku 1993 na základe Dohody z Osla, mierového paktu medzi Izraelom a Organizáciou pre oslobodenie Palestíny (PLO). Hnutie Hamas získalo kontrolu nad Pásmom Gazy v roku 2007 po bojoch so svojimi rivalmi z Fatahu, ktorí si prostredníctvom palestínskej samosprávy udržiavajú čiastočnú administratívnu kontrolu na okupovanom západnom brehu Jordánu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy