Jasno
18°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Obavy o bezpečnosť na Blízkom východe. Veľmoci odhovárajú Izrael od odvetného vojenského útoku voči Iránu
Zdielať na

Obavy o bezpečnosť na Blízkom východe. Veľmoci odhovárajú Izrael od odvetného vojenského útoku voči Iránu

IZRAEL / Na Izrael čakajú ťažké rozhodnutia. Spojenci ich od odvety v súvislosti s iránskym útokom odhovárajú. Izraelský vojnový kabinet rokoval niekoľko hodín, no zatiaľ výsledok nepoznáme. Podľa expertov sa však Izrael prikláňa k bolestivej odvete, ktorá by nemala vyvolať regionálnu vojnu. Posledné informácie dokonca hovoria o možnom útoku ešte v pondelok (15. 4.). Izrael po útoku Iránu údajne odkladá inváziu do Rafahu.

​Nebyť precíznej obrany zo strany Izraela, na viacerých miestach krajiny to mohlo vyzerať oveľa horšie. Iránsky útok vytvoril na izraelskej leteckej základni krátery. K víkendovému útoku sa postupne vyjadruje celý svet. Washington v tom má jasno. "To, čo naozaj chceme vidieť, je znižovanie napätia. Nechceme žiadne rozšírenie vojny či vojnu s Iránom. Snažíme sme sa o deeskaláciu napätia," vyhlásil John Kirby, americký hovorca národnej bezpečnosti. 

​Rovnakú rétoriku o znižovaní napätia má aj Francúzsko. "Odsúdili sme útok, zasiahli sme a urobíme všetko pre to, aby sme zabránili eskalácii. Izrael nesmie reagovať zvýšením napätia. Je potrebné skôr izolovať Irán, aby sme presvedčili krajiny regiónu, že táto krajina predstavuje nebezpečenstvo. Potrebujeme nové sankcie a potom musíme nájsť cestu k mieru v tomto regióne,“ uviedol franúzsky prezident Emmanuel Macron.

O uvalení nových sankcií na Irán hovorí aj Taliansko. Spojené kráľovstvo zas vyzýva Izrael, aby bol zdržanlivý a neodhodlal sa k odvetným opatreniam. K situácii na Blízkom východe sa vyjadrilo aj Rusko spolu s Čínou. Obe krajiny sú znepokojené nárastom napätia. Peking hovorí o zachovaní pokoja. OSN zas upozorňuje na to, že odveta silou je podľa medzinárodného práva zakázaná. "Blízky východ je na pokraji. Obyvatelia regiónu čelia skutočnému nebezpečenstvu zničujúceho konfliktu v plnom rozsahu. Teraz je čas na deeskaláciu a maximálnu zdržanlivosť," zdôraznil generálny tajomník OSN António Guterres.

Izrael po útoku Iránu údajne odkladá inváziu do Rafahu

Izrael sa údajne rozhodol odložiť dlho očakávanú inváziu svojej armády do mesta Rafah na juhu palestínskeho Pásma Gazy. Odklad súvisí s útokom na Izrael, ktorý v noci na nedeľu podnikla iránska armáda. V pondelok o tom informoval denník The Times of Israel (TOI), píše TASR.

Podľa americkej spravodajskej televízie CNN mala izraelská armáda v pondelok začať vydávať príkazy na evakuáciu ľudí z Rafahu. Tieto plány však už údajne nie sú prioritou. Rovnakú správy priniesol aj izraelský verejnoprávny telerozhlas KAN. Strana Jednota (Likud) premiéra Benjamina Netanjahua však tieto tvrdenia poprela, doplnil TOI.

​Netanjahu žiadal o schválenie plánov na operáciu v Rafahu už niekoľkokrát a nedávno oznámil, že dátum jej spustenia už bol stanovený. O niekoľko hodín neskôr však izraelský minister obrany Joav Galant svojmu americkému rezortnému kolegovi Lloydovi Austinovi povedal, že nebol stanovený žiaden dátum, keďže armáda pracuje na finalizácii plánov evakuácie 1,4 milióna Palestínčanov, ktorí sa pred bojmi skryli v Rafahu.

Ako v nedeľu informoval hovorca izraelskej armády Daniel Hagari, v Rafahu sú údajne zadržiavaní aj zostávajúci rukojemníci, ktorých z juhu Izraela zavliekli do Pásma Gazy ozbrojené komandá prepojené s palestínskym radikálnym hnutím Hamas. Tieto skupiny 7. októbra 2023 vpadli na územie Izraela, kde v tamojších mestách, dedinách a kibucoch terorizovali miestne obyvateľstvo.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy