Jasno
20°
Bratislava
Lea
29.4.2024
V Prešove by mala vyrásť nová nemocnica. Výstavbu avizoval premiér Fico
Zdielať na

V Prešove by mala vyrásť nová nemocnica. Výstavbu avizoval premiér Fico

BRATISLAVA / Na Slovensku má vzniknúť nová vojenská nemocnica. V Prešove ju však nepostaví rezort zdravotníctva, ale ministerstvo obrany. Návrh ešte musí v stredu (17. 4.) schváliť vláda. Po kontrolnom dni na rezorte zdravotníctva to oznámil premiér Robert Fico. Opozícia návrh na výstavbu novej nemocnice víta, no otázny je podľa nej osud výstavby Martinskej univerzitnej nemocnice.

"V stredu prijmeme dôležitý materiál, ktorý umožní výstavbu nemocnice v Prešove. Uvoľňujeme ruky ministra obrany," vyhlásil premiér Robert Fico. Keďže pôjde o vojenskú nemocnicu, postaví ju rezort obrany. Návrh má pripraviť na vládu šéfka rezortu zdravotníctva. Opozícia ale hovorí, že návrhov na výstavbu nových nemocníc tu už bolo niekoľko. "Vítame aj investíciu v Prešove, ale treba povedať, že uveríme, až keď uvidíme," uviedla poslankyňa NR SR Jana Bittó Cigániková.

Síce sa hovorí o vojenskej nemocnici, no podobne ako Ružomberská by mala slúžiť pre civilné obyvateľstvo. "Ružomberok má 90 percent pacientov nevojakov," informoval Fico.

Z plánu obnovy by pritom malo vzniknúť niekoľko nemocníc. V Martine či v Banskej Bystrici musí byť hrubá stavba hotová do roku 2026, aby sa mohli použiť peniaze z plánu obnovy. "Požiadal som ministerku, aby kontrolovala osobne výstavbu v Martine, v Rimavskej sobote, na Spiši a v Banskej Bystrici," doplnil Fico.

Problematická však podľa opozície môže byť výstavba univerzitnej nemocnice v Martine. "Zmeny v projektovom tíme pri výstavbe univerzitnej nemocnice v Martine sú nepríjemnou fackou," priblížil poslanec NR SR Tomáš Szalay. Spolu so šéfkou tímu novej nemocnice v Martine totiž odišli ďalší ľudia.

Podľa opozície je tak otázne, či sa hrubá stavba stihne do roku 2026. "Projektový tím je v kompetencii riaditeľa nemocnice Martin, on si ten tím kreuje. Ja som s ním výstavbu aj personálne zmeny riešila, má to pokryté," informovala ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková. "Kým sa zoznámia so skutočnosťami, to trvá. Je tu riziko, že tu nakoniec v roku 2026 bude len jedna jama," doplnil Szalay.

​Opozícia je ale s fungovaním ministerky nespokojná. Vyzvala preto Roberta Fica, aby ju odvolal. Ak tak neurobí, začnú zbierať podpisy na jej odvolanie v parlamente. Dôvodom je aj situácia okolo novej koncovej nemocnice v Bratislave, ktorá mala pôvodne stáť na Rázsochách. Ministerka však stále nepovedala, kde napokon bude. "V Ružinove by mala vzniknúť v roku 2038. To by mal Fico riešiť," povedal poslanec NR SR Marek Krajčí. "Verím, že vláda tento mesiac príjme rozhodnutie o novej univerzitnej nemocnici," avizovala Dolinková.

Veľký problém ale majú fungujúce štátne nemocnice. Roky tlačia pred sebou dlh okolo jednej miliardy eur. Aktuálne štát pripravuje už šiestu oddlžovania.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy