Zatiahnuté
20°
Bratislava
Galina
3.5.2024
771. deň na Ukrajine: Ukrajine sa na ruskej základni podarilo zničiť šesť lietadiel
Zdielať na

771. deň na Ukrajine: Ukrajine sa na ruskej základni podarilo zničiť šesť lietadiel

Zdroj: TASR

KYJEV / Ukrajinské sily podnikli v noci na piatok 5. apríla rozsiahly dronový útok na ruskú leteckú základňu v Morozovsku plnú lietadiel, využívaných k útokom na Ukrajinu. Podľa svedkov došlo najmenej k šesťdesiatim výbuchom. Ukrajinské zdroje tvrdia, že zničili šesť stíhačiek a ďalších osem poškodili. Ruská strana straty zatiaľ nepotvrdila. Explózie na letisku pokračovali aj cez deň. Ruské okupačné sily spustili útok na ďalšie mesto v Doneckej oblasti - Časiv Jar. Obrancovia tvrdia, že prvú vlnu odrazili, pričom zničili množstvo tankov a bojových vozidiel pechoty. Pri Avdijivke vraj okupačné jednotky ovládli ďalšiu malú obec - tentokrát Voďane.

Ukrajina podnikla jeden z najúspešnejších útokov doteraz

Útok dronov na leteckú základňu Morozovsk v Rostovskej oblasti na juhu Ruska zabil alebo zranil najmenej 20 členov tamojšieho personálu. Zničených bolo aj najmenej šesť vojenských lietadiel a ďalších osem útok vážne poškodil.

Ak sa potvrdí, že ukrajinská armáda spôsobila nepriateľovi takéto škody, tento útok by patril medzi najúspešnejšie ukrajinské cezhraničné útoky. Vlani v októbri Ukrajina na dvoch letiskách v regiónoch okupovaných Ruskom zničila deväť ruských vrtuľníkov. Zaútočila na ne pomocou balistických rakiet dlhého doletu darovaných Spojenými štátmi.

Rusko tvrdí, že dobylo mesto Časiv Jar, Kyjev to popiera

Predstaviteľ ruskej okupačnej správy v Doneckej oblasti v piatok 5. apríla tvrdil, že na okraj mesta Časiv Jar vstúpili ruské sily. Ukrajinská armáda to poprela, potvrdila však zúrivé boje. Šéf mestskej vojenskej správy Serhij Čaus tvrdí, že v meste v súčasnosti niet ticha. "Neustále sa tam strieľa," uviedol Čaus. 

"Situácia je tu veľmi zložitá, boje pokračujú, no ruské sily tu nie sú," povedal hovorca východného velenia ukrajinskej armády Andrij Zadubinnyj. "Neverte ruským správam," dodal Zadubinnyj. Moskva v posledných mesiacoch dosiahla na frontovej línii postup, čím posilnila svoju prevahu, zatiaľ čo Kyjev zápasí s nedostatkom dôležitej munície od svojich západných spojencov.

Okupačné jednotky pri Avdijivke vraj ovládli ďalšiu malú obec

Ruské ministerstvo obrany v piatok 5. apríla oznámilo, že ruské jednotky dobyli dedinu Voďane pri predtým ovládnutej Avdijivke na východe Ukrajiny. Podobné vyhlásenia nemožno vo vojnových podmienkach bezprostredne overiť.

Avdijivku sa ruským silám podarilo po mnohých mesiacoch bojov ovládnuť vo februári. Išlo o najvýznamnejší územný zisk ruských síl na fronte od vlaňajšieho mája, keď sa invázne vojská zmocnili mesta Bachmut. Obe mestá sú prakticky úplne zničené bojmi. Od ovládnutia Avdijivky ruská strana informovala o dobytí niekoľkých dedín v jej okolí. Časť ruských ziskov potvrdila aj ukrajinská armáda, keď informovala o svojom stiahnutí z niektorých miest.

​Ruské útoky, ktoré si vyžiadali dve obete boli odvetou

Ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila všetkých 13 ruských bojových dronov, ktoré v noci na piatok 5. apríla útočili na tri oblasti na juhu a juhovýchode Ukrajiny. Rusko počas noci vypálilo z Belgorodskej oblasti päť striel na ciele na Ukrajine. V Doneckej oblasti na východe Ukrajiny pri delostreleckých útokoch na dve obce zomreli dvaja civilisti a piati utrpeli zranenia. Poškodené boli desiatky budov.

Rusko v piatok 5. apríla oznámilo, že nedávne útoky ruskej armády na Ukrajine boli reakciou na ukrajinské útoky na ruský energetický sektor. Terčom týchto ukrajinských útokov boli aj ropné a plynárenské zariadenia. V reakcii na to podniklo teraz skupinové údery vykonané za pomoci vysokopresných striel s dlhým doletom i bezpilotných lietadiel.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy