Zatiahnuté
13°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
768. deň na Ukrajine: Bomba vo vozidle zabila na východe Ukrajiny Ruskom vymenovaného predstaviteľa
Zdielať na

768. deň na Ukrajine: Bomba vo vozidle zabila na východe Ukrajiny Ruskom vymenovaného predstaviteľa

KYJEV / Ukrajinská tajná služba pomohla českým kolegom odhaliť proruskú sieť v Prahe. Tá podľa vyšetrovateľov platila politikov, aby v európskych médiách chválili Rusko a prezidenta Putina. Čína by mala Rusku adresovať veľmi jasný odkaz týkajúci sa vojny na Ukrajine. Počas návštevy v Pekingu to povedal francúzsky minister diplomacie. Čína, ktorá ma navonok k vojne neutrálny postoj, s Moskvou od začiatku vojny prehĺbila vzťahy. Rusko od januára uskutočnilo vyše 180 útokov na Kyjev. Okrem dronov išlo o rakety - vrátane 5 hyper-sonických striel Zirkon.

Bomba vo vozidle zabila na východe Ukrajiny Ruskom vymenovaného predstaviteľa

V okupovanom Starobilsku na východe Ukrajiny v pondelok 1. apríla vyletel do povetria automobil aj s miestnym hodnostárom Valerijom Čajkom, ktorého Kyjev označil za kolaboranta. Oznámili to ukrajinské a ruské médiá. Správu potvrdil Vladimir Černěv, Rusmi dosadený starosta ukrajinského mesta, ktoré leží asi 85 kilometrov od Luhanska a ktoré malo pred vojnou približne 17-tisíc obyvateľov.

Auto vybuchlo asi poldruhej hodiny po poludní blízko miestnej pobočky luhanskej univerzity. Na miesto sa dostavili vyšetrovatelia, kriminalisti, záchranári a príslušníci Ruskej gardy, uviedli ruské médiá.

Zábery z miesta činu na sociálnej sieti zverejnil hovorca ukrajinskej dobrovoľníckej armády Juh Sergej Bratčuk, uviedol server RBK-Ukrajina a pripomenul, že Čajka býval v Starobilsku miestnym zástupcom za proruskú Stranu regiónov, kým po ruskej invázii na Ukrajinu prešiel na stranu nepriateľa, ktorý ho vymenoval poradcom šéfa okresu. Vlani ukrajinská tajná služba SBU obvinila Čajku z kolaborácie s nepriateľom.

​Čína by mala Rusku dať jasný odkaz ohľadom Ukrajiny, vyzýva Paríž

Čína by mala Rusku adresovať "veľmi jasné odkazy" ohľadom vojny na Ukrajine. Povedal to v pondelok 1. apríla podľa agentúry AFP francúzsky minister zahraničia Stéphane Séjourné v Pekingu na spoločnej tlačovej konferencii so svojím čínskym náprotivkom Wangom I. Ministri hovorili aj o potrebe silných ekonomických vzťahov medzi Čínou a Francúzskom.

"Očakávame, že Čína vyšle do Ruska veľmi jasné odkazy," povedal Séjourné, keď sa zároveň vyslovil za "rovnováhu síl priaznivú pre Ukrajinu". Dodal, že Čína "zjavne zohráva kľúčovú úlohu v nezávislosti a rešpektovaní medzinárodného práva, čo zahŕňa aj suverenitu Ukrajiny".

Peking, ktorý k rusko-ukrajinskej vojne navonok zaujíma neutrálny postoj, s Moskvou od začiatku jej invázie na Ukrajinu prehĺbil vzťahy a vyslovuje sa za politické urovnanie konfliktu, pripomína AFP. Západ pritom Čínu opakovane nabáda, aby hrala aktívnejšiu úlohu a využívala svoj vplyv na Moskvu.

"Táto vojna sa týka celého medzinárodného spoločenstva," zdôraznil. "Sme presvedčení, že nebude trvalý mier, ak sa o ňom nebude rokovať s Ukrajincami," povedal ďalej francúzsky minister. "V Európe nebude bezpečie, pokiaľ mier nebude v súlade s medzinárodným právom," dodal Séjourné.

​Rusko od januára vyslalo na vpäť hypersonických striel Cirkon, tvrdí Ukrajina 

Ukrajinská metropola Kyjev od začiatku roka čelila náletom viac ako 180 ruských rakiet a dronov uviedla dnes v prehľade zverejnenom na platforme Telegram kyjevská vojenská správa. Ruské sily pritom nasadili aj novú hypersonickú strelu Cirkon (Zirkon). V Charkove na východe Ukrajiny už ruské ostreľovanie poničilo prakticky všetku kritickú energetickú infraštruktúru, oznámil ukrajinskému portálu Liga.net v dnes zverejnenom rozhovore starosta mesta Ihor Terechov.

Kyjev je v poslednom čase opäť terčom rozsiahlejších náletov. Rusko na mesto od začiatku roka vyslalo 116 riadených striel, 48 dronov a najmenej 12 balistických rakiet Kinžal a Iskander, vypočítala kyjevská vojenská správa. V piatich prípadoch podľa nej na metropolu Rusi útočili nadzvukovými strelami Cirkon.

Protilodné strely Cirkon sú podľa skorších vyhlásení ruskej armády schopné dosiahnuť až deväťnásobok rýchlosti zvuku a pri dolete od 600 do 1500 kilometrov môžu zasahovať námorné i pozemné ciele. Strela nesie bojovú hlavicu s hmotnosťou 300 až 400 kilogramov. Rusko ju má vo svojej výzbroji od vlaňajšieho januára.

Ukrajina oznámila zostrelenie dvoch z troch dronov vypustených z Ruska

Ukrajinské vzdušné sily zostrelili v noci na pondelok dva z troch dronov Šáhid, ktoré vypustilo Rusko, oznámila ukrajinská armáda. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters. Generálny štáb ukrajinskej armády neposkytol o nočnom dronovom útoku Ruska vo svojej pravidelnej správe o situácii zverejňovanej na sociálnej sieti Facebook nijaké bližšie informácie.

Ukrajinské ministerstvo energetiky však v samostatnom vyhlásení uviedlo, že pri útoku prišlo k poškodeniu vybavenia v elektrickej rozvodni v Záporožskej oblasti na juhu Ukrajiny. Ministerstvo však nešpecifikovalo druh dronu, ktorý bol pri útoku použitý. Uplynulá noc na Ukrajine bola pomerne tichá vzhľadom na sériu nedávnych útokov Ruska mierených na ukrajinskú energetickú infraštruktúru. Rusko tento druh útokov posilniť pred vyše týždňom.

Ruské sily totiž 22. marca podnikli jeden z najväčších útokov na ukrajinskú energetickú infraštruktúru od začiatku invázie, ktorý spôsobil veľké škody a vyústil do rozsiahleho výpadku dodávok energií. Minulý týždeň sa potom Rusko naďalej pri útokoch zameriavalo na ukrajinské tepelné a vodné elektrárne.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy