Skoro jasno
19°
Bratislava
Božena
27.7.2024
770. deň na Ukrajine: Paľba na Ukrajine zabila rodinu, ktorá sa tajne vrátila do evakuovanej dediny
Zdielať na

770. deň na Ukrajine: Paľba na Ukrajine zabila rodinu, ktorá sa tajne vrátila do evakuovanej dediny

Zdroj: TASR

KYJEV / Ruské ostreľovanie zabilo v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny otca s jedenásťročným synom, ktorí sa tajne vrátili do svojej domovskej dediny po tom, ako ich odtiaľ úrady kvôli nebezpečnej situácii donútili odísť. V ich dedine Novoosynove neďaleko frontu totiž oblastná správa nariadila evakuáciu všetkým rodinám s deťmi. Informovala o tom v stredu 3. apríla agentúra Unian.

​Paľba na Ukrajine zabila rodinu, ktorá sa tajne vrátila do evakuovanej dediny

Otec zomrel pri utorkovom ostreľovaní, syn aj napriek všetkej snahe lekárov podľahol svojim zraneniam v stredu 4. apríla. Miestny úradník Andrij Kanaševyč opísal, že rodina sa dlho bránila evakuácii a čo najviac ju odďaľovala. Vďaka spoločnému úsiliu polície a koordinačného centra zabezpečujúceho evakuácie sa nakoniec podarilo v novembri minulého roka matku a dve deti prinútiť k odchodu do oblastného centra Charkova.

"Lenže ako to tak často býva, mnohí si myslia, že je nešťastie obchádza oblúkom a že nebezpečenstvo sa týka všetkých ostatných okrem nich.. 2 000. Zrejme s takýmito myšlienkami sa rodina rozhodla tajne do nebezpečnej oblasti vrátiť. A tu je hrozný výsledok," uviedol Kanaševyč.

Povinná evakuácia sa dotkla viacerých obcí v Charkovskej oblasti, ku ktorým sa priblížili boje. Ide napríklad o obce v okolí Kupjansku. Úrady odtiaľ evakuovali asi 160 detí s rodinami, uviedla agentúra Unian.

​Rusi sa hlásia do armády, chcú pomstu za útok v Krasnogorsku, tvrdí Moskva

Od začiatku roka vstúpilo do ruskej armády viac ako 100-tisíc nových vojakov. Len za posledných desať dní sa k službe v špeciálnej vojenskej operácii, ako Moskva hovorí svoje vojny vedené proti Ukrajine, zmluvne zaviazalo 16-tisíc občanov. Podľa agentúry TASS to v stredu 3. apríla oznámilo ruské ministerstvo obrany. To záujem vysvetľuje túžbou Rusov po pomste za nedávny teroristický útok pri Moskve, čo vraj od minulého týždňa ľudia uvádzajú ako hlavný dôvod svojho vstupu do armády.

Útok skupiny ozbrojencov v koncertnej sieni v Krasnogorsku na okraji Moskvy z 22. marca si podľa úradov vyžiadal najmenej 144 mŕtvych a 551 zranených. K činu sa opakovane prihlásila teroristická organizácia Islamský štát, Moskva ho napriek tomu spája s Ukrajinou. Kyjev akúkoľvek zodpovednosť odmieta.

"Za posledný týždeň a pol zaznamenali vojenské odvodové miesta výrazný nárast počtu tých, ktorí chcú podpísať zmluvu o účasti v špeciálnej vojenskej operácii. Každý deň do armádnych kancelárií v celej krajine príde až 1 700 osôb, aby sa prihlásili k vojenskej službe. Celkovo za posledných desať dní podpísalo zmluvy o účasti v špeciálnej vojenskej operácii asi 16-tisíc občanov," cituje ruské ministerstvo obrany agentúra TASS.

Ukrajine hrozí, že neudrží frontové línie, píše Politico

Na Ukrajine hrozí zrútenie frontovej línie prakticky kdekoľvek, kde sa ruskí generáli rozhodnú zaútočiť, a vyhliadky sú z ukrajinského pohľadu neradostné, napísal list Politico, ktorý sa odvoláva na nemenovaných vysokopostavených ukrajinských armádnych predstaviteľov. Zásadnému ukrajinskému nezdaru na bojisku by podľa nich nemuselo predísť ani schválenie ďalšieho balíka americkej pomoci vo výške 60 miliárd amerických dolárov, na ktorý Ukrajina napäto čaká už niekoľko mesiacov.

Rusom sa pravdepodobne podarí "preniknúť cez frontovú líniu a na niektorých miestach spôsobiť jej zrútenie", citoval list svoje zdroje. Predpovedať, na akom mieste frontu, idúci od Sum a Charkova na severe až k Odese na juhu, sa Rusi pokúsia o prelom, sa ale podľa neho zatiaľ nedá.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nedávno varoval, že Ukrajinci budú musieť pomaly ustupovať a že do ruských ruských by mohli padnúť aj veľké ukrajinské mestá, ak americký Kongres v skorej dobe neschváli očakávaný balík pomoci.

Zelenskyj: Rusi v marci použili proti Ukrajine vyše 3 000 navádzaných bômb

Rusi len v marci použili proti Ukrajine vyše 3 000 navádzaných leteckých bômb, viac ako 400 striel rôznych typov a vyše 600 útočných dronov Šáhed, uviedol dnes na platforme Telegram ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ukrajina podľa neho potrebuje viac prostriedkov protivzdušnej obrany, aby sa mohla pred týmito vzdušnými útokmi inváznej armády brániť.

"Kvôli tomuto teroru trpia rôzne ukrajinské mestá a dediny. Rusko obzvlášť tvrdo zasahuje územie pri frontovej línii a pohraničné zhromaždenia," napísal prezident. Hromada je ukrajinské označenie pre administratívne jednotky zahŕňajúce napríklad mesto a priľahlé dediny. Zelenskyj konkrétne spomenul druhé najväčšie ukrajinské mesto Charkov, ktoré sa nachádza len niekoľko desiatok kilometrov od ruských hraníc.

Ukrajinské úrady pravidelne informujú o ruských útokoch pomocou dronov alebo rakiet S-300 na Charkovskú oblasť. Pôvodne protiletecké strely S-300 Moskva používa aj proti pozemným cieľom. "Teraz ruskí teroristi používajú proti Charkovu tiež letecké bomby. To spôsobuje každodenné trápenie a bolesť, každodenné straty v meste," napísal Zelenskyj a dodal, že ničené sú okrem kritickej infraštruktúry aj obytné budovy.

​Rusko chystá mobilizáciu ďalších 300-tisíc vojakov, uviedol Zelenskyj

Rusko chystá mobilizáciu ďalších 300-tisíc vojakov, vyhlásil v stredu 3. apríla podľa agentúry Interfax-Ukrajina ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Na otázku novinárov, koľko vojakov povolá tento rok do služby Ukrajina, povedal, ich "nebude treba pol milióna". Konkrétny počet neuviedol. O deň skôr ukrajinský prezident podpísal zákon znižujúci vekovú hranicu pre odvod vojakov do bojovej služby z 27 na 25 rokov, čo by malo pomôcť Ukrajine získať väčšiu bojovú silu.

"Môžem povedať, že k 1. júnu sa Rusko pripravuje na mobilizáciu ďalších 300-tisíc vojakov," uviedol Zelenskyj na spoločnej tlačovej konferencii s fínskym prezidentom Alexandrom Stubbom, ktorý dnes navštívil Kyjev. Ako k tejto informácii Zelenskyj dospel, agentúra Interfax-Ukrajina neuvádza.

Server Meduza v tejto súvislosti pripomenul marcovú správu portálu Vjorstka, ktorý vtedy s odvolaním sa na svoje zdroje medzi ruskými činiteľmi napísal, že ruské ministerstvo obrany v blízkej dobe plánuje naverbovať do armády najmenej 300.000 ľudí a poslať ich bojovať proti Ukrajine. Predovšetkým sa to má týkať rezervistov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy