Skoro jasno
17°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Názory ľudí na vojnu v Líbyi: Šťastie i prekliatie
Zdielať na

Názory ľudí na vojnu v Líbyi: Šťastie i prekliatie

Zdroj: ISIFA

Toto je najväčšia intervencia Západu v arabskom svete od invázie do Iraku pod vedením Spojených štátov amerických v roku 2003. Líbya prežíva ťažké dni od momentu, keď sa voči 42 rokov trvajúcemu režimu diktátora Muammara Kaddáfího dvihla vlna nepokojov, ktoré vyústili do občianskej vojny. V sobotu zasiahol do udalostí v krajine aj Západ. Prečítajte si názory Líbyjčanov a ďalších na vojnu v Líbyi. Vyjadrite aj váš názor!

"Som v kontakte s Líbyjčanmi a verte mi, boli šťastní, že Západ konečne zasiahol. Vieme, že tisícky ľudí už bolo zabitých. Kaddáfí popiera, že by niekto protestoval, žeby niekto bol pri jeho akciách voči rebelom z civilistov zabitý," napísal pre BBC Ahmed, Líbyjčan z Británie.

"Neviete si predstaviť, akí jednotní sú Líbyjčania. Keby sa teraz konali slobodné voľby, zaručujem vám, že 99,9 percent ľudí by hlasovalo za odstúpenie Muammara Kaddáfího," napísal Líbyjčan Khaled.

"Západ nechce nič iné než našu ropu," ozval sa hlas z Tripolisu. "Kto má právo napadnúť Líbyu?! Nesúhlasím s diktatúrou Kaddáfího, ale jediné, čo robí, je, že zachraňuje svoju moc, svoju vládu. Ak by Británia alebo Amerika boli napadnuté rebelmi, istotne by útok opätovali tak, ako robí Kaddáfí. Prestaňme sa miešať do cudzích vecí," tvrdí pre BBC Jonathan z Anglicka.

"Prečo Kaddáfí zabíja rebelov, pokiaľ predstavujú v krajine opozíciu? Líbyu predsa nevlastní. Jeho sila je založená na monopole násilia a nie legitímnej verejnej podpore," povedal pre Reuters Josh z Ameriky.

"Neviete si predstaviť, ako sa nám uľavilo, že svet konečne rozpoznal šialeného muža, ktorý tu vládne. Žijeme tu so strachom celých 42 rokov. Odišiel som z Tripolisu v momente, keď nepokoje začali. On neskončí, nevzdá sa, neodíde. Predtým, než to urobí, tak zabije každého. Prosil som arabskú ligu, aby prišla a zasiahla, ale tak nespravila. Kaddáfí zabil v priebehu mesiaca 8000 ľudí. Sám seba nazýva "kráľ kráľov"," napísal Líbyjčan Elagori z Líbye.

Pre BBC sa k situácii vyjadroval tiež Nicholas Burns, bývalý americký zástupca ministra zahraničných vecí. "Myslím si, že koalícia postupuje veľmi dobre, za posledných 48 hodín sa im toho dosť podarilo a zamiešali karty v Líbyi, aby odklonili absolútne víťazstvo Muammara Kaddáfího. Ten je teraz aj politicky aj vojensky v defenzíve. Ale jedným z rizík, ktoré na seba koalícia zobrala, je, že nemajú žiadnu dohodu o tom, čo je cieľom ich misie. Snažia sa chrániť civilistov? Alebo zvrhnúť Kaddáfího? Zasiahli do občianskej vojny na strane jedného z protagonistov. Mali by si ihneď ujasniť, o čo sa vlastne snažia....

ISIFA

ISIFA

ISIFA

ISIFA

ISIFA

SITA/AP/Anja Niedringhaus

Súvisiace články

Najčítanejšie správy