Jasno
20°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Spojenci v Kaddáfího pätách: Vojna naberá na obrátkach
Zdielať na

Spojenci v Kaddáfího pätách: Vojna naberá na obrátkach

Líbya zažila jednu z najťažších nocí. Hlavným mestom Tripolis a baštou povstalcov mestom Benghází sa ozývalo množstvo výbuchov. Do útokov koaličných vojsk sa zapojili už aj Briti, Francúzi aj Dáni. Arzenál koalície sa každý deň rozrastá. Útoky smerujú na vládne ciele a najmä na zásobovanie.

AKTUALITA: Americké stíhačky práve vzlietli z americkej základne.

Líbyjská armáda v nedeľu nadránom spustila paľbu na lietadlo zhadzujúce bomby na južné predmestie Tripolisu, kde má Kaddáfí svoje opevnené sídlo. Podľa spravodajcu tlačovej agentúry AFP sa v okolí strategickej vojenskej základne Báb al-Azízíja ozývali výbuchy, pričom zatiaľ nie je jasné, aké ciele sa podarilo zasiahnuť.

Hovorca britskej armády John Lorimer medzitým informoval, že do vojenskej operácie v Líbyi sa prvýkrát zapojili aj stíhačky vzdušných síl Spojeného kráľovstva, ktoré v rámci nej vypálili viacero riadených striel typu Storm Shadow. Prvé štyri nálety na vojenské objekty v severoafrickej krajine v sobotu uskutočnilo francúzske letectvo.

Americké a britské námorné sily vypálili viac ako 110 riadených striel Tomahawk, ktorých terčmi boli zariadenia líbyjskej protivzdušnej obrany.

Líbyjské armádne velenie tvrdí, že vojenský zákrok západných veľmocí si doteraz vyžiadal 48 mŕtvych a 150 zranených. Iné zdroje hovoria o 64 obetiach. Väčšinu obetí majú podľa armády tvoriť deti, žena a starší ľudia. Zverejnenú správu, ktorá neobsahovala žiadne ďalšie podrobnosti, však nie je možné nezávisle overiť. Vláda v Tripolise predtým vyhlásila, že sobotňajšie útoky vo viacerých častiach krajiny po sebe zanechali "civilné obete a škody na civilnej infraštruktúre vrátane ciest, nemocníc a letísk".

Generálny tajomník Pan Ki-mun počas sobotňajšieho summitu venovaného kríze v Líbyi prezradil, že hrozbu vojenskej intervencie sa na poslednú chvíľu snažil odvrátiť tamojší premiér al-Baghdádí Alí al-Mahmúdí, ktorý mu počas predošlej noci zatelefonoval a žiadal ho, aby proti plánu zakročil. Podľa nemenovaného hovorcu OSN líbyjský premiér Pana taktiež vyzýval, aby do krajiny vyslal pozorovateľov a presvedčil sa tak, že Tripolis štvrtkovú rezolúciu neporušuje. Šéf OSN však neskôr pred novinármi vyhlásil, že stratil dôveru v schopnosť líbyjského vedenia "hovoriť pravdu".

ISIFA

ISIFA

ISIFA

SITA/AP/Anja Niedringhaus

REUTERS

ISIFA

ISIFA

Líbya nepokoje, povstanie

REUTERS

Líbya nepokoje, povstanie

REUTERS

Líbya nepokoje, povstanie

REUTERS

Líbya nepokoje, povstanie

REUTERS

Vojna v Líbyi

REUTERS

Vojna v Líbyi

REUTERS

Vojna v Líbyi

REUTERS

Britské lietadlo RAF AWAC

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy