Zatiahnuté
15°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Vojna v Líbyi: Francúzsky prezident vyhlásil vojenskú intervenciu Západu
Zdielať na

Vojna v Líbyi: Francúzsky prezident vyhlásil vojenskú intervenciu Západu

Aj napriek tomu, že v piatok pozastavil líbyjský vodca Muammar Kaddáfi vojenské operácie v krajine kvôli plánovanej akcii Spojeneckých vojsk, už v piatok v noci bolo počuť z mesta Bengází paľbu. Francúzsky prezident Nikolas Sarkozy vyhlásil vojenskú intervenciu Západu v krajine.

AKTUÁLNE: Nad územím Líbye sa nachádzajú francúzske stíhačky Rafale. Podľa zdroja z prostredia francúzskeho letectva ide o prieskumné lety. Stroje zatiaľ neútočia. Spolu s britskými by však mali viesť prvý úder na Kaddáfího jednotky. K aktuálnej situácii sa vyjadrili aj ďalší svetoví štátnici. Podľa britského premiéra Davida Camerona Kaddáfí jednoznačne porušil prímerie. Akcia Západu má zabrániť ďalším civilným obetiam.

Hovorca líbyjskej vlády Ibrahim Musa odsúdil na tlačovej konferencii snahy Západu intervenovať a miešať sa do záležitostí Líbye. "Je to naša krajina. Nikdy by sme nevypálili ani jedinú strelu na našich ľudí. Príďte a presvedčte sa, že to je pravda." Vláda sa podľa správ BBC len bránila v Bengází pred teroristami al-Káidy, ktorá na nich vypálila prvá. Prokaddáfího vojaci vstúpili podľa Al-Jazeery do mesta na tankoch, cesta východne od mesta je vraj zaplnená autami s vystrašenými unikajúcimi rodinami, ktorí sa snažia prekročiť egyptskú hranicu.

Nikto z civilistov nezomrel. Všetci mŕtvi patria len k vojenským jednotkám. To tvrdil hovorca líbyjskej vlády na tlačovej konferencii. Ľudia však na to reagovali takto: "Neverte vlastným očiam, neverte vlastným ušiam, verte len tomu, čo vám povieme. To je posolstvo líbyjského režimu." Tak popísal režim korešpondent AFP v Bengází, druhom najväčšom meste Líbye, ktoré je pod kontrolou povstalcov.

V meste sú prerušené všetky telefónne linky. A podľa najnovších správ BBC a CNN sa z mesta aj v sobotu ráno ozýva streľba, vojenské lietadlo na videu si vraj najnovšie zostrelili "omylom" samotní povstalci. Do mesta vstúpili Kaddáfiho vojaci na tankoch. Podľa BBC korešpondenta vidno čierny dym a počuť ďalšie explózie.

Lýbia, nepokoje, odstúpenie, Muammar Kaddáfí

tasr

Lýbia, nepokoje, odstúpenie, Muammar Kaddáfí

isifa

ISIFA

ISIFA

SITA/AP/Anja Niedringhaus

Súvisiace články

Najčítanejšie správy