Zatiahnuté, dažďové prehánky
14°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Prímerie v Líbyi? K Bengází postupujú Kaddáfího sily
Zdielať na
Zahraničie

Prímerie v Líbyi? K Bengází postupujú Kaddáfího sily

Líbyjský vodca Muammar Kaddáfi pozastavil všetky vojenské operácie v krajine. Reagoval tak na plánovanú akciu Spojeneckých vojsk, ktoré sa chystajú na letecký zásah. Ten sa má podľa Francúzska začať do niekoľkých hodín. V piatok večer sa však z mesta Bengází ozvala letecká streľba...

AKTUÁLNE: Najnovšie sa z líbyjského mesta Bengází ozvala v piatok večer silná explózia. Po nej nasledovala letecká streľba. Informoval o tom korešpondent AFP v Bengází, ktoré je pod kontrolou povstalcov. Príčina nie je známa. V meste sú prerušené všetky telefónne linky.

Líbyjská vláda vyhlásila v piatok okamžité prímerie s cieľom "ochrániť civilistov" v súlade s rezolúciou Bezpečnostnej rady OSN. S odvolaním sa na líbyjského šéfa diplomacie o tom informovala BBC.

Líbya zareagovala na rezolúciu OSN o zriadení bezletovej zóny uzavretím svojho vzdušného priestoru. Nemenovaná predstaviteľka európskej organizácie pre riadenie leteckej premávky už vyjadrila predpoklad, že uzavretie líbyjského priestoru môže súvisieť s nešpecifikovanými rozhodnutiami Severoatlantickej aliancie.

Podľa povstalcov Kaddáfi zavádza. "Kaddáfí nehovorí ani štipku pravdy... Celý svet vie, že Muammar Kaddáfí je klamár. On aj jeho synovia, jeho rodina, všetci sú klamári," vyhlásil veliteľ povstalcov Chalifa Heftir v súvislosti s vyhlásením diktátora o prímerí. Líbyjskí aktivisti zároveň verejnosť varujú. Podľa nich totiž posolstvo líbyjského režimu hovorí za všetko: "Neverte vlastným očiam, neverte vlastným ušiam. Verte len tomu, čo vám povieme."

"Lídri sa dohodli na tom, že Líbya musí okamžite splniť všetky body rezolúcie a že násilie proti civilistom v Líbyi sa musí zastaviť," potvrdil Biely dom v oficiálnom stanovisku obsah rozhovoru medzi Obamom, francúzskym prezidentom Nicolasom Sarkozym a britským premiérom Davidom Cameronom. Hovorca líbyjskej vlády však trval na piatkovej tlačovej konferencii na tom, že žiadny civilista nezomrel. Zomreli len členovia vojenských jednotiek. Opak tvrdili lekári, ktorí hovorili o 38 mŕtvych počas piatkových udalostí.

Zatiaľ nie je jasné, akú formu má mať plánovaný vojenský zásah. Francúzsko však prisľúbilo, že v žiadnom prípade nebude mať charakter vojenskej okupácie. Veľká Británia pritom už avizovala, že do oblasti posiela bojové stíhačky Tornado a Typhoon.

Vo štvrtok schválená rezolúcia Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov umožňuje použitie "všetkých potrebných opatrení" na zastavenie ofenzívy proti líbyjským povstalcom a ochranu tamojších civilistov.

Schválená rezolúcia poskytuje základ pre vyhlásenie bezletovej zóny nad územím Líbye ako aj pre letecké zásahy proti silám tamojšieho vodcu Muammara Kaddáfího. Tie by sa podľa diplomatických zdrojov mohli začať už v najbližších hodinách. Rezolúcia však nepredpokladá vyslanie pozemných vojsk do krajiny.

Bezpečnostná rada zdôrazňuje nevyhnutnosť medzinárodnej ochrany civilistov v oblasti východného mesta Bengází, ktoré je v rukách povstalcov, no ku ktorému sa blížia jednotky lojálne prezidentovi Muammarovi Kaddáfímu.

Kaddáfí vo štvrtok večer oznámil, že jeho sily zaútočia na Bengází ešte túto noc. "Jednotky ušetria každého, kto zloží zbrane a vzdá sa. Pripravte sa, dnes v noci prídeme. Vyženieme zradcov z Bengází," vyhlásil.

Líbya už varovala, že prípadná zahraničná vojenská intervencia by ohrozila všetku leteckú aj námornú dopravu v oblasti Stredozemného mora. "Akákoľvek vojenská operácia proti Líbyi vystaví leteckú a námornú dopravu v Stredomorí ohrozeniu," povedal hovorca líbyjského ministerstva obrany. Dodal, že cieľom bude všetka civilná aj vojenská doprava.

Stíhacie lietadlo Tornado GR4 patriace Royal Air Force

SITA

Lýbia, nepokoje, odstúpenie, Muammar Kaddáfí

sita

Muammar Kaddáfi

SITA

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy