Zatiahnuté
15°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Líbyjská vojna: Kaddáfí zbrojí proti spojencom
Zdielať na

Líbyjská vojna: Kaddáfí zbrojí proti spojencom

Zdroj: ISIFA

Francúzsky prezident Nikolas Sarkozy vyhlásil vojenskú intervenciu Západu v krajine. Lietadlá už bránia Bengází pred útokmi. Vojenskú akciu Spojencov v Líbyi podporuje Veľká Británia, USA, Kanada, Taliansko a najnovšie aj Španielsko a niektoré arabské štáty. Zastaví sa v momente, ako Kaddáfí prestane útočiť na povstalcov.

AKTUÁLNE: Muammar Kaddáfí vystúpil v líbyjskej štátnej televízii. Vyzval Afričanov, Arabov, Ázijčanov a obyvateľov Latinskej Ameriky, aby sa postavili v boji proti nepriateľom za líbyjský ľud. Vyzval Líbyjčanov, aby sa začali ozbrojovať a zároveň sľúbil vyzbrojiť ich zbraňami všetkého druhu! Lietadlá prisľúbili aj SPojené arabské emiráty a Katar.

Nad územím Líbye sa už nachádza asi 20 francúzskych stíhačiek, pôvodne mali len monitorovať situáciu a neútočiť. Posledné správy hovoria o obrane mesta Bengází a jeho obyvateľov pred Kaddáfího vojakmi, francúzskym letcom sa podarilo zničiť prvý cieľ. K brehom krajiny už smeruje aj francúzska lietadlová loď. "Zaistíme naplnenie rezolúcie OSN o Líbyi všetkými prostriedkami," vyhlásil francúzsky prezident Nicolas Sarkozy.

Podľa kanadského premiéra Stephena Harpera sprevádza letecký úder v Líbyi aj operácia na mori. Jednou z nich je námorná blokáda.

Slovensko zatiaľ podľa rozhodnutia premiérky Ivety Radičovej nebude na operáciu v severoafrickej krajine poskytovať ani vojenské prostriedky či sily, mandát dala ministrovi obrany len na "humanitárnu pomoc".

Kvôli vojenskému zásahu sa zišli v Elyzejskom paláci v Paríži francúzsky prezident Nicolas Sarkozy, britský premiér David Cameron, šéfka americkej diplomacie Hillary Clintonová a predstavitelia niektorých arabských štátov. Podľa Camerona Kaddáfí jednoznačne porušil prímerie, preto je potrebné "zabrániť ďalším civilným obetiam". "Amerika je pripravená okamžite ukončiť násilie v Líbyi," vyjadril sa americký prezident Barack Obama.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy