Zatiahnuté
14°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
721. deň na Ukrajine: ​Ruskú výsadkovú loď zasiahli ukrajinské drony
Zdielať na

721. deň na Ukrajine: ​Ruskú výsadkovú loď zasiahli ukrajinské drony

Zdroj: TASR

KYJEV / ​Ukrajinské drony zasiahli ruskú loď v Čiernom mori, plavidlo sa potopilo. Novovymenovaný hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Olexandr Syrskyj po návšteve východnej Ukrajiny uviedol, že situácia na frontovej línii je nestabilná. ​Putin podpísal zákon o konfiškácii majetku - týka sa aj kritikov vojny. Pri ruskom ostreľovaní mesta Selydove na východe Ukrajiny zahynuli traja ľudia. Kremeľ v stredu v súvislosti s možnou výmenou väzňov so Spojenými štátmi zopakoval, že takéto prípady sa dajú riešiť len "v tichosti". Stav rokovaní teda Moskva nebude komentovať.

​Ukrajinské drony zasiahli ruskú loď v Čiernom mori, plavidlo sa potopilo

Generálny štáb ukrajinskej armády v stredu 14. februára oficiálne potvrdil útok na veľkú ruskú výsadkovú loď Cezar Kunikov v Čiernom mori, ku ktorému došlo v stredu ráno. Velenie ukrajinskej armády o tom informovalo vo vyhlásení, z ktorého citovala britská stanica BBC. Loď sa v čase útoku nachádzala v ukrajinských teritoriálnych vodách pri meste Alupka na Ruskom anektovanom Krymskom polostrove. Pri útoku bola zničená, píše sa vo vyhlásení. Ruské ministerstvo obrany sa k správe ukrajinských médií zatiaľ tiež nevyjadrilo. V stredu ráno len informovalo, že v noci na stredu bolo nad Čiernym morom "zachytených" šesť dronov.

Kanál Krymskij Veter na platforme Telegram v stredu ráno zverejnil správy o niekoľkých výbuchoch v oblasti Čierneho mora. Následne informoval, že "podľa nepotvrdených správ bola napadnutá ruská loď". Potom kanál písal o vrtuľníkoch krúžiacich nad morom. BBC dodala, že v čase vojny nie je schopná overiť pravdivosť vyhlásení predstaviteľov bojujúcich strán. Podľa britskej stanice BBC ako prvé o útoku na ruskú loď informovali zdroje ukrajinských médií Suspiľne a Ukrajinská pravda. Citované zdroje dodali, že loď sa potopila.

​Syrskyj: Situácia na východe Ukrajiny je zložitá a napätá

Novovymenovaný hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Olexandr Syrskyj po návšteve východnej Ukrajiny uviedol, že situácia na frontovej línii je nestabilná. V stredu o tom informovala agentúra AFP. "Operačné prostredie je mimoriadne zložité a napäté. Ruskí okupanti naďalej zvyšujú svoje úsilie a majú početnú prevahu v personáli," uviedol Syrskyj vo vyhlásení na sociálnych sieťach. Podľa neho ruskej armáde nezáleží na stratách a naďalej uplatňuje taktiku "mäsových útokov". Ukrajinci takto označujú taktiku ruskej armády, keď veliteľ stanoví ako cieľ dobyť nejaké územie bez ohľadu na straty na životoch. Syrskyj spolu s ministrom obrany Rustemom Umerovom v stredu absolvovali pracovnú návštevu vojenských jednotiek a divízií, ktoré držia obranu v okolí miest Avdijivka a Kupiansk.

Podľa Syrského ukrajinskí vojaci v oblasti Avdijivky za posledných 24 hodín odrazili 29 útokov ruských jednotiek. Ruská armáda aktívne využíva aj letectvo a útočí navádzanými leteckými bombami, dodal ukrajinský generál v statuse na sociálnej sieti Telegram. Doplnil pritom, že Ukrajina prijíma všetky možné opatrenia, aby minimalizovala straty a zachovala životy svojich vojakov.

Umerov a Syrskyj si počas pracovnej návštevy vypočuli hlásenia veliteľov brigád, taktických skupín a skupín, ktoré vedú obranné akcie. Analyzovali dostupné zdroje a potreby ukrajinských jednotiek. Následne bolo prijatých niekoľko rozhodnutí zameraných na posilnenie bojových schopností ukrajinských jednotiek a zabránenie nepriateľským akciám. "Robíme všetko pre to, aby sme zabránili nepriateľovi v postupe do hĺbky nášho územia a udržali obsadené pozície. Napriek zložitej situácii ukrajinské obranné sily spôsobujú nepriateľovi značné straty," konštatoval Syrskyj.

Putin podpísal zákon o konfiškácii majetku - týka sa aj kritikov vojny

Šéf Kremľa Vladimir Putin podpísal zákon o konfiškácii majetku osôb odsúdených za vyjadrenia proti vojne rozpútanej Ruskom na Ukrajine. Ako vo svojej správe v stredu pripomenula agentúra AFP, Moskva po invázii svojej armády na Ukrajinu vo februári 2022 de facto zakázala kritiku svojej ofenzívy vo verejnom priestore a tvrdo trestá tých, ktorí sa proti vojne verejne postavia, pričom prijala celý rad prísnych zákonov.

Putinom podpísaný zákon teraz umožňuje úradom, aby osobám odsúdeným za kritiku tzv. špeciálnej vojenskej operácie - ako sa v Rusku musí označovať vojna na Ukrajine - zhabali peniaze, majetok, aktíva či cennosti. Nový zákon potenciálne cieli aj na kritikov Putinovej politiky, ktorí utiekli do exilu, ale časť majetku im zostala v Rusku.

Putin podpísal zákon tohto znenia dva týždne po tom, ako ho schválila dolná komora ruského parlamentu, Štátna duma. Jej predseda Viačeslav Volodin v januári v rámci svojho vystúpenia pred poslancami vyhlásil, že tento zákon je namierený proti "darebákom a zradcom, tým, ktorí dnes pľujú na chrbty našich vojakov, (je namierený proti tým) ktorí zradili svoju vlasť". V rovnakom duchu sa predtým vyjadril aj poslanec Liberálnodemokratickej strany Ruska (LDPR) Andrej Lugovoj, keď vyhlásil: "Každý, kto sa pokúsi škodiť vlasti, príde o všetko a zdochne tam, niekde za hranicami ako posledný prašivý pes".

Ruský trestný zákonník pritom stanovuje, že skonfiškovať možno len majetok získaný v dôsledku trestného činu alebo použitý na jeho spáchanie.
Aj politickí analytici upozorňujú, že ekonomický prínos takéhoto zákona bude minimálny. Považujú ho len za pomstu kritikom politiky Kremľa a vojny na Ukrajine. Zákon bol už zverejnený aj v oficiálnom vestníku, čím nadobudol platnosť. Stalo sa tak krátko pred druhým výročím ofenzívy na Ukrajine a mesiac pred prezidentskými voľbami v Rusku, v ktorých je Putin opäť jednoznačným favoritom.

​Pri ruskom ostreľovaní mesta Selydove na východe Ukrajiny zahynuli traja ľudia

Dvaja dospelí a jedno dieťa prišli o život, keď ruská armáda v noci na stredu pri ostreľovaní ukrajinského územia zasiahla bytový dom a nemocnicu v meste Selydove. S odvolaním sa na miestne úrady o tom v stredu informovala agentúra DPA citovaná agentúrou TASR. Úrady hlásia aj 12 zranených, medzi ktorými sú štyri deti.

Mesto Selydove sa nachádza neďaleko Ruskom okupovaného mesta Doneck na východe Ukrajiny a približne 20 kilometrov západne od frontovej línie. Podľa gubernátora Doneckej oblasti Vadyma Filaškina sa prvý úder na Selydove uskutočnil okolo 23.30 h miestneho času, druhý okolo 01.00 h. Z poškodenej nemocnice bolo do neďalekých miest Pokrovsk a Myrnohrad evakuovaných približne 100 pacientov, dodal Filaškin na Telegrame. Nateraz nie je známe, akým typom rakiet ruská armáda útočila.

Selydove, ktoré malo pred vojnou približne 21.000 obyvateľov, sa nachádza v metropolitnej oblasti mesta Doneck, ktoré je od roku 2014 okupované Ruskom.
Masívnemu ostreľovaniu ruskou armádou čelilo v noci na stredu aj juhoukrajinské mesto Cherson, informovala britská stanica BBC s odvolaním sa na internetový status predsedu mestskej vojenskej a civilnej samosprávy Romana Mročka.

Kremeľ: O výmene väzňov s USA je potrebné rokovať v tichosti

Kremeľ v stredu v súvislosti s možnou výmenou väzňov so Spojenými štátmi zopakoval, že takéto prípady sa dajú riešiť len "v tichosti". Stav rokovaní teda Moskva nebude komentovať. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters. Spojené štáty sa snažia zaistiť prepustenie bývalého príslušníka americkej námornej pechoty Paula Whelana a novinára Evana Gershkovicha, ktorí sú väznení v Rusku za špionáž, čo obaja odmietajú. "Chcem pripomenúť slová prezidenta (Vladimira) Putina v jeho nedávnom rozhovore, že tieto záležitosti milujú ticho a môžu sa riešiť len v tichosti," odpovedal kremeľský hovorca Dmitrij Peskov na otázku o rokovaniach o možnej výmene.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy