Skoro jasno
22°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Čaputová sa neplánuje v najbližšom čase zaoberať Gašparovou nomináciou
Zdielať na

Čaputová sa neplánuje v najbližšom čase zaoberať Gašparovou nomináciou

BRATISLAVA / Novým riaditeľom SIS sa má stať štátny tajomník ministerstva spravodlivosti Pavol Gašpar, syn bývalého policajného riaditeľa Tibora Gašpara. Vláda to odhlasovala na stredajšom rokovaní. Riaditeľa informačnej služby menuje prezidentka Zuzana Čaputová.

Predseda vlády Slovenskej republiky Robert Fico predložil na rokovanie vlády Slovenskej republiky návrh na vymenovanie riaditeľa Slovenskej informačnej služby. Stal sa ním Pavol Gašpar, ktorý doteraz vo vláde pôsobil, ako štátny tajomník rezortu spravodlivosti. 

Zmena vo vedení SIS nie je prioritná

Zmena vo vedení Slovenskej informačnej služby nie je nateraz taká prioritná, aby sa ňou musela prezidentka Zuzana Čaputová v najbližšom čase zaoberať, informoval hovorca prezidentky Martin Strižinec.

"Akákoľvek personálna nominácia na takú kľúčovú pozíciu by podľa prezidentky nemala ohroziť pozíciu SIS ani výmenu informácií so zahraničnými partnerskými spravodajskými službami," dodal Strižinec.

Návrh premiéra

"Vzhľadom na skutočnosť, že funkcia riaditeľa Slovenskej informačnej služby je v súčasnosti stále neobsadená, vláde sa predkladá návrh na vymenovanie Pavla Gašpara do funkcie riaditeľa Slovenskej informačnej služby. V nadväznosti na to sa navrhuje poveriť predsedu vlády, aby predložil tento návrh prezidentke Slovenskej republiky," uvádza sa vo schválenom dokumente. 

Vláda uvádza, že predložený návrh na vymenovanie riaditeľa nemá negatívny vplyv na rozpočet verejnej správy, vplyvy na podnikateľské prostredie, sociálne vplyvy, vplyvy na životné prostredie, na informatizáciu spoločnosti, ani vplyvy na služby verejnej správy pre občana a ani vplyvy na manželstvo, rodičovstvo a rodinu.

Známy z chaty

Kým Gašpar mladší, syn bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara, bol dosiaľ najmenej známym účastníkom stretnutí na chate, jeho poznateľnosť sa zvýšila po tom, čo sa stal štátnym tajomníkom. Ako šéfa SIS ho bude registrovať ešte viac ľudí. 

Pavol Gašpar bol v minulosti obvinený NAKA, ale následne bolo toto obvinenie zrušené. Malo ísť o krivú výpoveď. Je advokátom obvinených v prípade Očistec a zároveň aj Norberta Bödöra. Na odposluchoch z poľovníckej chaty hovoril, že Kaliňákovi chce vraziť vidličku do čela. 

"Sa tu roztopíme z neho, ko...ta, sku...ho, špinavého, cigánskeho ... Tu bude vyprávať, že kto rodina. Ko...t, by som mu pichol tú vidličku do čela," hovoril Gašpar na nahrávke z chaty v Čifároch. 

Nominácia rezonuje aj v parlamente

Nominácia súčasného štátneho tajomníka ministerstva spravodlivosti Pavla Gašpara za šéfa SIS je ďalšou z pochybných nominácií súčasnej vlády. Uviedol to predseda KDH Milan Majerský v reakcii na návrh vlády. "Z jeho životopisu nevieme povedať, či má vôbec nejaké skúsenosti so spravodajskými službami. Pochybujeme, že bude akceptovaný medzinárodnou spravodajskou komunitou, v ktorej má SIS už dnes veľmi pokrivený kredit," poznamenal líder KDH. 

Mafia chce ovládnuť SIS, tvrdia Matovičovci

Igor Matovič zdôraznil, že "v mafiánskom štáte sa nedá nič iné čakať". Pripomenul aj to, ako sa na nahrávke Pavol Gašpar vyhrážal Danielovi Lipšicovi. "Tu je priamo kandidát, ktorého vláda organizovaného zločinu navrhla, ako kandidáta na šéfa zajnej služby," povedal počas brífingu. 

Matovič dodal aj to, že a Pavla Gašpara za šéfa SIS nevymenuje Zuzana Čaputová, urobí tak Peter Pellegrini, ktorí "ako poslušný sluha mafie" ten papier podpíše. 

Koaličníci sú spokojní

Koaliční poslanci Národnej rady (NR) SR Dušan Jarjabek (Smer-SD), Ján Blcháč a Samuel Migaľ (obaja Hlas-SD) nevidia problém v nominácii aktuálneho štátneho tajomníka rezortu spravodlivosti Pavla Gašpara na riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS). "To je tematika, ktorá sa riešila na vláde, ja ju nemám prečo neakceptovať," skonštatoval Jarjabek s tým, že nominácia ho neprekvapila.

Pre Migaľa bol návrh na vymenovanie Gašpara mladšieho novinkou. "Musím zistiť, aké sú dôvody. Pokiaľ je to nominácia nášho koaličného partnera, ja asi namietať nebudem. Som presvedčený o tom, že šéf spravodajskej služby by mal byť človek, ktorý je blízky premiérovi," uviedol s tým, že v minulom volebnom období to tak nebolo. Blcháč považuje nomináciu na riaditeľa SIS za vec vlády. "Šéf SIS je pravá ruka premiéra," podotkol.

Kolíková je zásadne proti

Exministerka spravodlivosti a predsedníčka výboru na kontrolu SIS je presvedčená, že Pavol Gašpar nemôže byť na čele SIS. Myslí si, že Gašpar nespĺňa odborné kritériá, navyše, je pomstychtivým človekom a vo funkcii bude len predĺženou rukou premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Podľa Kolíkovej sú dôvody na jeho nevymenovanie "jednoznačné".

"Toto menovanie jednoznačne ukazuje, že táto vláda aj premiér Fico absolútne rezignovali na čo i len zdanie, že im nejde o pomstu. Predsa vybrať si za šéfa SIS syna obžalovaného poslanca, ktorý pomstu vyhlásil na poľovníckej chate, je samo o sebe diskvalifikujúce," povedala Kolíková novinárom.

"Takáto osoba nemôže byť na čele SIS, ktorá má v rukách všetky nástroje pre ochranu a bezpečnosť na SR. Nemôže tam byť pomstychtivý človek," dodala. Poslankyňa upozornila aj na konflikt záujmov poslanca Národnej rady (NR) SR Tibora Gašpara (Smer-SD), ktorý je otcom Pavla Gašpara.

"Je tu samotný konflikt záujmov jeho otca, ktorý ho má kontrolovať ako člen výboru na kontrolu SIS. Neviem, ako bude otec kontrolovať svojho syna. Dalo by sa to vyriešiť odvolaním a zvolením nového člena, ale už to samo ukazuje, že niečo tu asi nie je v poriadku," povedala. Slovensko podľa nej začína byť izolované v spolupráci medzi tajnými službami. "A môžeme očakávať, že toto bude toho bodka," uzavrela.

Fico si našiel svojho Lexu

Na nomináciu Pavla Gašpara sa kriticky vyjadril aj bývalý minister obrany Jaroslav Naď, podľa ktorého ide o tú najhoršiu nomináciou, akú sme zatiaľ za vlády Roberta Fica mali možnosť vidieť: "Gašpar je katastrofálna nominácia na pozíciu riaditeľa SIS." Fico si podľa bývalého ministra obrany našiel svojho Lexu.

Naď sa obáva toho, že naši partneri zo zahraničia s nami prestanú zdieľať informácie a stali by sme sa tak nedôveryhodným partnerom. "Dostal som niekoľko reakcií od mojich bývalých kolegov ministrov obrany v rámci krajín EÚ. Pýtajú sa ma, či si robí vláda Roberta Fica srandu s touto nomináciu," dodal Naď. Líder Demokratov sa najviac obáva zneužívania moci zo strany SIS v prospech vlády Roberta Fica.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy