Oblačno
14°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Vo funkcii hlavného hygienika Jána Mikasa nahradí Tatiana Červeňová
Zdielať na

Vo funkcii hlavného hygienika Jána Mikasa nahradí Tatiana Červeňová

BRATISLAVA / Na úrade hlavného hygienika dôjde od štvrtka (15. 2.) k zmene. Jána Mikasa nahradí dlhoročná hygienička Tatiana Červeňová z Martina. Mikas odchádza z úradu verejného zdravotníctva po ôsmich rokoch. Nastupoval za vlády Roberta Fica a počas nej aj odchádza. V stredu sa stihli stretnúť obaja hygienici spolu s ministerkou, podľa ktorej je dôležité tomuto úradu prinavrátiť kredit.

Tatiana Červeňová je mestskou poslankyňou v Martine a tiež krajskou v žilinskej župe. V oboch prípadoch získala mandát s podporou Hlasu. Aktuálne od nej ministerka zdravotníctva očakáva modernizáciu úradu verejného zdravotníctva a tiež že do neho prinesie nový impulz.

"Je to nielen odborník vysokokvalifikovaný na výkon tejto funkcie, ale aj osoba s veľkými manažérskymi skúsenosťami. Takže verím, že chod úradu nadobudne znova tú kredibilitu, ktorú možno počas ťažkých rokov pandémie stratil. Respektíve, že sa obnoví dôvera tejto inštitúcie, ktorá je často spochybňovaná," povedala ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková. "Do pozície hlavnej hygieničky prichádzam s cieľom prinavrátiť dôveru v úrad, ako aj súčinnosť pri vyšetrovaní manažmentu pandémie v SR," vyhlásila Červeňová.

Podotkla, že rezort sa výmenou vo funkcii zaoberal dlhšie. To, že na odchod Mikasa vyzvala koaličná strana SNS, považuje Dolinková za zhodu náhod. "Vzhľadom na to, že na Slovensku je iba pár kvalifikovaných odborníkov v oblasti verejného zdravotníctva, výber nového hlavného hygienika nebol jednoduchý. O tom, že ide skutočne o profesionálnu výmenu, svedčí aj fakt, že sám doterajší hlavný hygienik Mikas ocenil kvalifikačné znalosti a prax svojej nástupníčky," dodala.

Mikas berie rozhodnutie o svojom odvolaní na vedomie, Červeňovej drží palce

Ján Mikas berie na vedomie rozhodnutie o svojom odvolaní z funkcie hlavného hygienika SR. Jeho nástupkyňa Tatiana Červeňová podľa neho má odborné kvality a drží jej palce. Pre TASR to uviedli z odboru komunikácie Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. "Ministerke Zuzane Dolinkovej ďakujem za doterajšiu spoluprácu a jej rozhodnutie beriem na vedomie. Pani doktorka Tatiana Červeňová má odborné kvality a dlhé roky pôsobí vo verejnom zdravotníctve. Držím jej palce," uviedol Mikas v stanovisku.

​Mikas vo funkcii pôsobil od roku 2016. Hlavný hygienik zodpovedá za činnosť Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky, ktorý je rozpočtovou organizáciou Ministerstva zdravotníctva SR.

Odvolanie hlavného hygienika Jána Mikasa skončí potvrdil v utorok Peter Pellegrini pre portál Plus Jeden Deň. Jeho odvolanie požadovala koaličná SNS, podľa ktorej je doterajší hlavný hygienik zodpovedný za nezvládnutie pandémie koronavírusu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy