Jasno
19°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Prezidentke bola doručená novela Trestného zákona. Fico ju po 6 dňoch podpísal
Zdielať na

Prezidentke bola doručená novela Trestného zákona. Fico ju po 6 dňoch podpísal

BRATISLAVA / Po šiestich dňoch od schválenia novely Trestného zákona ju premiér Robert Fico podpísal. Následne bola doručená prezidentke SR Zuzane Čaputovej. Informoval o tom jej hovorca Martin Strižiniec.

"Prezidentka Zuzana Čaputová oznámi svoj ďalší postup do konca týždňa," uviedol Strižinec.

Novelu Trestného zákona z dielne rezortu spravodlivosti schválili poslanci Národnej rady SR minulý týždeň. Legislatíva počíta so zrušením Úradu špeciálnej prokuratúry. Má takisto dôjsť k viacerým zmenám pri trestných sadzbách, hraniciach škôd pri majetkovej trestnej činnosti aj k úprave premlčacích lehôt. Parlament o novele rokoval v skrátenom legislatívnom konaní.

Premiér poslal prezidentke list

Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) v stredu (14. 2.) podpísal Trestný zákon. Následne ho doručili do Prezidentského paláca. Premiér zároveň poslal prezidentke Zuzane Čaputovej list, v ktorom navrhuje aj úpravu premlčacích lehôt, ich výšku navrhuje aj v závislosti od závažnosti trestného činu a trestných sadzieb, ktoré za skutky hrozia. "Plne rešpektujem vaše ústavné právo vrátiť Národnej rade (NR) SR zákon s pripomienkami do 15 dní od doručenia schváleného zákona. Pokiaľ sa ho rozhodnete využiť, dovoľujem si vám navrhnúť konkrétne legislatívne riešenie dĺžky premlčacej doby pri násilných trestných činoch," uviedol Fico v liste.

Ak prezidentka predloží Trestný zákon spolu s pripomienkami, ktoré navrhol Fico, vláda odporučí poslancom, aby sa s nimi stotožnili pri prípadnom opätovnom hlasovaní o vrátenom zákone. "V prípade, žeby ste sa rozhodli ísť nad rámec navrhovanej pripomienky, vláda SR nájde v blízkej budúcnosti v spolupráci s NR SR iné legislatívne riešenie dĺžky premlčacej doby pri násilných trestných činoch," priblížil premiér. Zároveň podotkol, že dĺžka premlčacej doby pri násilných trestných činoch je pre vládu "výsostne odborná téma a nepredstavuje podstatu schválenej novelizácie Trestného zákona".

Nový trestný zákon by mal začať platiť v polovici marca

Nádejou opozície je teraz prezidentka Zuzana Čaputová. Prezidentka totiž môže zákon vetovať a vrátiť do parlamentu. Ďalšou cestou je ho podpísať a dúfať, že Ústavný súd pozastaví jeho účinnosť, aby nebol platný ani len sekundu. Pritom samotná koalícia priznáva, že novelu trestného zákona chce len niekoľko dní po schválení novelizovať.

Prezidentka sa ocitla pred Sofiinou voľbou

Podľa politológa Jozefa Lenča sa prezidentka ocitla na konci svojho funkčného obdobia v jednej z najkritickejších situácií. "Robert Fico sa rozhodol, že tentokrát nevyužije útoky na jej osobu, aby sa zapáčil vulgárne radikálnemu voličovi, ale rozhodol sa - spôsobom sebe vlastným - zatiahnuť ju do svojich politických hier," uviedol.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy