Zatiahnuté
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Novela trestného zákona by mala začať platiť už čoskoro. Na ťahu je prezidentka
Zdielať na

Novela trestného zákona by mala začať platiť už čoskoro. Na ťahu je prezidentka

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Nový trestný zákon by mal začať platiť v polovici marca. Nádejou opozície je teraz prezidentka Zuzana Čaputová. Prezidentka totiž môže zákon vetovať a vrátiť do parlamentu. Ďalšou cestou je ho podpísať a dúfať, že Ústavný súd pozastaví jeho účinnosť, aby nebol platný ani len sekundu. Pritom samotná koalícia priznáva, že novelu trestného zákona chce len niekoľko dní po schválení novelizovať.

Minister vnútra už avizuje zmeny v tresnom zákone, ktoré sa týkajú života a zdravia ľudí. Či už ide o premlčacie lehoty aj samotné trestné sadzby. A to v čase, keď sa samotný trestný zákon schválený v skrátenom legislatívnom konaní ešte nie je ani účinný. "Viem si predstaviť debatu v koalícii o tom, aby sme vytiahli tie najzávažnejšie trestné činy voči životu a zdraviu. Pritom tam by mohlo byť odstránené premlčanie," uviedol minister vnútra Matúš Šutaj Eštok. 

Emócie vyvolala najmä téma premlčacej lehoty pri znásilnení

Pritom práve pri téme premlčacej lehoty pri znásilnení pred schválením zákona najviac vybuchli emócie. Najmä, keď poslanec Richard Glück reagoval na situáciu. "Tak asi o tom vie. Všimne si to, keď ju niekto znásilní," povedal. "To dokazuje, že vlastne ani nevedeli, čo všetko zmenili. Zistilo sa to vlastne až po tých siahodlhých diskusiách, ktoré viedla opozícia sama so sebou," avizoval poslanec NR SR Juraj Krúpa. 

"Len počas piatich týždňov rokovania o tomto zákone sme prichádzali na veci, ktoré tam sú. Myslím si, že na to prichádzala aj koalícia," zneli slová poslanca za stranu KDH Mariána Čaučíka. "Tesne predtým sme sa dozvedeli, že sú tam nejaké posuny v premlčacích lehotách. Nemali sme úplnú a komplexnú informáciu," doplnil poslanec NR SR Roman Michelko. Podľa slov Márie Kolíkovej koalícia vedela, aké nástrahy sú v celej právnej úprave. "Množstvo trestných konaní končí. Množstvo prípadov, ktoré sa týkajú aj znásilnenie sa končí a takisto aj prípad Daniela Tupého. Vedia, že zákon je zlý, ale napriek tomu chcú, aby bol účinný," vysvetlila. 

"Najprv sme sa pozreli na trestné činy ekonomické. Teraz ideme na trestné činy voči životu a zdraviu. Ideme postupne," reagoval minister vnútra. "Viem si predstaviť, že by sme otvorili vnútrokoaličnú debatu, či to teda neakceptovať. Ak toto verejnosť upokojí. Naozaj nemáme žiadnu motiváciu kryť delikventov," ozrejmil Michelko. "Toto sú situácie, ktoré vznikajú a je to úplne v poriadku," priznal minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč. 

Ako bude postupovať hlava štátu?

Aktuálne sa čaká na to, ako sa v tejto súvislosti rozhodne prezidentka Zuzana Čaputová. Časť opozície jej totiž radí, aby novelu trestného zákona nakoniec podpísala, aby tak získal viac času na rozhodovanie ústavný súd. "Je tu priestor pre veto. Veľmi dobre rozumiem, prečo by bolo dobré, aby ho čo najskôr podpísala. Aby tento zákon nemal šancu byť ani na sekundu účinným," avizovala Kolíková. 

"Ja nerozumiem takejto pointe. Ak sa raz pod nejaký zákon podpíšem, tak s ním asi súhlasím," vyjadril sa Eštok. Hovorca prezidentky Martin Strižinec uviedol, že cieľom prezidentky bude, aby schválená novela nenadobudla svoju účinnosť. "Ústavný súd nikdy nepristúpil k takému kroku, že by odložil účinnosť zákona, ktorý ešte nenadobudol platnosť. To znamená, nebol vyhlásený v zbierke zákonov," povedal František Pažitný. 

Najpodstatnejší je aktuálne Ústavný súd

Inými slovami, aby súd rozhodol v prospech priania opozície a prezidentky, zákon by mal byť platný čo najskôr. Avšak vzhľadom na lehoty môže koalícia bez ohľadu na rozhodnutie Zuzany Čaputovej tento čas naťahovať až k schválenej účinnosti zákona, teda 15. marcu. Bez ohľadu na to, aký postup zvolí prezidentka, najpodstatnejšie bude to ako vec vyhodnotí ústavný súd.

"Od roku 2012 až do roku 2021 mu bolo predložených 73 návrhov na pozastavenie účinnosti. Pričom ústavný súd v 17 prípadoch týmto návrhom vyhovel," uzavrel pedagóg Vincent Bujňák. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy