Polojasno
13°
Bratislava
Pankrác, Pankrác
12.5.2024
700. deň na Ukrajine: Ruskí poslanci schválili návrh zákona na zabavenie majetku za kritiku armády
Zdielať na

700. deň na Ukrajine: Ruskí poslanci schválili návrh zákona na zabavenie majetku za kritiku armády

KYJEV / ​Poslanci schválili návrh zákona na zabavenie majetku za kritiku armády. ​Armáda bude pokračovať v cielení na ruské sily v Belgorodskej oblasti. Ukrajina a SR budú rozvíjať pragmatické vzťahy, vyhlásil Šmyhaľ po stretnutí s Ficom. Scholz vyzval členské štáty EÚ, aby pre Ukrajinu urobili viac. ​Ruské sily po prvýkrát vstúpili do Avdijivky, Ukrajinci ich údajne vytlačili.

​Poslanci schválili návrh zákona na zabavenie majetku za kritiku armády

Ruskí poslanci v stredu 24. januára schválili návrh zákona, ktorý umožňuje skonfiškovať peniaze, majetok a ďalšie cennosti kohokoľvek, koho usvedčia z kritiky ruskej armády. Moskva už krátko po napadnutí Ukrajiny označila kritiku ruskej armády za nezákonnú. Odvtedy v tejto súvislosti zadržala tisíce ľudí. Už teraz hrozí v Rusku za šírenie údajne nepravdivých informácií o armáde až 15 rokov vo väzení. Najnovšie opatrenie schválila dolná komora ruského parlamentu (Štátnej dumy) v prvom čítaní, pričom umožňuje ďalšie zásahy proti akémukoľvek nesúhlasu a môže mať vplyv na Rusov, ktorí utiekli z krajiny, píše AFP.

Predseda dolnej komory Štátnej dumy Viačeslav Volodin v stredu pred poslancami povedal, že súčasný trest "nestačí" na to, aby odradil kritikov armády.
Cieľom je podľa jeho slov "zastaviť tých, ktorí páchajú trestné činy namierené proti bezpečnosti našej krajiny, a ktorí urážajú" ruských občanov, vojakov a dôstojníkov. V súlade s platnými zákonmi sa v Rusku za "nepravdivé" môžu považovať akékoľvek informácie o invázii na Ukrajinu, ktoré nepochádzajú z oficiálnych vládnych zdrojov. Za ich šírenie hrozí trestné stíhanie.

​Armáda bude pokračovať v cielení na ruské sily v Belgorodskej oblasti

Ukrajina v stredu 24. januára uviedla, že bude pokračovať v cielení na ruskú armádu v pohraničnej Belgorodskej oblasti. K vyhláseniu došlo len niekoľko hodín po tom, čo Moskva obvinila Kyjev zo zostrelenia lietadla, na palube ktorého sa údajne nachádzali desiatky ukrajinských vojnových zajatcov. Ukrajinská armáda vo vyhlásení, v ktorom sa havária lietadla vôbec nespomínala, ďalej uviedla, že bude "pokračovať v opatreniach na zničenie dodávacích vozidiel a v kontrole vzdušného priestoru s cieľom eliminácie teroristickej hrozby vrátane smeru Belgorod-Charkov," cituje AFP.

​Šmyhaľ po stretnutí s Ficom: Ukrajina a SR budú rozvíjať pragmatické vzťahy

Ukrajinská a slovenská vláda chcú napriek názorovým rozdielom viesť politiku "nového pragmatizmu" prospešnú pre obe krajiny. Na stretnutí s predsedom vlády SR Robertom Ficom to v stredu povedal ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ, informuje TASR. Slovenský premiér na rokovaní v Užhorode podľa Šmyhaľa uistil, že SR podporuje ašpirácie Ukrajiny na členstvo v Európskej únii, pričom nebude blokovať pomoc EÚ pre Kyjev vo výške 50 miliárd eur ani nákup zbraní a techniky Ukrajinou od slovenských podnikov.

Scholz vyzval členské štáty EÚ, aby pre Ukrajinu urobili viac

Nemecký kancelár Olaf Scholz vyzval aj ďalšie členské štáty Európskej únie, aby urobili viac pre pomoc Ukrajine v boji proti prebiehajúcej ruskej invázii. "Príspevky, ktoré európske štáty doteraz vyčlenili na rok 2024, stále nie sú dostatočne veľké," povedal Scholz v rozhovore pre noviny Die Zeit. Európa musí podľa neho viesť rozhovory o tom, čím môže každá krajina prispieť, aby sa výrazne zvýšila pomoc pre Ukrajinu.

Scholz ďalej uviedol, že Ukrajina musí byť schopná brániť svoje územie a nesmie v tomto smere zlyhať pre nedostatok protivzdušnej obrany, delostrelectva, tankov alebo munície. "Som pevne presvedčený, že Európa musí urobiť viac pre pomoc Ukrajine pri obrane vlastnej krajiny," povedal.

Nemecký kancelár sa tiež v rozhovore ponosoval, že Nemecko čelilo častej kritike zo strany iných členských krajín EÚ napriek tomu, že Ukrajine poskytuje rozsiahlu pomoc. "Som už podráždený z toho, že musím v Nemecku neustále čeliť kritike, že vláda robí príliš málo a je príliš váhavá. Napriek tomu robíme viac ako všetky ostatné štáty EÚ, oveľa viac," povedal Scholz. Z tohto dôvodu podľa svojich slov momentálne veľa telefonuje so svojimi náprotivkami a žiada ich, aby v tomto smere urobili viac.

​Ruské sily po prvýkrát vstúpili do Avdijivky, Ukrajinci ich údajne vytlačili

Ruské sily po prvýkrát vstúpili do vojnou poznačeného mesta Avdijivka ležiaceho na frontovej línii v Donbase, Ukrajincom sa ich však podarilo vytlačiť. V stredu to uviedol starosta Avdijivky Vitalij Barabaš. Avdijivka sa na frontovej línii nachádza od roku 2014 a je súčasťou Doneckej oblasti, o ktorej Kremeľ tvrdí, že ju spolu s ďalšími troma ukrajinskými oblasťami anektoval.

Moskva sa od začiatku invázie na Ukrajinu snaží Avdijivku dobyť. Od vlaňajšieho októbra operácie ruských síl naberali na intenzite s cieľom získať kontrolu nad týmto východoukrajinským mestom, v ktorom pred vojnou žilo približne 32.000 obyvateľov. Ukrajinské sily podľa Kyjeva stále odolávajú snahám Ruska Avdijivku obkľúčiť. "Ruské sabotážne a prieskumné oddiely prenikli do južnej časti mesta, ale boli vytlačené," uviedol Barabaš pre agentúru AFP. Odmietol povedať, kedy ruské sily vstúpili do mesta či ako dlho tam pretrvali. Priznal však, že situácia je náročná, ale ukrajinská armáda ju má podľa neho pod kontrolou.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy