Polojasno
22°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Rodičia, pozor: V Európe sa prudko šíri nákazlivé ochorenie
Zdielať na

Rodičia, pozor: V Európe sa prudko šíri nákazlivé ochorenie

ŽENEVA / Výskyt osýpok v Európe sa za minulý rok zvýšil 45-krát. Uviedla to dnes stanica BBC s odvolaním sa na Svetovú zdravotnícku organizáciu (WHO), podľa ktorej je nutné ďalšiemu šíreniu tejto vysoko nákazlivej choroby zabrániť urgentnými opatreniami.

V roku 2023 sa osýpkami nakazilo približne 42 200 osôb, zatiaľ čo za celý rok 2022 to bolo 941 ľudí. Podľa WHO je to dôsledok toho, že počas pandémie covidu-19 sa proti tejto chorobe naočkovalo menej detí. "Očkovanie je jediným spôsobom, ako deti pred touto potenciálne nebezpečnou chorobou ochrániť," uviedol regionálny riaditeľ WHO pre Európu Hans Kluge. Za znepokojujúce označil skutočnosť, že WHO v súvislosti so osýpkami evidovala tiež 21 tisíc hospitalizácií a päť úmrtí.

Miera preočkovanosti prvou dávkou takzvanej MMR vakcíny, ktorá chráni proti osýpkam, klesla v celej Európe z 96 percent v roku 2019 na 93 percent v roku 2022. Podiel ľudí s druhou dávkou tejto vakcíny potom v rovnakom období z 92 percent na 91 percent. Tento zdanlivo malý pokles znamená, že počas týchto rokov vynechalo očkovanie proti osýpkam viac ako 1,8 milióna detí v Európe, pripomína BBC. 

Podiel zaočkovaných detí mierne rastie

Osýpky sú jednou z najnákazlivejších ľudských chorôb a podľa expertov je pre zastavenie ich šírenia potrebné 95-percentné pokrytie dvojdávkovým očkovaním. V posledných rokoch za týmto cieľom zaostávajú aj mnohé európske krajiny. Status krajiny, v ktorej boli osýpky vymenené, stratila tiež Česká republika, keď sa v rokoch 2017 až 2019 objavili stovky prípadov. Podiel zaočkovaných detí však v posledných rokoch mierne rastie.

Osýpky sa šíria vzduchom, keď nakazený zakašle alebo kýchne, a najčastejšie sa vyskytujú u detí do päť rokov, uvádza agentúra AP. Môžu vyústiť do vážnych problémov, ako je zápal mozgu, dehydratácia alebo zápal pľúc.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy