Polojasno
19°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Premiér Fico rokoval v Užhorode s ukrajinským premiérom Denisom Šmyhalom
Zdielať na

Premiér Fico rokoval v Užhorode s ukrajinským premiérom Denisom Šmyhalom

UŽHOROD / V stredu 24. januára pricestoval premiér SR Robert Fico spolu s ministrom obrany Robertom Kaliňákom a ministrom zahraničných vecí Jurajom Blanárom do Užhorodu na stretnutie s ukrajinským premiérom Denisom Šmyhalom. Situáciu od rána sledovala reportérka TV JOJ Katka Kleknerová.

Približne o jedenástej hodine dopoludnia vyhlásili na celom území Ukrajiny letecký poplach. Podľa informácií TV JOJ ale nik z politikov do krytov ale nešiel. Stretnutie prebiehalo v areáli Derevnických kúpeľov približne 20 kilometrov od Užhorodu.

Fico: So Šmyhaľom sme mali napriek nezhodám priateľský rozhovor

Predseda slovenskej vlády Robert Fico na utorkovom stretnutí s ukrajinským premiérom Denysom Šmyhaľom v Užhorode podľa vlastných slov zopakoval, že neverí vo vojenské riešenie konfliktu na Ukrajine a deklaroval, že slovenská vláda podporí každý mierový plán. Rozdielny názor mali podľa neho aj na vplyv Spojených štátov na vnútornú politiku Ukrajiny a prípadný vstup Ukrajiny do NATO.

Fico však vo videu zverejnenom na sociálnej sieti zároveň ocenil, že so Šmyhaľom mali napriek rozdielnym názorom na viaceré témy priateľský a konštruktívny rozhovor.

​Šmyhaľ po stretnutí s Ficom: Ukrajina a SR budú rozvíjať pragmatické vzťahy

Ukrajinská a slovenská vláda chcú napriek názorovým rozdielom viesť politiku "nového pragmatizmu" prospešnú pre obe krajiny. Na stretnutí s predsedom vlády SR Robertom Ficom to v stredu povedal ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ, informuje TASR.

Slovenský premiér na rokovaní v Užhorode podľa Šmyhaľa uistil, že SR podporuje ašpirácie Ukrajiny na členstvo v Európskej únii, pričom nebude blokovať pomoc EÚ pre Kyjev vo výške 50 miliárd eur ani nákup zbraní a techniky Ukrajinou od slovenských podnikov. "Som presvedčený, že dnešné stretnutie s premiérom Robertom Ficom otvorí novú kapitolu v našich vzťahoch," uviedol Šmyhaľ. "Nie je to posledné stretnutie, budeme naďalej rozvíjať naše pragmatické a veľmi spoľahlivé vzťahy," doplnil v priloženom videu zo stretnutia.

Slovenský premiér počas stretnutia pozval Šmyhaľa na návštevu Slovenska. Tém, o ktorých by obe strany mali diskutovať, je podľa slovenského premiéra mnoho. Zdôraznil tiež, že Slovensko chce Ukrajine pomáhať. "Sú otázky, v ktorých môžeme mať iné názory, ale to je politický život," povedal Fico.

Pôvodne mal premiér Fico navštíviť aj slovenskú školu, kde od rána prebiehali bezpečnostné opatrenia. Na poslednú chvíľu ale prišla informácia o tom, že sa to ruší.

Pochybnosti, či sa stretnutie uskutoční

​V uplynulých dňoch bolo pritom otázne, či sa stretnutie premiérov vôbec uskutoční. Pochybnosti vzbudili neúctivé výroky premiéra Fica v diskusnej relácii RTVS na margo Ukrajiny.  "A čo čakajú, že Rusi odídu z Donbasu alebo Luhanska? Alebo že odídu z Krymu? Veď to je nereálne, to pripúšťajú všetci,“ uviedol Fico.

Výroky Roberta Fica neostali bez reakcie:

Premiér sa zároveň vyjadril, že Šmyhalovi na stretnutí povie aj to, že je proti tomu, aby Ukrajina vstúpilo do NATO. "Poviem mu, že sú veci, na ktoré máme úplne iný názor. Poviem mu, že pokiaľ ide o vstup do Európskej únie, my ich rešpektujeme, ale musia plniť podmienky. Poviem mu, že som proti členstvu Ukrajiny v NATO, lebo to je tak akurát základ tretej svetovej vojny," poznamenal ďalej.

Ukrajinská odpoveď na seba nenechala dlho čakať. Hovorca ministerstva zahraničných vecí šéfovi slovenskej vlády odkázal, že Ukrajina bojuje s Ruskom aj preto, aby sa ruské vojská neocitli aj "v Košiciach, Prešove a na ďalších územiach Slovenska".

Súvisiace články

Najčítanejšie správy